Politica

Românii își numără morții, politicienii majoritățile. Plin de aroganță, Vasile Dîncu este ”sceptic” că vom avea guvern până la sfârșitul săptămânii

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a fost întrebat, duminică seara, la Digi24, care sunt șansele ca România să aibă un guvern la finalul săptămânii.

„E greu să apreciez, 50-50 la sută. Am văzut că liberalii au și o foarte mare mobilitate, și-au schimbat într-o noapte candidatul pentru funcția de premier, este mingea în terenul lor, trebuie să facă concesii ca să-și poată construi o majoritate. Mâine (luni – n.r.) au o ocazie, dacă premierul desemnat ajunge la USR, are deja ocazia să-și construiască o majoritate și atunci ar fi șanse. Dar eu zic că sunt 50-50 la sută”, a spus Vasile Dîncu.

Dîncu a negat că ar fi avut loc în cursul zilei, la Vila Lac o întâlnire între liderii PNL și PSD, în prezența premierului desemnat, pentru a negocia sprijinul în Parlament.

„Am înțeles că de la dl. președinte Iohannis că putem să devenim un partid reponsabil dacă votăm un guvern minoritar, noi considerăm că este foarte complicat acest lucru şi nu putem să luăm un mandat din partea electoratului nostru în acest moment. Marcel Ciolacu a vorbit foarte clar, a spus că vrem să face un moratoriu, să renunțăm la prea multă politichie, dar nu putem să renunțăm în totalitate la politică, pentru că, până la urmă, nici nu putem amesteca foarte mult pandemia cu politica. În momentul acesta avem o pandemie și o situație foarte grea, dar dacă îl aducem înapoi pe domnul Tătaru la Sănătate, nu credem că este o garanţie că am scăpa de pandemie. Speculațiile se pot face, sigur că noi cu liberalii putem să fim amici, să ne mai întâlnim în Parlament, să mai discutăm, dar asta este altceva. Nu putem ca partide să facem în acest moment asemenea proiecte politice, care ar însemna și foarte mult timp și este și foarte complicat să faci un proiect politic între stânga şi dreapta”, a declarat Vasile Dîncu.

Întrebat dacă PSD l-ar vota pe Florin Cîțu președinte al Senatului, în contextul unor informații care se vehiculează pe surse că premierul demis și-ar negocia această funcție înainte de votul de învestire a Cabinetului Ciucă, Vasile Dîncu a spus că PSD nu a avut vreodată o astfel de discuție și n-a auzit să se fi discutat cu Marcel Ciolacu acest lucru:

„Nici nu cred că avem vreun motiv să încălcăm în acest moment Constituția și regulamentul Senatului pentru a-i face cadou domnului Florin Cîțu această funcție. N-am văzut să existe vreo încălcare importantă pe care s-o fi făcut doamna Dragu (Anca Dragu, actualul președinte USR al Senatului – n.r.) în această funcție. Eu nu știu de vreo discuție în sensul acesta, nu știu dacă dl. Florin Cîțu își dorește această funcție. Nu se poate obține doar așa, pentru că și-o dorește”, a punctat social-democratul.

El a precizat că PSD nu va discuta luni despre susținerea lui Florin Cîțu la Senat, ci despre „scenarii legate de viitor”, de atitudine a partidului față de această cerere pe care o are în acest moment premierul desemnat și PNL de votare a unui guvern minoritar. „Am mai discutat despre asta, este destul de cristalizată la noi această opinie, dar vom mai discuta și mâine (luni – n.r.) toate aceste lucruri”, a spus președintele Consiliului Național al PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *