Cooltura

Romeo și Julieta – o tragedie cu happy-end la Teatrul Național Cluj

Scris de 755

Romeo și Julieta, varianta pusă în scenă la Teatrul Național Cluj, este o adaptare după celebra tragedie a lui Shakespeare, care respectă întocmai intriga, povestea imaginată de marele dramaturg, dar care schimbă cadrul în care se petrece povestea de iubire.

A fost modificat în mod nereușit și neinspirat neesențialul, dar a fost păstrat în mod reușit și inspirat esențialul. 

Pe de-o parte, regizorul, Tudor Lucanu, a transformat „Romeo și Julieta” într-o rivalitate futilă între două clanuri de croitori, dar, pe de altă parte, a reușit să dea viață electrizantă iubirii dintre cei doi amorezi, în așa fel încât sentimentul a ajuns și în sală, în inimile spectatorilor.

La ridicarea cortinei, decorul împânzit de manechine, de stative cu suluri de materiale de diferite culori, de mașini de cusut așezate simetric, toate asezonate cu zgomote de foarfeci de croitorie, forfecate amenințător, sfidător, între „combatanții” din cele două ateliere rivale, așezate simetric, creează o impresie de reducere a scenariului dramatic, prin banala scenografie, la prozaic și insignifiant. 

Din fericire, însă, pe măsură ce curgerea piesei înaintează, spațiul în care se desfășoară aceasta ajunge să nu mai conteze, pentru că replicile împrumută mult din farmecul stihurilor lui Shakespeare, armonios îmbinate cu vorbirea modernă (o sursă a umorului piesei), pentru că trama respectă textul original, iar atitudinea și jocul actorilor păstrează o mare parte din atmosfera de epocă, condimentată doar atât cât se cuvine cu specificul zilelor noastre, care face piesa perfect digerabilă de spectatorul modern.

Spațiul de joc circumscris unor ateliere de croitorie are totuși și un avantaj, care permite transformarea acestei tragedii într-una, în mod paradoxal, cu happy-end: de fiecare dată când personajele se duelează (nu cu spada, ci cu foarfeca), atunci când unul dintre adversari moare, cade câte-un manechin la pământ, simbolizând moartea trupului, iar actorul rămâne în picioare, devenind sufletul, care se ascunde după perdeaua translucidă, după trena unor manechine-decor, suspendate deasupra tuturor.

În acest fel, la final, după ce manechinul – trup al lui Romeo cade răpus de otravă, sufletul său rămâne în picioare, iar după ce și Julieta își înjunghie deznădăjduită trupul-manechin, corpurile-suflete ale celor doi îndrăgostiți, jucate de cei doi actori, se reîntâlnesc, îmbrățișându-se aievea, pentru a-și împlini iubirea, în mod fericit, dincolo de moarte. 

Piesa, care are o durată de două ore neplictisitoare și jumătate, este, cu siguranță, o reușită, care izbutește la final să ridice sala în picioare.

„Romeo și Julieta” va fi o reușită și mai mare, în viitoarea stagiune, la toamnă, când se va putea juca în condiții omenești, pentru că acum, pe caniculă (în Sala Mare a Teatrului Național Cluj lipsește atât aerul condiționat, cât și cel necondiționat), actorii au trebuit să facă un efort de anduranță supraomenesc, ceea ce a însemnat și stângăcii, perfect de înțeles la o temperatură la care era dificil chiar și să-i urmărești de pe scaun. 

Cu toate acestea, Sânziana Tarța (Julieta) și Matei Rotaru (Romeo) au reușit două roluri pline de grație și de farmec, întrupând o poveste de iubire savuroasă, un sentiment care se răspândea în sală sub formă de catharsis și de fiori lăuntrici. Ovidiu Crișan, în rolul lui Capulet, a făcut un alt mare rol, care i s-a potrivit ca o mănușă, atât în ipostazele serioase, cât și în postura amuzantă în care, la party-ul pe muzică de club, la care s-au întâlnit cei doi îndrăgostiți, el era un fel de DJ, cocoțat deasupra dansatorilor, dansând hilar pe ritmul muzicii. Și obișnuita aroganță a lui Sorin Leoveanu, de data aceasta, s-a integrat perfect în ansamblul piesei și a dat savoare personajului Mercuțio. 

De altfel, toate personajele au reușit să îmbine perfect seriozitatea cu ironizarea propriului rol, demnitatea clasică cu amuzamentul contemporan, Romeo și Julieta Naționalului clujean devenind astfel o tragi-comedie modernă, două ore și jumătate de deliciu teatral, o piesă ce mai are încă nevoie de retușuri, în ceea ce privește scenografia și jocul actorilor, care vor fi probabil efectuate pe parcurs, până la viitoarele reprezentații, unele, cu siguranță, de văzut și de aplaudat.

Foto: Nicu Cherciu, Teatrul Național ClujULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
 • Acum 15 hours General
  CAPCANA MORTALĂ DE LA CIUCEA: O tânără de 21 de ani a murit , alte trei persoane, printre care o minoră de 10 ani, au ajuns la spital. NU EXISTĂ SĂPTĂMÂNĂ FĂRĂ ACCIDENTE ÎN ZONĂ
 • Acum 16 hours In vizor
  Judecătorii clujeni au dispus dizolvarea unei firme pe care Elena Udrea o avea împreună cu fosta soție a unui șef din SRI
 • Acum 18 hours Cooltura
  Manifest pentru cultură în Cluj-Napoca: ”Dezvoltarea economică a orașului e în creștere, dar organizațiile culturale sunt la limita supraviețuirii”
 • Acum 18 hours In vizor
  Varză IT à la Cluj. De ce scandalul firmei acuzate c-a stricat Cyberpunk 2077 e mai grav decât crezi
 • Acum 1 day Justitie
  PROBLEME LA ”LIGA LUI MITICĂ”: Se reia procesul RDS/RCS, în care Dumitru Dragomir a scăpat de condamnarea la 4 ani de închisoare
 • Acum 1 day Vocea ta
  Încă unui ”client” al parcării de lux a Spitalului Clinic Județean de Urgență i-a fost ”fracturat” portofelul. LIPSA DE INFORMARE CORECTĂ face victime. Ar putea și conducerea SCJU să iasă din starea de ”miserupism” față de pacienți și aparținători și să INFORMEZE
 • Acum 1 day Jos palaria
  O echipă de studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca a obţinut locul I la o competiţie în domeniul ingineriei seismice desfăşurată în SUA
 • Acum 1 day Din oras
  Cea mai bună calitate a vieții! Primăria mondernizează 21 de locuri de joacă pentru copii tocmai în vacanța de vară
 • Acum 1 day PubliNews
  Movie Nights revine la Iulius Mall Cluj – Povestea surorilor Williams, primul film care va rula pe marele ecran
 • Acum 1 day Din oras
  Modernizare inutilă: în locul parcării din fața bisericii Sf. Petru, Primăria a realizat un scuar neumbrit, evitat ziua de trecători
 • Acum 1 day General
  A DAT BUNUL DUMNEZEU și e gata Baza Sportivă ”La Terenuri”. Excelența Sa, Însuși El, Primarul, anunță că poate fi inspectată ”la milimetru”. Așa vom face, dar mai încolo, cât încă nu e proaspăt vopsită
 • Acum 1 day Din oras
  Clujul Verde, Cultural: Stagiunea Operei și Teatrului Național se încheie cu parcul din jur tot în șantier
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE