Politica

Rudolf Giuliani, ca expert anti-Mafia, se pronunță tranșant cu privire la ilegalitatea Protocoalelor din Justiția română. Ambasadorul României la New York, George Maior, denunță o acțiune de lobby. MAE îl recheamă în țară să dea explicații

Rudolf Giuliani, fost primar al oraşului New York în perioada 1994-2001, fost procuror federal şi avocat anti-mafia, la mijlocul anilor ’80, avocatul lui Donald Trump, semnalează într-o scrisoare către Klaus Iohannis faptul că Protocoalele promovate de Laura Codruța Kovesi (fost șef al DNA) şi Liviu Maior (fost șef al SRI) subminează statul de drept.

„În plus, față de excesele făcute de DNA în numele „aplicării legii”, am luat la cunoștință cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii („SRI”). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii. Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI”, se arată în scrisoarea transmis de Rudolph Giuliani președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români.

Giuliani atrage atenția asupra unor aspecte de bun simț:

– Protocoalele secrete şi excesele DNA: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor

– O amnistie ar trebui dată celor care au fost condamnaţi ca urmare a exceselor

– Protocoalele să fie verificate de o comisie de judecători internaţionali

– Guvernul trebuie să se asigure că judecătorii nu sunt intimidaţi de DNA sau de SRI

– Un angajament în respectarea legii va îmbunătăţi perspectivele investitorilor în România.

CITEȘTE ȘI: Cei care au semnat Protocoalele din Justiție se fac vinovați de încălcarea gravă a drepturilor omului

Clujeanul George Maior, nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România, actualmente ambasador al României în SUA, a reacționat imediat cu privire la semnatarul scrisorii, că aceasta este expresia unui lobby inițiat de forțe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

„Un personaj spumos și extrem de combativ în discuțiile din Statele Unite, nu știu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, inițiat de anumite forțe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția, asta vă spun clar”a declarat, luni, George Maior, ambasadorul României în SUA.

George Maior este unul dintre principalii semnatari ai protocoalelor, care au funcționat în perioada în care era director al Serviciului Român de Informații, înțelegeri prin care se contituiau echipe operative din justiție și serviciul secret. Maior a fost acuzat în repetate rânduri că este cel care a permis implicarea în Justiție a SRI și a intervenit în favoarea unor anumite personaje politice.

Urmare a poziției sale cu privire la scrisoarea trimisă de Giuliani, George Maior va fi chemat pentru explicații la MAE – scrie Mediafax.

”Îi asigurăm pe partenerii noștri internaționali că în România există voința politică necesară din partea Guvernului României și a Coaliției de Guvernământ de a garanta funcționarea corectă a statului de drept, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democrații și combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul corupției. Domnul Ambasador George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, și nu reprezintă poziția MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul național așa cum decurge el din consensul la nivel instituțional și să se abțină de la declarații publice de natură să afecteze negativ relațiile bilaterale cu alte state. Reamintim că liniile de acțiune ale amabasadorilor sunt agreate la nivelul instituțiilor din România și orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicații în Centrala MAE”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Potrivit legii și Constituției, ministrul de externe nu poate decide rechemare în țară a ambasadorului, drept sancțiune, acest acest atribut revenindu-i președintele Klaus Iohannis.

O reacția în această dispută a avut și Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, care a scris pe Facebook că a primit, la fel ca Iohannis, scrisoarea trimisă de Rudolph Giuliani și anunță că presupusele abuzuri din justiție urmează să fie rezolvate atât prin noile legi ale justiției, cât și prin ”pârghii legale și constituționale”.

“Am primit din partea domnului Rudolph Giuliani aceeași scrisoare pe care a primit-o și președintele Iohannis. Concluzia amară a acestei scrisori este că încrederea în sistemul de Justiție din România este serios zdruncinată în fața partenerilor externi și a investitorilor străini. Domnul Giuliani pune cu adevărat degetul pe rană – o rană care este încă deschisă și pe care România va trebui să o trateze tranșant și cu mult curaj, dacă mai vrem să rămânem în familia statelor democratice din spațiul Nord-Atlantic. Rudolph Giuliani este un celebru procuror federal al Statelor Unite, care a luptat în mod real cu mafia și corupția și a cărui probitate morală și profesională impune respect peste tot în lume. Iar când acesta vorbește despre încălcarea gravă a drepturilor omului și a principiilor statului de drept în România, prin protocoalele secrete dintre SRI și DNA, prin intimidarea judecătorilor și a martorilor sau prin ascultarea excesivă a telefoanelor, atunci Occidentul va privi cu mai multă atenție la abuzurile îngrozitoare care s-au comis în țara noastră în numele luptei anti-corupție.

Președintele Iohannis nu mai poate pretinde că nu e nimic grav sau că încă nu a lecturat scrisoarea domnului Giuliani. O astfel de poziție nu ar face decât să întărească percepția publică larg răspândită că domnia sa este tributar Statului Paralel, pe care l-a protejat până acum. La fel de revoltătoare este și reacția celui care ar trebui să reprezinte interesele României în Statele Unite și care a folosit numele ilustrului senator John McCain, în încercarea de a acoperi adevărurile dureroase din scrisoarea domnului Giuliani. Domnul Maior și-a depășit în mod clar mandatul, iar din acest moment nu mai poate fi privit cu încredere de partenerii americani. Salut decizia Ministerului de Externe de a-l chema să explice această ieșire în decor și sper ca măcar de această dată președintele Iohannis să facă ceea ce este în interesul României.

O parte din problemele semnalate de domnul Giuliani își vor găsi rezolvarea în noile legi ale Justiției. Altele urmează să fie soluționate prin pârghii legale și constituționale.

Este interesantă propunerea domnului Giuliani de constituire a unei comisii de judecători internaționali care să analizeze și să se pronunțe cu privire la impactului protocoalelor secrete asupra sistemul de justiție. O astfel de comisie s-ar ridica deasupra partizanatelor politice din România și ar pune capăt propagandei mincinoase care a atacat furibund orice acțiune legitimă a Parlamentului de a demonta acest Stat Paralel și de a restabili independența judecătorilor.

La fel este necesară o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv. Nu ne vom însănătoși ca țară, ca societate, ca națiune, până când nu vom condamna public toate aceste abuzuri și până când cei care le-au comis nu vor fi aduși să răspundă în fața legii. Aceasta e singura garanție că astfel de atrocități nu se vor mai repeta în viitor!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *