Din oras

Ruinele romane din Piata Muzeului: ieri moloz, azi roz

In urma materialului publicat ieri in Ziar de Cluj, proprietarul cladirii de pe ruinele romane din Piata Muzeului a dorit sa demonstreze ca vestigiile sunt protejate. Astfel am avut acces in cladirea aflata in constructie, inclusiv in subsol, acolo unde ieri domnea haosul.

Astazi lucrurile sunt usor schimbate: chiar daca o parte din ziduri nu au fost pastrate si se vad daramaturile, bolovanii de ieri au fost indepartati, dand un aer mai ingrijit intregului subsol.

Septimiu Pop, proprietarul imobilului de 2.000 de metri patrati, spune ca a respectat intotdeauna regulile impuse de autorizatia de constructie. Mai mult, acesta este dispus sa amenajeze spatiul, aflat in administrarea municipalitatii, chiar pe banii lui.

“Eu as vedea o galerie de arta acolo. Nu stiu daca Primaria va amenaja subsolul, daca au buget pentru asa ceva, deocamdata nu am avut o discutie in acest sens. In orice caz, sunt dispus sa fac eu lucrarile necesare decat sa ramana acolo o gaura de soareci”, a precizat barbatul.

In ciuda faptului ca termenul de executie expira abia in 2015, Pop estimeaza ca lucrarile vor fi terminate in toamna acestui an. Investitia se ridica la 1,5 milioane de euro, iar acolo vor fi amenajate spatii pentru birouri si spatii comerciale.

Autorizatia de constructie a fost eliberata in mai 2012, cu conditia ca ruinele sa fie protejate si sa se asigure accesibilitatea lor de catre public. Astfel, cladirea a fost construita pe piloni, bucati din pardoseala de la parter vor fi realizate din sticla pentru ca vestigiile sa fie vizibile, iar subsolul va intra in administrarea municipalitatii si va fi transformat in spatiu expozitional.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *