Din oras

S-a încheiat pandemia? Clujenii se pot înghesui liber în transportul public

Scris de 601

S-a încheiat starea de alertă? Sau poate chiar pandemia să fi luat sfârșit? În condițiile continuării stării de urgență printr-o permanentă stare de alertă, autoritățile instituiau în primăvara anului trecut o serie de reguli specifice pentru utilizarea mijoacelor de transport în comun tocmai pentru reducerea riscului de răspândire a virusului Sars-COV-2, precum:

Distanțarea de 1,5 m în stații de bus,

Purtarea măștii – condiție obligatorie – pe durata călătoriei,

Realizarea unui circuit – urcare numai pe ușa din față, coborâre pe celelalte uși,

Și, foarte important:

„Nu vă așezați pe scaunele marcate cu X și evitați aglomerarea mijoacelor de transport în comun”, precizau reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca în setul de reguli publicat pe site-ul instituției – Măsuri pentru limitarea efectelor răspândirii COVID-19 (Coronavirus).

Odată cu ieșirea României din starea de urgență și intrarea în starea de alertă continuă, din 15 mai 2020, administrația locală din Cluj-Napoca pregătea din timp autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din dotare: clujenii găseau în mijloacele de transport în comun locuri marcate cu „X” – semn distinctiv pentru locurile pe care NU se pot așeza sau pe care trebuie să le lase libere. În acest mod, autoritățile încercau să limiteze, pe cât posibil, contactul direct între persoane și distanțarea fizică, pentru reducerea riscului de răspândire a virusului Sars-COV-2 (COVID-19). 

Cu uimire, clujenii constată că respectarea acestor reguli nu mai reprezintă o prioritate pentru autorități, iar verificarea respectării măsurilor, asemenea.

Mai mult, rând pe rând, aceste măsuri s-au pulverizat: masca se poartă sub barbă, de distanțare – nici vorbă, în special în orele de vârf, iar marcarea specială a scaunelor cu X a dispărut efectiv.

Acum, clujenii pot sta înghesuiți, unul lângă celălalt pe scaune și în picioare, cu mască sau mai puțin, pentru că nimeni nu verifică respectarea acestor măsuri.

Eventual, controlorii, interesați mai degrabă de taxarea clujenilor fără bilet, pentru atingerea targetului de amenzi…

În rest, în municipiul smart Cluj-Napoca, unde numărul de infecții și rata incidenței rămâne una îngrijorătoare, asigurarea unor condiții sanitare sigure în transportul public în comun pare să nu mai reprezinte o prioritate chiar și în actualul context epidemiologic dificil. 

sursa foto: capturămobilitateclujnapoca/facebook.com

Acum, Primăria Cluj-Napoca s-a limitat la afișarea unui simplu anunț pe site-ul instituției, prin care informează asupra Restricțiilor aplicabile în Cluj-Napoca

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours General
  Începe să apară infrastructura de 5 stele pe viitorul culoar verde-albastru de mobilitate nemotorizată de-a lungul Someșului, de la Gilău la Apahida
 • Acum 3 hours In vizor
  Ludovic Orban, audiat ca martor la DNA în dosarul măștilor neconforme cumpărate de Romarm
 • Acum 4 hours Politica
  Senatul a votat introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, aproape identic cu pragul din celebra OUG 13 dată de tandemul Dragnea – Grindeanu
 • Acum 5 hours Politica
  Legea de modificare a pensiilor “speciale” a fost votată de Senat. Secretar de stat în Ministerul Muncii: “vor scădea cu până la 81%”
 • Acum 7 hours Eveniment
  MEDITAŢII CU CASĂ DE MARCAT ŞI PIOS. ANAF a ratat ceva: băbuţele cu leuştean care vând la colţul străzii
 • Acum 7 hours In vizor
  O firmă care va schimba gazonul de pe Cluj Arena a fost implicată într-o anchetă DNA şi ar face parte din anturajul lui Gigi Becali
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Plantare copaci prin smulgere cu excavatorul pe strada Universităţii. Măcar aşa ştim cum l-au smuls de pe postament şi pe Iuliu Maniu
 • Acum 8 hours Eveniment
  Cu vile în localități defavorizate, cu reduceri de tarif, şefii Electrica Bihor, furau curent
 • Acum 9 hours Politica
  O IDEE BUNĂ: Achimaș-Cadariu propune conversia centrelor medicale mici: “S-ar putea ocupa de triaj, recuperare și paliație”
 • Acum 21 hours Din oras
  Restaurantul Hikari este exact ce ii lipsea Clujului pe partea de rafinament gastronomic
 • Acum 23 hours Politica
  POLITIKON – CINE ARE GRIJĂ DE ROMÂNI?
 • Acum 1 day Politica
  Ce n-avea Autoritatea Electorală Permanentă și acuma are? O greblă. Toni Greblă
 • Acum 1 day Politica
  PSD anunță că nu votează proiectul PNL care înăsprește sancțiunile la proteste
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE