În vreme ce atenția publică a fost orientată în mod exclusiv spre infecția cu noul tip de coronavirus, iar în celelalte cazuri de infecții respiratorii și gripă continuă subraportările, Clujul înregistra miercuri o combinație periculoasă la Viișoara: patru copii, cu vârste între 5 și 9 ani, au fost diagnosticați cu COVID-19. Din nefericire, aceștia suferă și de rujeolă, provenind dintr-o comunitate unde există un adevărat focar. Conform unui răspuns recent oferit de Direcția de Sănătate Publică Cluj, toate stocurile de vaccin disponibile în cazul gripei au fost epuizate, fiind distribuite în teritoriu. În privința infecției rujeolice, vaccinarea continuă. Conform ultimei informări a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din 22 mai, județul Cluj este lider în privința numărului de cazuri de rujeolă înregistrate. Într-un context epidemiologic delicat, marcat de prezența infecției cu nou coronavirus, uneori infecțiile virale se suprapun, iar din păcate cei care suferă sunt doar niște copii.
CITEȘTE ȘI: Patru COPII bolnavi de RUJEOLĂ din comuna Viișoara au fost confirmați pozitiv cu CORONAVIRUS
Între timp, Institutul Național de Sănătate Publică a reluat raportările cazurilor de gripă, care au fost stopate brusc în preajma sărbătorilor pascale. Oricum, imaginea de ansamblu este prea puțin clară: nu este clar nici dacă sezonul gripal a fost încheiat, nici dacă numărul real al cazurilor este în scădere ori pur și simplu acestea au rămas neraportate.
Conform CNSCBT, subraportările în cazul gripei continuă să reprezinte o problemă.
Direcția de Sănătate Publică Cluj apreciază, într-un răspuns recent oferit pentru Ziar de Cluj, că numărul de infecții respiratorii și gripă sunt totuși într-o diminuare constantă din cauza măsurilor luate de autorități pentru combaterea noului tip de coronavirus, iar în acest sens aceste măsuri au favorizat și o reducere a numărului de infectări în cazul gripei. Stocul de vaccin a fost însă epuizat, atât la nivelul instituției de sănătate publică, cât și în teritoriu:
„In anul 2020 sezonul gripal a avut o evolutie moderata, puternic influentata in ultimele doua luni de masurile luate pentru prevenirea si raspindirea infectiei cu noul SARS CoV -2, masuri care au determinat
scaderea transmiterii si pentru virusurile gripale si scaderea morbiditatii prin gripa.
Incheierea sezonului gripal este doar o data stabilita de metodologie insa circulatia virusurilor gripale
poate persista si in sezonul estival.
La nivelul judetului Cluj, in acest sezon gripal 2019-2020 au fost administrate cu 30% mai multe
doze de vaccin gripal ( 53900 doze), comparativ cu sezonul 2018-2019 (41.400 doze), la grupele de rise.
Actiunea de vaccinare a fost finalizata in proportie de peste 95 % in luna ianuarie 2020. Vaccinarea
antigripala la nivelul cabinetelor medicale de medicina de familie a continuat si dupa declansarea starii de
urgenta. La ora actuala, stocul de vaccin gripal atat la nivelul DSP-ului cat si in teritoriu este zero”, au precizat reprezentanții DSP pentru Ziar de Cluj.
În ceea ce privește rujeola, procedura de vaccinare continuă la nivelul cabinetelor medicale, cu respectarea măsurilor de protecție specifice anti-covid. De altfel, conform acestei instituții, vaccinarea ar fi continuat prin intermediul medicilor de familie chiar și în perioada stării de urgență:
„Referitor la situatia vaccinarii antirujeolice, va informam ca in luna martie 2020, in conditiile declansarii starii de urgenta, au ridicat vaccin rujeolic 156 medici de familie, iar in luna aprilie 177 medici de familie.
S-au ridicat 1097 doze de vaccin in luna martie si 1191 in luna aprilie.
Au fost administrate 587 doze de vaccin rujeolic in luna martie si 1154 in luna aprilie.
La ora actuala stocul de vaccin rujeolic este de 5842 doze, 5056 la nivelul DSP si 786 in teritoriu.
Vaccinarea se face in continuare la nivelul cabinetelor medicale de medicina de familie, pe baza de programare si cu respectarea tuturor masurilor de limitate si prevenire a infectiei cu virusul SARS-COV 2”, notează DSP Cluj.
Din păcate, în contextul în care județul Cluj a înregistrat o creștere a cazurilor de rujeolă, fiind lider în clasament în acest sens, o bună parte a cazurilor de rujeolă au apărut la copii sub vârsta de vaccinare:
„In judetul Cluj in mare parte cazurile de rujeola au aparut la varste sub varsta de vaccinare, precum si a cresterii reticentei parintilor de a se prezenta la cabinetele medicaIe in conditiile pandemiei COVID – 19”, au conchis reprezentanții instituției de sănătate publică.
După cum nota recent Ziar de Cluj, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la data de 22 mai, este de 20.107, dintre care 64 de decese.
Potrivit CNSCBT, în perioada 18 – 22 mai, au fost raportate încă 35 de cazuri nou confirmate în trei judeţe: Cluj – 27; Neamţ – 6 şi Satu Mare – 2.
În plus, în perioada în care eforturile Guvernului Orban au fost orientate exclusiv spre combaterea infecției cu noul tip de coronavirus prin impunerea stării de urgență și izolarea forțată a populației în propriile locuințe, perioadă în care în România au fost înregistrate peste 15.000 de infectări și peste 1.000 de decese, raportările privind cazurile altor tipuri de infecții respiratorii, precum este cazul gripei, au fost stopate subit.
De curând, Institutul Național de Sănătate Publică a reluat raportările în privința cazurilor de gripă, apreciind diminuarea numărului de cazuri, dar punând acest aspect pe seama subraportărilor:
„Numarul scazut de cazuri de infectii respiratorii acute si de gripa clinica comparativ cu cel din saptamana anterioara si cu aceeasi saptamana a sezonului precedent poate fi datorat si subraportarilor furnizorilor de servicii medicale, puternic implicati in gestionarea situatiei provocate de COVID-19”, notează INSP.
Rapoartele săptămânale cu privire la 4 alte virusuri gripale și a incidenței deceselor au fost sistate încă dinainte de Paști, după ce primele sincope în ceea ce de ani de zile a fost o informare constantă au apărut de la instituirea stării de urgență.
CITEȘTE ȘI: Rujeola/ Clujul, primul loc în top, cu cele mai multe cazuri înregistrate