Uncategorized

Cersetori in timpul saptamanii, donatori in week-end

De trei saptamani, un clujean s-a apucat de cersit. Primeste haine, carti, mancare, mobilier, jucarii sau electrocasnice, orice e in plus sau nefolositor la casa oamenilor cu suflet mare. Pentru ca secretul sta in marinimie, Daniel Somesanu nu cerseste pentru bunastarea lui, ci pentru a schimba in mai bine viata unor familii defavorizate social.

Asociatia „Patriotul Roman” are, in momentul de fata, 22 de voluntari – oameni de varsta a doua, tineri si micuti cu suflet mare. Impreuna, culeg de la cei care doresc sa doneze jucarii, carti, haine sau alimente. Transportul il fac cu ce apuca: unul dintre voluntari are o duba, altul o masina mica. Cartierele le bat la picior, daca e vorba de donatii mici. La final de saptamana, trag linie si fac colete. Toata stradania lor din zilele de lucru merge, in cele de sarbatoare, la Satu Mare. Destinatarii coletelor sunt familii monoparentale, cazuri sociale care nu se pot descurca singure. Transportul insusi e platit din banii lor.

„Miscarea noastra de voluntariat merge, deocamdata, in ajutorul Asociatiei Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului din Satu-Mare, asociatie coordonata de parintele Tiberiu Valean. E un om extraordinar, care face foarte multe pentru cei cu o soarta mai nefericita. O data pe saptamana, desi are foarte putini voluntari, organizeaza o masa calda pentru cei in nevoie, dar e initiatorul si altor actiuni filantropice”, spune Daniel Somesanu.

Pe viitor, voluntarii de la Patriotul Roman isi propun sa faca aceste actiuni pentru Cluj-Napoca, pentru cei de aici aflati in nevoie.

„Ne-am gandit sa-i contactam pe cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, sa ne puna in legatura cu oameni care ar putea avea nevoie de ajutorul nostru. Ei stiu cazuri de oameni carora, din pacate, le-a ars casa si ne pot spune cu ce putem ajuta: haine, mobilier, orice au nevoie oamenii in cauza si noi putem duce”, mai spune initiatorul proiectului.

Deocamdata, insa, sunt la inceput – nu au un sediu unde sa depoziteze lucrurile stranse si nici o cunoastere prea buna a familiilor defavorizate social din municipiu. Planurile lor de viitor sunt, in schimb, mari.

„Incep sa-mi pun serios intrebarea daca mai crede romanul povestile adevarate, de genul: 22 de voluntari inimosi care colecteaza donatii si care chiar vor sa ajute saracii din jurul nostru. De cate ori ai avut certitudinea ca ceea ce ai daruit ajunge acolo unde trebuie si la cine trebuie? Poate nici macar o data. Acum, aceasta certitudine exista, de data asta donatiile chiar vor ajunge la cei saraci”, asigura Daniel Somesan.

Voluntarii de la Patriotul Roman sunt clujeni care, indiferent de etnie, inca mai cred ca Romania este tara lor si ca prin lupta o pot schimba in bine acum, nu peste o suta sau o mie de ani. De aceea, si-au propus sa formeze un grup de actiune si sa militeze pentru problemele omului de rand, istovit de necazuri. Nu mai e nicio indoiala, e o certitudine: Clujul are suflet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *