Analiza

Emil Boc a câștigat alegerile, Vasile Blaga acum poate să-i ia gâții (politic)

Scris de 425

Acum că Nicoară și-a vândut colegii, sunt curios cine va conduce PNL: Daniel Buda de la Bruxelles, sau Alin Tișe (dacă și dacă nu rămâne) președinte de Consiliu Județean la Cluj? Cutuma zice că președintele de CJ conduce filiala PNL. Asta la vechii peneliști, pe care nu-i mai întreabă nimeni nimic. La noii peneliști (cei cu pușca și cureaua lată), cutuma este să conducă Emil Boc totul, dar să pară că alții iau decizii. Singurul “alții” demn de această funcție este și a fost Daniel Buda (că doar n-o pune-o pe Ștefania Ferencz… “Renul Rudolf” nu are alte ambiții decât de a se îmbogăți în liniște).

Numai că-l avem pe Alin Tișe și ambițiile lui care, în fostul mandat de președinte al CJ Cluj (2008 – 2012) se plângea peste tot că e marginalizat de Boc, Apostu și Buda. Cei trei se ședințeau și luau hotărâri despre care uitau să-l mai informeze, dară-mi-te să-l mai și consulte pe Alin Tișe. La așa de mare nivel ajunsese frustrarea lui Alin Tișe, încât la alegerile locale din 2012 a refuzat să apară cu nașul său pe afișe din cauza faptului că “îl compromite”. Da, băieți și fete, ați citit corect: în 2012, Emil Boc îl “compromnitea” pe Alin Tișe la imagine.

Iar Marius Nicoară și Horea Uioreanu îi “adăugau” la imagine lui Emil Boc încercând să împânzească Clujul cu afișe cu acesta și Sorin Apostu în cătușe. Despre astfel de indivizi onești în atitudini și declarații vorbim noi când cerem o țară ca afară și primenirea clasei politice… indivizi pe care-i unește onoarea cuvintelor grele pe care le-au schimbat public între ei și afacerile comune făcute din banii publici. O afacere spală pe alta și, împreună, onoarea adversarilor rămâne “nereperată”.

Deci, avem așa: Daniel Buda și Alin Tișe, candidații la șefia CJ Cluj. Trădările acestora față de Emil Boc și trădările lui Emil Boc față de aceștia și față de, mai ales, Vasile Blaga. Căci Vasile, nu “bleaga” va hotărî ce și cum.

Păi, să vedem: lumea zice că Buda, la ordinul lui Blaga și sub presiunea lui Falcă, s-a “sacrificat” și i-a luat locul de eurodeputat lui Rareș Niculescu, cel care i-a fost ani de zile comunicatorul cel mai de preț lui Emil Boc, omul care l-a ajutat în fiecare campanie și, atenție, cel care s-a cărăbănit, totuși, după Blaga la București când acesta a devenit ministru de Interne, fiindu-i extrem de apropiat. Unii au zis că e vorba de trădarea lui Rareș față de Emil, dar  eu nu aș insista pe această direcție. În schimb, mi-aș aduce aminte de episodul din 2012 când Rareș Niculescu a încercat să-l mătrășească pe Alin Tișe care candida la o funcție de conducere în structurile centrale ale PDL. Așa că nu numai că a scris o scrisoare în care l-a încondeiat urât pe Tișe, dar a și pus mâna pe telefon și a sunta de la Elena Băsescu, la Monica Macovei, pe toți cei care contau pentru a-l încondeia și a-i pune o talpă carierei lui Tișe. Care a fost miza, nu vreau să mă pronunț acum, dar cert este ca Tișe a câștigat ce și-a propus și tare cred că a câștigat și pentru că Emil Boc a pus batista pe țambal.

În materie de copite venite de la Cluj, să ne amintim și momentul în care, în 2010, Vasile Blaga a pierdut șefia PDL în fața lui Emil Boc și toată lumea zicea că acest lucru i se datorează spiritului “organizatoric” al lui Sorin Apostu. Atât de mult, încât, la momentul arestării lui Apostu, mulți șopteau că Blaga nu este străin de această arestare.

La toate acestea putem adăuga momentele în care Emil Boc s-a înscris în Fundația Mișcarea Populară și l-a urmat pe Traian Băsescu în campania la prezidențiale pentru Elena Udrea. Ar mai fi de zis și cum PDL Cluj făcea recomandările pentru PMP Cluj, cum s-a dat un sediu pentru PMP Cluj la negociere între PSD Cluj și PDL Cluj, șuntându-se urât PNL Cluj, deși încă erau bine mulțumesc în USL Cluj. Credeați că politica se face ușor? Noroc nu numai că multe chestii mă fac că le-am uitat – deși sunt printre “ei” de 25 de ani, până în ziua în care reușesc să le conexez cu gesturi și fapte recente și-atunci am să-mi aduc aminte.

Practic, fiecare, într-un fel sau altul, a trădat sau supărat (mă rog, ei nu prea fac diferența) într-un fel, sau altul, pe fiecare. În fond, ulterior și Vasile Blaga va fugi cu urna de vot să se facă președintele partidului pe care-l va îngropa (ca o viespe harnică) în PNL…

La toate acestea putem adăuga relațiile și încrengăturile lui Vasile Bleaga în mediul de afaceri nu prea onest din Cluj – din care un Călin Mitică răsare, măcar de când le-a făcut cunoștință Rareș Bogdan (da, băiatul nostru de la Realitatea TV) prea în apropierea lui Alin Tișe. Iar dacă am lua la bani mărunți amicițiile și inamicițiile economice ale lui Blaga raportate la Tișe și Buda, am avea surprize. Inclusiv surpriza echilibrului atât de drag lui Emil Boc: “să facem să fie bine”. Așa că, acest aspect mai trebuie aprofundat.

Dacă Vasile Blaga îl pune șef pe Alin Tișe, înseamnă că lui Emil Boc i se va mulțumi la fel de frumos ca și lui Marius Nicoară: ți-ai făcut datoria, du-te să mori politic nițel – o sinecură de parlamentar se va găsi și pentru Emil. Deocamdată, trebuie rânit din greu în administrația publică locală să se îndepărteze mizeriile (deșeurile, ca să fiu mai explicit) a măcar zece ani de (mai pe șleau) bani pentru partid. Așa că o bună colaborare Tișe-Boc este de dorit. Daniel Buda este, până în 2018, “blocat” la Bruxelles. El vrea să conducă, se impune, dă din coate, chiar și UDMR Cluj a stat după el și semnătura lui să-l pună pe Tișe din nou președinte la CJ – dar poziția lui, de acolo de departe, nu prea mai e una de forță.

Vom vedea. Ceea ce vreau să vă mai spun, vă va zdruncina orgoliul de “Buricul Pământului” pe care îl aveți (raportat la cum ne zbatem noi să înțelegem ce anume se întâmplă la Cluj, numai cu voie de la București): așa de în fund îi doare pe șefii de la Centru ai tuturor partidelor politice de ce anume se întâmplă în zonă, că nu vă puteți închipui. Dacă nu are efect la București, orice se întâmplă aici nu contează. Invers, da.

Singurul lucru care ar zdruncina profund Centrul, ar fi posibilitatea caPNL, halit din interior de PDL, să se-ntoarcă la Traian Băsescu (deja am citit astfel de speculații). Numai că Blaga este cea mai ranchiunoasă ființă de care aș avea știință (aici i se potrivește perfect Alin Tișe): niciodată nu-l va ierta pe Traian Băsescu că i-a băgat în rahat afacerile soțului fiicei sale Aghate (chiar dacă public a dezavuat-o). A doua zi după ce Băsescu a pomenit public despre afacerile lui Rudeanu, au ieșit milițienii lui Blaga să dea cu cascheta de pământ în față la Cotroceni: “ieși afară, javră ordinară”! Țineți minte: o dată șef peste milițieni, veșnic cu suflet și apucături de milițian. Și am scris milițian, să nu cumva să-i confundați cu polițiștii – care, din păcate, încă sunt puțini în România.

Așa că aș fi surprins ca Emil Boc să fie șeful PNL Cluj.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 mins Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 2 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 2 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 3 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 4 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 5 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 14 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 19 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 20 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 20 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 20 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
 • Acum 22 hours Din oras
  Profesorii clujeni protestează la Prefectură: “Suntem profund dezamăgiţi de lipsa de răspuns din partea Executivului”
 • Acum 23 hours In vizor
  VEŞTI BUNE: Boc ne promite că s-ar putea să-l vedem pe Şurubaru depunând efort la remontarea stăvilarului anti-gunoi de pe Someş pentru banii de city manager pe care-i primeşte. Sperăm la măcar o fotografie în care să indice cu degetul
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE