Jos palaria

O clujeancă se luptă în instanță pentru a proteja două pășuni din Făget de investitorii imobiliari cu ”lipici” la Primăria Ciurila

Un proiect imobiliar amenință două habitate cu specii rare, pe cale de dispariție, din Făget. Așa se întâmplă când legea nu se aplică, iar primarii PNL se pare că au devenit experți în ocolirea legii. Este vorba de două pășuni cu arbori situate la ieșirea de sud din Făget unde se construiesc case, după ce Primăria Ciurila a acordat autorizații fără a lua în considerare că sunt, conform legii, arii pe care nu se poate construi.

Două ”minuni”, de arhive bioistorice de biodiversitate, cu flora aferentă, sunt amenințate conform Alinei Chiriac, cea care luptă pentru salvarea acestor habitate, respectiv pășunea publică a Sălicei, un loc de plimbare și de săniuș al clujenilor și pășunea din sudul Vârfului Peanei, un loc de acces în Făget și punct de belvedere. Ambele vor dispărea, după ce Primăria Ciurila a aprobat în ședință de Consiliu Local Planul Urbanistic General, care prevede construirea de case. În ciuda prevederilor legii, autorizații au fost date deja încă din anii 2021 și 2022 pentru un cartier rezidențial.

faget ciurila facebook (2)

Alina luptă pe mai multe fronturi, cu legea de partea sa. O sesizare de nelegalitate privind PUG-ul a fost transmisă Prefecturii Cluj, a deschis un proces în instanță, a cerut declarea zonei arie protejată și a făcut și o petiție care poate fi semnată de clujeni AICI.

Tot ce se mai poate face acum este ca această arie să fie declarată una protejată și să se pună presiune asupra Primăriei Ciurila pentru a renunța la proiecte.

În ceea ce privește PUG-ul, Alina Chiriac a transmis la Prefectură o sesizare de nelegalitate, la care încă nu a primit un răspuns.

Construirea unui cartier rezidențial în sudul Făgetului era aprobată deja, dar a fost extins intravilanul pentru și mai multe construcții.

Alina Chiriac, ajutată de Fundația ProPark, s-a adresat și instanței de judecată. Procesul este pe rol, dar urmează și judecata pe fond, pentru anularea actelor.

”Procesul pentru protejarea Făgetului – 1812/62/2023 este pe rolul Tribunalului Brașov și a fost intentat autorităților pentru acte de urbanism emise peste aria protejată în sine și peste habitate de interes conservativ care nu sunt cuprinse în aria protejată, dar pentru care s-a cerut protecție printr-o cerere de extindere a limitelor ROSCI0074 Făgetul Clujului Valea Morii și, separat, printr-o arie protejată nouă, Făget Sud – Colonia Făget”, arată Alina Chiriac.

faget ciurila facebook (6)

În aprilie 2023, ea a atacat în instanță, împreună cu Federația Coaliția Natura 2000, acte din schița PUG Ciurila avizată de Ministerul Dezvoltării în decembrie 2022.

Pârâții în proces sunt Primăria și Consiliul Local Ciurila – UAT Ciurila, Consiliul Județean Cluj – UAT Cluj, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Cluj, pentru avizul de mediu al PUG Ciurila, ANANP Cluj – pentru avizul cu condiții deja încălcate ale PUG Ciurila și DGASPC Cluj – ca beneficiar al PUZ-ului a 4 case sociale pe o parcelă care este 50 % peste aria protejată.

De asemenea, pârât în proces este și Trust Invest SA ca beneficiar al cartierului rezidential Sunrise, un complex planificat pe vreo 40 de hectare, cu aproximativ 300 de case, din care în primă fază au fost autorizate utilități (nu și stație de epurare sau canalizare, ci doar fose) pentru 18 case – AC374/2022, drum intern de 430 m – AC571/2022 pe un drum deja săpat ilegal din 2018 – CF 61945, reabilitarea drumului public de acces DC71 – HCL 19 / 2021 ”până la locul unde se vor construi imobile”, și 3 autorizații de construire locuințe, fiecare a câte 300 mp, AC619, AC620, AC621, cu fose, peste habitate protejate și locul de naștere și viață a unor specii protejate rare, în stare de conservare vulnerabilă sau chiar periclitată.

faget ciurila facebook (4)

Potrivit Alinei Chiriac, prima etapă în proces a fost cea de judecare a suspendării actelor pentru că, până la judecata de fond, efectul acestor acte ar fi distrugător pentru habitatele protejate.

A doua etapă va fi cea a judecății anulării acestor acte, pe fond, iar primul termen este 24 octombrie 2023. Mai multe, AICI.

faget ciurila facebook (1)

De asemenea, Alina Chiriac a inițiat o petiție, care să vină în sprijinul cererii de a declara zona arie protejată.

”Din păcate, în România nu se pot opri construcțiile printr-o petiție. Legea spune, însă, foarte clar că o cerere de instituire de arii protejate ar trebui să aibă întâietate în fața oricăror proiecte”, a declarat pentru Cluj24.ro Alina Chiriac.

Ea a făcut o astfel de cerere alături de Fundația ProPark. Mai mult, inclusiv Agenția de Protecție a Mediului a depus o cerere de extindere a ariei protejate în Făget.

faget ciurila facebook (3)

”Deci zona e cunoscută. Practic ar fi trebuit să se oprească acest proiect în martie 2021. Legea prevede protecție pentru aceste habitate, chiar dacă nu sunt declarate arii protejate. Astfel de habitate sunt pe o listă roșie. Oriunde ele opresc orice construcție conform OUG 57, care este o transcriere în lege a directivelor europene”, a mai spus Alina Chiriac.

Tot ea spune că pentru astfel de proiecte ar fi trebuit să se facă o evaluare de mediu, dar nu s-a făcut. Nu s-a făcut evaluare de impact nici pentru PUG-ul din Ciurila.

”Proiectul va avea un impact foarte mare asupra mediului și va limita și accesul publicului într-o zonă foarte importantă. Deja nu se mai poate intra acolo”, a mai spus Alina Chiriac.

Ce spune primarul din Ciurila

Primarul comunei Ciurila, Cristinel Popa, a declarat pentru Cluj24 că terenul pe care se construiește nu este în proprietatea Primăriei, asta deși Primăria Ciurila și Consiliul Local sunt pârâte în proces. Primarul a mai spus că firma investitoare are PUZ aprobat de mai mulți ani.

”Au PUZ-ul făcut și aprobat de Consiliul Județean Cluj. Terenul nu e domeniu public”, a mai spus acesta.

Terenul a fost cumpărat de firma care construiește ansamblul reziențial, de la persoane fizice.