General

Să mai bem câte un ceai de tei. Boc: «Nu e vina Guvernului că suntem în această situație, ci conjunctura în care ne aflăm… În esență, domnul Isărescu este o persoană echilibrată»

«N-am văzut contextul declarației, am văzut doar o spicuire în mass-media, ca să fac o apreciere generală… În esență, domnul Isărescu este o persoană echilibrată, care stăpânește foarte bine mecanismul economic și financiar al țării. Declarația nu știu în ce context a fost făcută, și în detaliu, ca să mă pot exprima», a comentat edilul Emil Boc declarația Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a îndemnat la calm în condițiile unei inflații oficiale record de 13,8% pentru luna aprilie 2022, recomandându-le românilor să mai bea câte un ceai de tei.

„Prețurile la energie s-au transmis în cotațiile produselor agroalimentare pe canalul costurilor cu transportul, îngrășăminte și furaje, dar și pe un fundal de început de panică. De aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate.
Agitația este caracteristică perioadelor de criză, e de înțeles. Dar eu cred că autoritățile asta trebuie să transmită, mai calm.
Am înțeles și eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei”, a declarat, joi, Mugur Isărescu în contextul unei declarații publice.

Edilul Emil Boc a fost solicitat să comenteze declarația Guvernatorului BNR, însă primarul Clujului a refuzat, cu eleganță, să facă aprecieri pe marginea acestei declarații, afirmând că toate instituțiile implicate de la nivel central până cele de la nivel local fac eforturi pentru a menține situația economică sub control.

Potrivit lui Boc, conjunctura internă și internațională, precum războiul din Ucraina, reprezintă factorii ce au permis o creștere a inflației fără precedent.

Însă, responsabilitatea în acest sens nu este a Guvernului.

„Facem și noi ce putem la nivel local ca să-i ajutăm pe oamenii care sunt în situația asta, mai ales persoanele vulnerabile.
Vă amintiți ce vă spuneam în preajma Paștelui, că îmi spuneau lucrătorii de la alimentară că vine lumea, se uită la carnea de miel ca la vitrină și pleacă. Era 58-60 lei în ultima parte, după aia a mai scăzut prețul.
Lucrul acesta, din nefericire, este constant, la produse unde inflația este fără precedent”, a apreciat Emil Boc în cadrul intervenției radio-telefonice locale de vineri.

CITEȘTE ȘI: Boc, indignat de prețul alimentelor: «Chiar e o problemă – prețul la carnea de miel e 57 de lei. Vine lumea, se uită, pleacă, și nu cumpără aproape nime’»

„Acum, trebuie să recunosc că vina nu este a Guvernului” – a comentat Emil Boc, rememorând măsurile dure pe care le-a luat din poziția de prim-ministru, dar care au avut rostul de a evita o creștere a inflației ce ar fi dus la un colaps economic.

„Din nefericire, viața acuma ne-a adus într-o conjunctură internațională pe care nu ne-am fi dorit-o după cel de-al Doilea Război Mondial. (…).
Într-adevăr, nu e vina Guvernului că suntem în situația aceasta, ci conjunctura în care ne aflăm, internă și internațională, ne-a dus aproape spre aceste cifre despre care vorbim”, a explicat Emil Boc.

Potrivit ultimelor date oficiale oferite de Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,8% în luna aprilie a acestui an, de la 10,2% în luna martie. Cele mai mari scumpiri au avut loc la gaze, de 85%, cartofi, de 41% și la energie electrică, de 40%. Creșterea prețurilor vine în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,35%, mărfurile alimentare cu 13,54%, iar serviciile cu 7,11%, față de aprilie 2021.