Editorial

S-a certificat ISO că în Primăria Cluj-Napoca nu se ia mită, totul este transparent, în concordanță cu legea, nu există firme de casă, abuz, Untold, garaje transformate în apartamente, totul este pro-cetățean șamd. Emil Boc chiar crede

ISO 37001 este primul standard internațional care propune organizațiilor să pună în aplicare măsuri și controale anti-mită, în vederea prevenirii, detectării și tratării mitei, indiferent dacă o astfel de mită este acordată de către sau în numele organizației, a angajaților săi sau a partenerilor de afaceri. De această certificare beneficiază și Primăria municipiului Cluj-Napoca. Bravo, felicitări. Adică s-au stabilit de către certificatori niște mecanisme de verificare a actelor și a modului în care se iau deciziile în instituție. ÎN INSTITUȚIE, nu pe la mese la ”Maimuța care plânge” șamd.

Dar, să te lauzi că respecți niște standarde și proceduri, în interiorul instituției – e o recunoaștere de însemnătate galactică că în primăria Cluj-Napoca nu se ia mită (așa se știa și pe vremea lui Apostu) și să te lauzi că ai patalama (pe bani) că îți faci datoria, asta ține numai de foame patologică de imagine. Primăria Cluj-Napoca alăturată de cuvântul transparență este ceva de tot râsul, dacă nu ar fi de plâns. Voința primarului ține loc de orice transparență. Urbanismul de Cumetrie este pro-cetățean șama. Dar să derulăm banda cu laudă de sine a primarului, să auzim sunetul prelung și găunos al cărămizii izbite de piept.

Lăsat să dea din gură din fața unui microfon prietenos, Emil Boc scoate pe gură următoarele afirmații legate de Primăria municipiului Cluj-Napoca și munca care se desfășoară în respectiva instituție.

 • Este o recunoaștere a procedurilor transparente a administrației pentru a descuraja orice act de corupție și de a face cât mai accesibile, transparente și echidistante procedurile administrative în raport cu cetățeanul;
 • Egalitatea în fața legii și de tratament a cetățenilor este asigurată.
 • S-a lucrat peste un an de zile pentru stabilirea pentru fiecare act în parte emis de Primărie a procedurilor care stau la baza lui, astfel încât să fie transparente și să nu existe niciun fel de influență din partea cuiva.
 • Doar funcționarul poate decide, în concordanță cu legea.
 • Despre asta este vorba, să ai o atituine pro-cetățean și decizia să nu-ți fie influențată de niciun factor extern.
 • Există control la fiecare act administraticv făcut de către un superior asupra funcționarului public.
 • E vorba de proceduri care să asigure un tratament egal.
 • Regulile și procedurile sunt sfinte în adminitstrațe, trebuie să le respecți de la A la Z, indiferent cine se află în fața ta.
 • Legea trebuie respectată.
 • Am spus de multe ori că eu, ca primar, sunt obligat să iau decizii care sunt nepopulare, dar sunt în conformitate cu legea. Daca îți lași mașina în sensul giratoriu sau în fața unui spital și blochezi o cale de acces, e evident că îți ridică mașina, oricât mi-ai fi de prieten sau de drag.
 • E vorba de aceste proceduri previzibile și transparente.
 • Să știi ce trebuie să depui ca act și ce trebuie să faci ca cetățean ca să obții un anumit drept.
 • Ma bucur că la Cuj-Napoca suntem recunoscuți și din acest punct de vedere.

Bun. După ce vă opriți din râs, sau înjurat (după temperament), puneți în dreptul fiecărei buline declarative câte ceva care să ilustreze ”transparența administrativă”, ”descurajarea actului de corupție”. De exemplu: nu sunt angajați în pita banului public toți frecătorii de mentă ai PDL al PNL Cluj. Nu se dă certificat de urbanism pentru bloc între case primei madame a PNL Organizația de Femei Cluj. Nu se câștigă licitații de către ex-consilierul local PNL. Nu vedem aceleași firme târând ca melcul termene de execuție pe veșnicele șantiere ale municipiului. Nu există Urbanism de Cumetrie, blocuri peste case, vecini care se târăsc prin tribunale din cauza neglijenței sau a abuzului funcționarilor din primărie…

Cum sună ”pro cetățean” legat de activitatea pe care o știți că se face în Instituție? Câte sesizări v-au fost rezolvate?

Șefu, Excelența Ta, Maestre, las-o jos, că măcăne!

Nu o hârtie dă valoarea actului administrativ din instituția pe care ai scăpat-o de multă vreme din brațe, pe ici, pe colo, în părțile esențiale.

Hârtia aceea are valoarea vorbelor scrise pe ea, nu a faptelor pe care le știm că se întâmplă în instituție.

PS: Raluca Haliț, Head of Certification Eastern Europe Area, în cadrul grupului RINA (foto), alături de care s-a ”cerificat” ISO Emil Boc e membră PNL (după o strălucită carieră de traseistă în politică). Are o super ”valoare” cerificatul ”antimită”. Tot în famiglie haliț’cu polonicul cel mare, Șefu? Micuțul nostru gospodar a primit, din banii noștri, să-și facă el PR, o diplomă tip Top100 FIRME GOLD Platinum România. Dacă nu ar fi pe carton și, probabil, plastifiată, numai bună de șters la dos. Noi știm bine ce coțăraie, șerpărie, mitărie și cumetrieeste în ”funăria” micului gospodar.

Cât despre neHaliț-a asta politică, ea le știe bine cum e cu integritatea și moralitatea. Le-a deprins prin PC, ALDE, Pro România, iar acum le finisează în PNL. Co-autor în cărți de securitate națională, luată sub aripa Burduja-Bancorex, de la S1. Secretar de stat, consilier de viceprim-ministru, consilier de europarlamentar, este dovada vie că lingușeala și pupincurismul „nu moare” niciodată. Că cel mai bine în partide o duc cărătorii de geantă, deschizătorii de drumuri și cariere pe canapele.

Boc OSĂ ne zică că a atras bani europeni. S-a cerificat Funăria lui Dumnezoo de 414.834 lei (cu tot cu TVA), din care 406.537,32 lei (98%) valoare eligibilă nerambursabilă (352.608,90 lei (85%) – valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European și 53.928,42 lei (13%) – valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național) și 8.296,68 lei (2%) cofinanțare eligibilă, contribuţie proprie a Municipiului Cluj-Napoca.