Din oras

România, țara tuturor posibilităților! Un bărbat a fost arestat în Cluj pentru că încerca să vândă obiecte ce au aparținut sultanului Mahmud al II-lea, în valoare de peste 5000 de euro

Polițiștii de investigații criminale au identificat și recuperat bunuri susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național mobil. Bunurile urmau să fie vândute contra sumei de 5.000 de euro.

„La data de 9 octombrie 2019, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au depistat un bărbat care oferea spre vânzare bunuri în privința cărora există indicii că ar face parte din patrimoniul cultural mobil. Cel în cauză – un bărbat în vârstă de 41 de ani, din Oradea, a fost depistat în Piața Unirii, din Cluj-Napoca. Acesta urma să se întâlnească cu un posibil cumpărător și să înstrăineze bunurile contra sumei de 5000 de euro.

,,Călimara de brâu”, cu o greutate de 328 grame din material alb și galben, cu scriere kufică, marcă pe toc, tughra de sultan, precum și o cutie din lemn exotic și veșmânt din material de mătase și bumbac, au fost ridicate și predate Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei pentru evaluare. Conform celor relatate de către vânzător, bunurile datează din jurul anului 1800 și ar proveni de la sultanul Mahmud al II-lea. În cauză se continuă cercetările pentru a se stabili dacă fapta întrunește elementele constitutive al vreunei fapte prevăzute de Legea nr.182/2000, republicată, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil sau dacă sunt alte fapte penale incidente”, au transmis reprezentanții IPJ.

Ziar de Cluj a luat legătura cu reprezentanții Muzeului, pentru a înțelege cum a ajuns cetățeanul în posesia obiectelor ce „au aparținut” sultanului Mahmud al II-lea. Asta, dacă nu sunt falsuri. „Obiectele sunt la noi, momentan nu putem oferi mai multe detalii”, ne-a transmis Sanda Man, purtătorul de cuvânt al instituției. 

Mahmud II a domnit între 1808 și 1839. Supranumit „Petru cel Mare„ al Turciei, Mahmud al II-lea s-a făcut remarcat prin reforme importante, precum desființarea ienicerilor . Ienicerii au fost desființați în anul 1826, după o istorie de aproape 500 de ani. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *