Rautacisme

”Bochausen” a ajuns din nou în fața unui microfon prietenos, la o emisiune de chitanțier, să dea vina pe alții pentru propria incapacitate administrativă

Este joi, este zi de PR, Însuși El, Excelența Sa, Maestrul și Primarul Emil Boc descinde la una dintre emisiunile sale de chitanțier, acolo unde, pe banii clujenilor, își spală imaginea șifonată de eșecurile ultimei perioade, înșirând perle și mărgăritare la troacă despre cum alții sunt vinovați, el este imaculat și plin numai de bune intenții. Doar ”istericii”, ”imbecilii”, iubitorii de noroaie” și ”admiratorii de rable” îi scot lui cu ranga proiectele din bani și-i otrăvesc bunele intenții.

Azi, scăpat în fața unui microfon prietenos, Însuși Însul, a scos la înaintare placa veche a famenului de Drulă care i-a scos lui cu ranga Centura din PNRR. Repetă minciuna până devine adevăr. Chit că adevărul a fost lămurit și răs-lămurit. Ceea ce prezentau falsificatorii de CV, Bode și Ciucă, drept PNRR era o fițuică de campanie electorală în care băgaseră ei ce doreau să dea bine la electoratul din decembrie 2020, să ”vază” cât de gospodar e Maestrul și Șefu’ de la Cluj-Napoca, dar și din alte părți. Că Boc o fi crezut în fițuică, este treaba lui. Dac ca să ne facă și pe noi să credem că a crezut ce scrie acolo, ar fi putut măcar să iasă din starea de procrastinare care-l definește și să se fi mișcat mai cu talent cu hârțogăraia.

Dar n-a făcut-o.

De aceea i-a și dat Drulă o replică de genul:

”Centura metropolitană este finanțată prin Proiectul Operațional Transport, program care merge cu extensie până în 2030, tocmai pentru a avea o șansă să se realizeze, deoarece, dacă ar fi fost în PNRR, ar fi avut ca termen limită de finalizare anul 2026”, se arată în comunicat.

”Or, ceea ce s-a întâmplat acum, după doi ani, confirmă că am luat decizia bună. Nu are contract semnat de execuție nici în 2023, deja încep în 2024. Și e un proiect complex, acolo durează cel puțin 3-4 ani construcția. Deci, prin includerea în Programul Operațional Transport, chiar are o șansă să nu piardă finanțarea. Și sunt tot fonduri nerambursabile, tot fonduri europene, numai că pe alt program”.

Clar, scurt și concis.

La care Maestrul vine, din nou, ca și anul trecut, cu mitocănii declarative, gen:

”Partidul ăsta ghiocel, care se dă Sfântă Fecioară, să nu uite că a fost la guvernare și numai rău a făcut Clujului în materie de infrastructură. Și din nou, trebuie să vă reamintesc, dragi ghiocei de la USR, că ați scos centura metropolitană din PNRR. Da, a scos-o de acolo, de unde era pusă de către Guvernul liberal. Ați scos-o din PNRR, că dacă era în PNRR, aveați ca și metroul, contractul de finanțare semnat în 25 mai. Dar ați scos-o de acolo, v-ați bătut joc de Cluj, ați luat bani și de la metroul de la Cluj cât timp ați fost la guvernare. Ați înjumătățit suma, ați scos și miliardul de euro de la centură și acum veniți ca și ghioceii, să spuneți ‘vă rog, da de ce nu se face?’ Da un pic de rușine nu aveți, totuși, un pic?”

Are dreptate Cătălin Drulă: ”Emil Boc este primar de proiecte mici”. Numai alea îi ies cât de cât: piste pentru biciclete care pornesc de niciunde să se ducă nicăieri, parcuri care se scurg la vale după inaugurare, CREIC-uri, Polivalente și alte fleacuri ”inovative”, să-și pună în sinecură cărătorii de geantă de la partid, chestii d-astea.

”Domnul Boc este foarte nervos pentru că este complet incapabil să implementeze cele două proiecte mari ale Clujului, adică metroul și centura metropolitană. Sunt două proiecte care sunt fix în mâna dumnealui, conduce licitațiile, a organizat studiul de fezabilitate, l-a derulat. A avut o licitație lansată acum pentru centura metropolitană la care nu a avut nicio ofertă depusă. Este un semnal că lucurile au fost făcute prost în studiul de fezabilitate derulat chiar de primăria dumnealui”, a comunicat Cătălin Drulă.

Azi, Maestrul o dă pe-a lui (profitând și de vizita de lucru a unei delegații de eurodeputați, plimbați ”cu protocol” să vadă numai pe unde s-a vopsit gardul):

”Nu este niciun risc în a pierde banii pentru acest proiect. Așa-zisul „dezastru” al licitației este o mare gogoșerie a partidului-ghiocel, USR. Centura metropolitană este un proiect amplu, în valoare de aproximativ 1 miliard de euro. Primul tronson, care deservește Spitalul Regional de Urgență Cluj, este în licitație, 6 firme au depus oferte iar în iunie vom avea un câștigător.

Marea surpriză a fost faptul că, pentru tronsoanele 2 și 3, nicio firmă nu a depus oferte. Primăria Cluj a făcut totul ca la carte, proiectul e de cea mai înaltă calitate. Războiul din Ucraina a făcut ca prețurile să crească, fapt care a determinat, probabil, ca unele firme să se reorienteze spre proiecte mai simple, fără atâta bătaie de cap.

Vom face o reconfigurare a traseului, va fi o întârziere de câteva luni, dar problema se va rezolva. Aștept o implicare mai constructivă din partea USR, pentru că a distruge e foarte ușor, mai greu e să vii cu o idee viabilă”.
I-a spus lui ”gugălmap”: ”reconfigurare traseu”, ”cu prima ocazie, virați”!
Decât că, vorba lui Szakats Istvan:
1. Pro primo, deja aia cu „29 firme interesate” e o cacealma, un Bochäusenism tipic. Enunțul te face să crezi că ar fi venit 29 de constructori. Dar nici vorbă. Cele 29 firme care s-au înscris la proiect ca să mai descarce din documentație de pe SEAP sunt de fapt preponderent subcontractori – pe săpătură, pe iluminare etc. Dacă au fost acolo 4-5 contractori, e mult. 5 din 29 e cam 16%. Rețineți coeficientul de adevărăciune pentru următoarele iterații ale bullshitului.
2. Raportul spune că „a fost lucrarea prea complexă”. În realitate, orice lucrare e prea complexă dacă nu lași timp ca să se studieze. Or, primăria a lăsat 2 săptămâni pentru un proiect la care firmele cereau măcar 2 luni. Adică 25% din timp. Să coroborăm asta cu afirmația de ieri (ăăă, mai emfatic zisă, din rantul propozițiilor tăiate din live, bine că l-am recuperat) a primarului cum că primăria a făcut „totul ca la carte”. Seerios, dom primar. Adică vreți să spuneți că ați estimat corect că 2 săptămâni (adică un sfert din timpul cerut) o să fie destui pentru firmele alea. Bun. Hai să presupunem că e așa. Prin urmare, firmele care cer de 4 ori atâta, sunt de fapt niște firme de toată jena, da? Niște neprofesioniști trândavi. Că Primăria Cluj-Napoca a estimat totul corect și ca la carte și proiectul e un „caz de bună practică”, apud primar. Umbrărescu, de toată jena. STRABAG, de toată jena. Dom’ primar, fujiț d’aci.
3. Prețul. Cică prețul nu era deloc problema. Ooook. Bun. Hai, dovada. Mă aștept ca la următoarea strigare, prețul să fie același. Că dacă nu, I am calling bullshit.
Nu că ar fi din primele 100 de ori.