Politica

ROTATIVA, faza pe promisiuni electorale

Negocierile dintre PNL și PSD privind rotativa guvernamentală au intrat în linie dreaptă, iar cele două partide propun, fiecare în parte un nou program de guvernare pentru România. În linii mari, social-democrații se concentrează pe măsuri sociale și macroeconomice, în timp ce liberalii au o viziune mai holistă segmentată pe fiecare minister în parte. Între cele două programe de guvernare există atât puncte comune, cât și diferențe.

  • Liberalii reiau promisiuni din actualul program, în timp ce PSD vine cu obiective mărețe

În plan politic, PSD își propune o țintă de inflație de 8% până în septembrie 2023 și creșterea puterii de cumpărare a tuturor românilor astfel încât să ajungem la 82% din media UE la PIB/locuitor. Pe de altă parte, liberalii se feresc să dea cifre exacte în programul lor. Aceștia recunosc că inflația reprezintă o problemă majoră și consideră că ea poate fi redusă la un nivel normal prin trei măsuri: o politică monetară care să controleze tendințele inflaționiste, politici bugetare prudente, mai ales pe zona de cheltuieli și măsuri de politică industrială care să sprijine producția. Ambele partide își propun prin urmare scăderea inflației în țară, recunoscând că aceasta reprezintă o problema majoră.

Ambele partide recunosc rolul important al investițiilor. PSD promite că va dubla investițiile publice în economie la 126 miliarde lei în 2024, față de 59 miliarde lei in anul 2021. Și liberalii consideră că investițiile sunt cheia modernizării României, amintind că în ultimii trei ani, guvernele liberale și-au asumat și au realizat un volum record al investițiilor publice, din fonduri naționale și fonduri europene nerambursabile, lucru care a contribuit în mod semnificativ la obținerea unor rate importante de creștere economică. Totuși liberalii se feresc să vină cu cifre exacte.

Datoria publică reprezintă un alt domeniu abordat în programele celor două partide. PSD își propune să ducă datoria din PIB la 46% în 2024 de la 49% cât era în anul 2021. Pe de altă parte, liberalii spun că obiectivul strategic este acela ca, pe termen mediu, datoria publică să nu depășească pragul de 60% din PIB (indicator de convergență nominală pentru trecerea la euro). Aceștia amintesc totodată că, potrivit Legii responabilității fiscal bugetare, datoria publică a României nu poate depăși nivelul de 50%. Totuși, nu există nici o promisiune similară cu cea făcută de PSD cu privire la reducerea datoriei din PIB la 46% în următorul an. Din acest punct de vedere, promisiunea PNL este identică cu cea din actualul program de guvernare (pag. 16).

În plan social, PSD are o serie de obiective ambițioase pe partea socială. De pildă, până la 1 ianuarie 2025, niciun salariat cu normă întreagă și un copil în întreținere nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar, promit social democrații. Asta ar însemna o creștere a salariului minim în țară. De asemenea, social democrații spun că la 1 ianuarie 2025 peste 1,5 milioane contracte individuale de muncă vor fi remunerate cu  peste 1.000 euro net. Totuși PSD nu detaliază cum anume va face acest lucru. Și aici PNL se ferește de cifre exacte, spunând doar că își propune să crească salariul minim brut (actualmente valoarea este de 3000 brut lei), dar fără să specifice cu cât anume. În programul actual de guvernare se specifica de pildă creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022, lucru realizat de actuala coaliție.

Pe lângă aceste obiective, PNL reia multe dintre promisiunile făcute în actualul program de guvernare. De pildă se specifică faptul că se dorește alocarea, în medie, a 2% din PIB pentru infrastructura de transport până în 2030, pe lângă banii atrași din fonduri europene. Același obiectiv îl regăsim și în actualul program de guvernare (p.24).

Alt exemplu este reforma ANAF prin digitalizare, obiectiv regăsit și în actualul program de guvernare (p.21) sau dezvoltarea, implementarea și finanțarea Planului național de control al cancerului, pe zona de sănătate, obiectiv regăsit în actualul program de guvernare (p.69).

ÎN CONCLUZIE: PNL reia o mare parte dintre promisiunile făcute în 2021, ferindu-se să ofere cifre exacte acolo unde social democrații promit anumite cifre exacte fără să explice însă cum vor reuși să le atingă.