Analiza

S-AR PUTEA DESTRĂMA COALIȚIA DE LA NIȘTE PENSII? Este o plăcere să-i vezi pe cei de la PNL acționând populist pe post de Peeee Seeee Deee

”Uite pensia crescută cu 15%”, zic cei de la PNL. ”Las-o jos, la 10%, că măcăne cam populist”, replică cei de la PSD. Nouă ne place să vedem cum se scălâmbăie a armonie și se schimonisește a bună înțelegere această ”coaliție” de guvernare. Mai întâi, dupăcum am bănuit încă din 2012, cele mai cutre politicieni (sic!) din România sunt liberalii. Singurele chestiuni, ”prin ei, înșiși”, sunt afacerile cu statul, sinecurile politice și populismul mascat. Cumva s-a produs o basculare și mai comuniști sunt ”peneliștii” și mai ”liberali” pesediștii.

Am putea zice că s-a defectat ”peneleul”, dar am greși profund: ei sunt defecți de la începuturile post-decembriste ale noii Românii, când au fost puși să mimeze pluripartidismul, iar Patriciu și Tăriceanu s-au apucat de furat sub privirile îngăduitoare ale lui Ion Iliescu.

Marea lor realizare în 33 de ani de politică este că au pus un căcărău în pat la Cotroceni. A dormitat Crin Antonescu, crezându-se președinte, câteva luni acolo, cât l-au îngăduit colegii de la PSD care au tras de timp și de Lege pentru el. Apoi și-au pus jucăria (USL1.0) pe butuci și vreo 8 ani s-au scuipat din orice poziție, PSD fiind ciuca tuturor nenorocirilor. Vorba aceea ”n-a putut” Iohannis să încapă de Peeee Seeee Deeee, până i-a luat la guvernare.

Rezultatul înțeleptelor politici penale? PSD la 30%, PNL pe la 16%. De la procente e cearta. Dar nu procentele de ridicare a pensiei, ci de scoatere din căcărău a peneleului. Îi doare de ”penziile” amărăștenilor direct în cot pe decidenții ambelor partide. Dar nu pot ignora ștampila cu care aceștia îi pot aduce în pita guvernării. Așa că ”bagă mare” și deschid rezervorul de populism: prime de osânză, prime de căzut piatra de ”Tetris” peste mânuță, zile libere la tot bugetarul, weekenduri prelungite, creșteri salariale, majorări de pensii.

Doar nu-s banii lor. Al lor este doar scaunul pe care vor să-și trăiască veșnicia în dolce far niente, cu curva (indiferent de sex) angajată pe banii prostoilor – pentru prezentul lor, politicienii români ne vând viitorul copiilor noștri. S-a împrumutat Cîțu până a vomitat PIB-ul? Se împrumută și Câciu. Cine urlă cel mai tare că ”moare Patria” de la atâtea împrumuturi? Ați ghicit: Cîțu.

Acesta este jocul politic în România: mimarea actului (politic, de guvernare), ca la curve orgasmul.

De patru zile, lideri ai celor două formațiuni ”de guvernare” au trecut la atacuri la persoană și la pasarea vinovăției pe diferite aspecte ale guvernării. Dincolo de răfuielile personale, principala problemă e legată de bugetul pe 2023, proiect unde liberalii nici nu vor să audă de un procent sub 15% al măririi pensiilor.

”E exclus un pas în spate. Minimum 15% a spus președintele nostru (n.r. – Klaus Iohannis), la fel a zis și premierul: Adrian Câciu (n.r. – ministrul Finanțelor) să învârtă bugetul până găsește soluția“, a ieșit un vicepreședinte al PNL la bătaie pe presa centrală.

Au ajuns social-democrații mai cuminți și spun că nu le place ideea unei asemenea majorări, că este greu de identificat veniturile care să acopere o astfel de creștere a veniturilor pensionarilor ce depășește proporția de 10-11%. Mai ales că un mare semn de întrebare este și cum se va face taxarea companiilor de energie și gaze naturale în 2023. Că sunt majoritar ale statului și ce se ia din conturile lor reprezintă o parte din veniturile de la stat. Dar e cum ți-ai taxa buzunarul stâng, să-l mulțumeștipe cel drept…

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a făcut apel la moderație pe tema măririi pensiilor, sugerând că liberalii dau dovadă de populism când cer 15% în plus.

„Eu voi face o recomandare sinceră și de bun-simț colegilor de guvernare liberali: să nu intrăm pe tărâmul mocirlos al populismului. Să ne comportăm rațional ca să avem resurse și pentru alte categorii sociale și profesionale. Trebuie să fim cinstiți și aproape de toți românii“.

De asemenea, secretarul general al PSD a mutat spre PNL decizia referitoare la gestionarea crizei energetice.

”Trebuie să abandonăm grija față de piața liberă din energie pe care dreapta a cultivat-o atâta timp, pentru că s-a văzut cine a beneficiat din această criză energetică: doar diverse grupuri de interese și niște băieții deștepți“, a mai afirmat Stănescu (deși știe clar că primul ”băiat deștept” pe piață este chiar statul – dar ce frumos a indus ideea în capul alegătorilor că PNL este singurul vinovat pentru scumpiri, că ai lui sunt ”deștepții” cultivați prin ”grija față de piața liberă”).

S-a băgat în discuție și Raluca Turcan, fost ministru liberal al Muncii, care le-a cerut colegilor din PSD să prezinte datele corecte privind situația pensiilor. Că ea (specialista în Theodor Stolojan) este de părere că dacă sunt resurse, acestea pot fi mărite cu până la 25%, iar România s-ar încadra pe procentul asumat prin PNRR, de maximum 9,4 din PIB pentru pensii.

”Tema acestui procent din PIB de 9,4% care trebuie modificat, în accepțiunea unora, pentru a putea crește pensiile, este una falsă și este incorectă pentru milioane de pensionari. Este o temă gândită atent, pentru a crea ideea unei conspirații. Nu există nicio conspirație nicăieri“, a transmis vicepreședinta PNL, într-o intervenție la RFI.

După ce Marcel Ciolacu l-a persiflat, pe tema populismului, pe Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, acesta a adus în discuție ”cultura precară” a președintele PSD.

”Am avut războaie publice şi m-am luptat cu personaje mult mai cultivate ca Marcel Ciolacu. Probabil Victor Ponta citise cam 1.500 de cărţi în plus faţă de Marcel Ciolacu şi avea ceva mai multă şcoală. Liviu Dragnea era mult mai abil şi mult mai şmecher“, a precizat Bogdan, într-o intervenție la Digi24..

Una din replici i-a fost dată de liderul PSD Giurgiu, Marian Mina, într-o postare în care îl ironiza pe ”intelectualul“ Rareș Bogdan. Deh, ”leprica” venea de la unul ca Mina, absolvent al Academiei Naționale de Educație Fizică și Sport, care și-a luat diploma de master la Timișoara, în 2009, în timp ce era pe funcția de șef Agenție al CNADNR la Giurgiu și care susține că vorbește fluent, fiind la nivel academic – C2, patru limbi străine.

Nu e de mirare că i-a ridicat mingea la fileu lui Alin Ignat, deputat PNL de Alba, care le-a cerut celor de la PSD să nu mai ducă nivelul discursului public așa de jos, prin sintagme ca ”Nea Ion de la raion“ (folosit de Ciolacu pentru Rareș Bogdan), că nici ei, liberalii cu papion) nu au zis de vreun reprezentant social-democrat care îl ataca pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, că e ”Ilie de la sculărie“.

Până își cară ăștia ”pumni” lingvistici în spinare, facturile și prețurile fac ce știu ele mai bine de vreo 30 de ani: CRESC.

Cearta ”boierilor”, bucuria ”proștilor”!