Din oras

S-A MAI REZOLVAT O PROBLEMĂ A CLUJULUI: CREȘELE. Acestea au trecut de la primării la inspectoratele școlare, care au început să diminueze salarii și să concedieze. Angajații din Cluj-Napoca protestează

Ce ”mănușă” îi vine primarului Emil Boc, să-i rezolve problemele, o lege tembelă pritocită de un tefelist din Parlamentul României și adoptată pe repede-înainte de restul șparlamentarilor! De acum nu are să mai poată să-l bată nimeni la cap cu locurile insuficiente din creșele pe care nu le-a construit în Cluj-Napoca, că există o lege croită strict pe nevoile sale și altor puturoși primari care doar au primis că fac și dreg să fue bine, ca să nu fie rău, dar nu au mai făcut nimic după ce s-au văzut cu sacii de voturi în căruță. Prin această lege s-a făcut trecerea creșelor de la primării la inspectoratele școlare județene. Care inspectorate, s-au uitat în vistieria personală, au văzut că nu au bani și de așa ceva, așa că au trecut la o reducere a salariului cu 30-40% pentru angajați, dar și concedieri de personal. Așa că, cel puțin angajații din creșele din Cluj-Napoca au declanșat, marți, o grevă japoneză și poartă la serviciu banderole albe pe braț în semn de protest față de această situație. Conform cluj24.ro, s-a lansat și o petiție online.

”La nivelul Creșei pentru Educație Timpurie lucrează 423 de salariați care intră sub incidența HG iar aceasta prevede trecerea creșelor de la administrațiile locale, de la primării, la inspectoratele școlare județene, ceea ce implică modificări ale statului de funcții și transformarea posturilor pe grila de la învățământ.

Personalul este nemulțumit pentru că aceste modificări duc la scăderea nivelului actual de salarizare cu 30-40% la îngrijitori, bucătari, reduceri de personal, cam 50 de persoane, dar afectează și activitatea în relațiile cu părinții”, a declarat pentru Cluj24 directorul Creșei pentru Educație Timpurie Cluj-Napoca, Mihaela Duma.

Potrivit acesteia, la nivelor creșelor din Cluj-Napoca a fost declanșată o grevă japoneză, cu banderole albe pe braț, fără întreruperea activității, cu sprijinul Sindicatului ”Civitas” iar angajații cer păstrarea locurilor de muncă și a nivelului de salarizare pentru personalul încadrat în creșele din Cluj-Napoca, ca urmare a modificărilor legislative intervenite prin HG nr. 566/2022.

”Personalul din creșe lucrează 8 ore pe zi în două ture iar copiii pe care îi îngrijesc nu au independența de a se autoservi, independență în ceea ce privește igiena, somnul, deplasarea.

Vârsta copiilor este extrem de mică, avem solicitări pentru bebeluși de 3 luni care necesită o atenție specială”, a precizat Duma.

Aceasta a atras atenția că au fost achiziționate servicii și au fost încheiate contracte de furnizare pentru alimentele necesare meniului acestor copii, lucrări de reparații, obiective de investiții, toate fiind influențate deoarece se intră în procedură de reorganizare

La nivelul municipiului Cluj-Napoca, în creșele de stat, sunt înscriși 1.487 de copii.

”Greva japoneză va fi urmată și de alte forme de protest, dacă nu se rezolvă situația noastră”, a menționat Mihaela Duma.

Soluție ”tefelistă” luată pe repede-înainte

Senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat pentru Cluj24 că proiectul de OUG care privea trecerea creșelor de la primării la inspectoratele școlare a fost redactat ”pe repede înainte”.

”A fost nevoie să îl luăm la corectat în Parlament. Noi, fiind Cameră decizională, am avut discuții în Comisia de învățământ de la Senat, și chiar a fost una dintre puținele reușite interpartinice, cu un grup de lucru tehnic cu câte un reprezentant de la fiecare partid, pentru a propune o formă a legii, cu amendamente. Iar legea de adoptare a OUG a venit însoțită de aceste amendamente, ceea ce a fost foarte bine.

Problema diferenței de venituri vine de la politica salarială a autorităților publice locale față de grila unică de salariazre din sistemul de învățământ, la care salariile trebuiau aliniate pe salarizarea unică”, a spus Pălărie.

Potrivit acestuia, o soluție pentru a nu se pierde angajații din sistem din cauza reducerii salariilor, ar fi ca Guvernul să își asume, tot printr-o OUG, un set de norme tranzitorii care să prevadă ca, până la stabilizarea sistemului, într-o perioadă de 3 ani, salariile angajaților din creșe să fie conservate la actualul nivel.

”Apoi se va trece la salarizarea de la Ministerul Educației. Pentru că nu am prioritizat domeniul educației, avem atât de belele, încât, până nu vom spune că trebuie să plătim mai mult pentru educație și să creștem procentul din PIB, vom rămâne în beznă”, a explicat senatorul USR.

O altă problemă care a rezultat în adoptarea noii legi este obligativitatea existenței unor puericultori în creșe, meserie pentru care nu sunt suficienți specialiști, în condițiile în care, la nivel național, sunt înregistrați circa 500.

”Absolvenții de liceu pedagogic, când aveau opțiunea să aleagă între specializări, majoritatea optau pentru învățători, pentru că aveau o mai mare șansă de angajare.

Pentru puericultor erau și mai puține locuri disponibile, astfel că am ajuns în situația de a nu avea puericultori. Noi am solicitat ca cei care lucrează în acest domeniu și nu au calificare de puericultor să poată să o obțină în termen de 5 ani”, a explicat Ștefan Pălărie.

Petiție online, copiii sunt în pericol

În sprijinul angajaților din sistemul de creșe a fost lansată și o petiție online în care se cere lăsarea în pace a creșelor:

”Copiii din creșele clujene sunt in pericol. După ce guvernanții au decis trecerea acestora din administrarea primăriilor în cea a Ministerului Educației.

Ce înseamnă acest lucru: reducerea numărului de personal în creșe și doar o asistentă medicală pe toată unitatea. Atenție, vorbim de unități unde merg copii de la 0 la 3 ani.

Cu alte cuvinte, mai puțină grijă pentru copiii noștri. Reducerea programului de lucru la 10 ore.

Practic daca trebuie sa ajungi la serviciu la 7 dimineața nu o sa mai ai unde sa lași copilul.

Scăderea salariului pentru personalul din creșă cu 40 la sută, practic riscam sa plece de bunăvoie oamenii care îngrijesc copii cu nevoi specifice vârstei mici: învață să meargă, sa mănânce, să facă la olita, să vorbească etc”, se arată în petiție.

Senatorul Pălărie (USR) despre scandalul CREȘELOR: Boc să îl roage pe Cîmpeanu să nu mai facă legi negândite suficient

Senatorul USR Ștefan Pălărie le mulțumește celor care cred zilele astea că el, un senator, poate fi mai tare decât ministrul Educației în a da legi și a schimba din temelii sistemul, precizând că trecerea creșelor de la primării la ministerul Educației, la inspectoratele școlare județene, a fost decisă prin Ordonanță de Urgență de ministrul Sorin Cîmpeanu în luna septembrie 2021.

”Ordonanța a intrat imediat în vigoare și a produs efecte. Ministrul-reformelor-la-televizor a dat cu pumnul în masă și creșele se transferau la cererea Administrație Locale.

La Senat, într-o muncă de echipă, un grup de lucru format din toate partidele, a reușit doar să CORECTEZE niște prostii monstru lăsate acolo de un ministru care face legi pe repede-înainte.

Am mărit termenele de care era nevoie sau am lărgit lista celor care primeau finanțarea de la buget. Dar, chiar și aici, eu am doar un vot, unul din cele 15 voturi ale Comisiei de Învățământ din Senat, din rândul cărora, culmea ironiei, face parte și senatorul-ministru Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu i-a mutat pe angajații din creșe ca pe mobilă

Între amendamentele mele, în calitate de președinte al Comisiei pentru Muncă din Senat la acea dată, s-au aflat propunerile venite chiar de la Asociația Municipiilor din România condusă de… domnul Emil Boc, dar voi reveni ulterior cu detalii.

Așadar, nu senatorul Ștefan Pălărie a transferat creșele la minister. Acesta este rezultatul proverbialei grabe a ministrului Sorin Cîmpeanu de a da legi fără a le pregăti temeinic, fără a gândi consecințele, uitând că finanțarea educației este la pământ și nu are banii și nici grila de salarizare necesară pentru cei care urmau să vină ca angajați din creșe. I-a mutat „ca pe mobilă”, a spus Pălărie.

Potrivit acestuia, acum se vede cât de jos sunt salariile din învățământ, când cei din sistemul creșelor se izbesc de realitatea din sistemul de educație.

Apel la Boc

”Îl rog și pe domnul Emil Boc, pentru că la Cluj au apărut aceste dezinformări pe situația creșelor, să își sune ministrul din propriul partid, să îl întrebe despre cum conduce acel minister al educației și să îl roage să nu mai facă legi pe care nu le gândește suficient.

Și să îi mai roage pe ceilalți miniștri (că doar sunt la guvernare) să crească bugetul pentru educație. Noi tot depunem amendamente de corecții salariale și coaliția lor le tot respinge.

Stimate domnule primar, conform prevederilor legale pentru creșele rămase în coordonarea primăriei, primăria are calitate de persoană juridică fondatoare. Puteți prin hotărâre de Consiliu Local să gestionați patrimoniul, să angajați personal suficient, puteți să oferiți salarii competitive. Nu căutați în altă parte neputința dumneavoastră.

Am avertizat de zeci de ori în ultimele luni despre modul în care ministrul Cîmpeanu face legi și anunță reforme din pix, pentru PR. Acum vedem și consecințele dramatice. Gândiți-vă, doar, că la fel a procedat și cu schimbarea structurii anului școlar – nici nu vreau să mă gândesc ce bombe a lăsat și acolo neexplodate”, a mai spus senatorul USR.

Propunere pentru Guvern

Acesta a spus că, deoarece este mereu un om al soluțiilor și pentru că situația celor din creșe este chiar dramatică, propune  Guvernului care are, nu-i așa, „o mare majoritate în Parlament” ca să treacă orice prin vot, să își asume, tot printr-o OUG, un set de norme tranzitorii care să prevadă ca, până la stabilizarea sistemului, într-o perioadă de 3 ani, salariile angajaților din creșe să fie conservate la nivelul de dinainte de transfer.

”Iar pe termen mediu (măcar): o grilă de salarizare civilizată pentru întreg sistemul de educație.

Prima ocazie este chiar astăzi, unde în cadrul Comisiei pentru muncă de la Senat se va da, în ședință, votul pe raportul de adoptare a propunerii USR de ajustare a grilei salariale în învățământul preuniversitar în așa fel încât salariul profesorului debutant să crească cu cel puțin 500 de lei (creșterea întregii grile de salarizare cu 25% din valoarea salariului minim pe economie)”, a conchis Pălărie.