Eveniment

S-a aprobat înființarea unui adăpost pentru animalele schingiuite

În ședința de Consiliu Județean de miercuri s-a aprobat înființarea unui adăpost pentru animalele domestice și sălbatice abuzate, schingiuite sau crescute în condiții necorespunzătoare. Animalele vor ajunge în adăpost după ce ilegalitatea va fi constatată de către polițiști. Ordinul de plasare se face pentru 45 de zile.

Scopul înființării acestui adăpost este „promovarea, în timp, în rândul populației județului Cluj a unei culturi de protecție a animalelor și salvarea vieții acestora prin serviciile acordate animalelor plasate în adăpost care constau în: capturarea/preluarea/ridicarea, după caz, a animalului aflat în pericol; asistența veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală, la nevoie; transportul animalului la adăpost; deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor identificate; cazarea și hrănirea animalului pe perioada adăpostirii acestuia.

Potrivit regulamentului, un animal se află în pericol atunci când:

  • este rănit sau schingiuit, abuzat;
  • este implicat în lupte între animale sau cu animale;
  • asupra lui se practică tirul, indiferent că vorbim despre animale domestice sau sălbatice;
  • este folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
  • este expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
  • este fără supraveghere pe drumuri publice (aici este vorba despre animale din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine).

Proprietarul animalului poate solicita entității care asigură prestarea serviciului de adăpostire restituirea animalului plasat în adăpost, în termen de maxim 30 de zile de la data la care încetează aplicarea măsurii de plasare în adăpost. Animalul plasat în adăpost se consideră abandonat dacă deținătorul nu solicită restituirea acestuia în termen de maxim 30 zile de la expirarea măsurii de plasare în adăpost.

Deținătorul animalului are obligația de a achita Consiliului Județean Cluj toate cheltuielile efectuate cu acordarea serviciilor animalului aflat în pericol, începând cu capturarea/preluarea/ridicarea acestuia, transportul la adăpost, asistența veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală la nevoie, cu hrănirea, cazarea, deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor diagnosticate.

sursa foto: news5cleveland.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *