Editorial

România, Lada de Deşeuri a Lumii

Grădina Maicii Domnului e, de fapt, Tomberonul lui Dumnezeu. Aici îşi aruncă deşeurile (cică prin export) întreg Mapamondul.

Pe lângă ce producem şi nu gestionăm corect noi, importăm gunoi şi exportăm nimic.

În ultima lună au ajuns în Grădina Maicii Domnului nenumărate containere cu mere otrăvite şerpeşte. Astfel: săptămâna aceasta au fost descoperite 189 de tone de gunoaie aduse din Italia în curtea unei firme din județul Bihor, în vestul țării. Firma era una din aceea care face sortarea cu lopata şi cupa de la Ifron, deversând rezultatul „sortării” în pădurile, râurile şi lacurile Patriei. Să se bucure Flora şi Fauna, prietene cu românul. Să aibă şi urşii gunoieri cu ce se întreţine. Poate le place plasticul, cauciucul, aflatoxina…, dacă nu, se vor adapta.

Zilele acestea, Paza de coastă română a confiscat mai multe containere umplute cu deșeuri inutilizabile, expediate în portul românesc Constanța de la Marea Neagră de diverse state UE. Cu o săptămână mai înainte, procurorii au stabilit că un transport de gunoaie din Portugalia a fost declarat în fals la autoritatea vamală drept deșeuri din plastic – dar s-a dovedit a conține deșeuri inutilizabile, și pe deasupra toxice.

Între timp, alte 25 de tone de deșeuri din cauciuc au ajuns în România din Regatul Unit, tot la Constanța, unde au fost confiscate de poliția vamală. Eu aş face prezervative din ele şi i-aş obliga pe importatori să le folosească.

Pe lângă „cauciucul” din Anglia, au mai fost confiscate încă 70 de containere cu deșeuri ilegale, aduse în România din Belgia. De data aceasta „bunurile” au fost declarate la vamă drept deșeuri din plastic. De fapt containerele conțineau deșeuri din lemn și metal, precum și alte materiale periculoase. Containerele fuseseră încărcate în Germania, iar conținutul lor provenea de la o firmă belgiană.

Sunt pline porturile de la Marea Neagră de deşeuri umane care halesc pita statului pentru a polua, pentru un parandărăt, România. Chiar la începutul lunii a fost trimis în judecată fostul șef al vămii portuare din Constanța sub acuzația că a permis o contrabandă cu peste 100 de containere cu gunoaie expediate din Regatul Unit.

Am ajuns ca, din lăcomia imbecilă a funcţionarilor publici din România, majoritar puşi în funcţie pe pile, cunoştinţe şi relaţii, nici Măcar Marea Neagră să nu ne mai fie „vecinul prietenos”.

Sub pretextul că importă bunuri la mâna a doua, tot mai multe firme din România importă tone de deșeuri electronice, plastic, deșeuri medicale și chiar substanțe toxice. Tot acest gunoi ajunge să fie îngropat pe câmp sau pur și simplu ars.

Că gunoiul, la gunoi trage.

Anul trecut, pe vremea aceasta, colegii de la Ziar de Cluj demonstrau cum a ajuns municipiul Cluj-Napoca să importe gunoi din Italia din cauza INCOMPETENȚEI autorităților. În tot acest timp deșeurile clujenilor au stat nereciclate, rampa dădea pe dinafară, iar privații aduceau reziduuri din străinătate să le ardă în oraș.

Pe scurt, din cauză că sortarea deșeurilor este la pământ în Cluj-Napoca, RADP (regie a municipalităţii) a semnat cam degeaba o asociere cu o firmă privată în vederea prelucrării deșeurilor reciclabile printr-o stație de piroliză montată în incinta rampei temporare (de fapt, dacă e s-o luăm la bani mărunți, privații au cam pus botul la cântecele de lebădă ale lui Emil Boc și Pantelică). Firma respectivă a instalat stația și, potrivit asocierii și autorizației de mediu primite, ar fi trebuit să primească materie primă de la RADP. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, operatorul privat a importat plastic (şi ce s-a mai găsit prin gropile de gunoi de acolo) din Italia.

Proveniența italiană a deșeurilor a fost confirmată de Garda de Mediu. În autorizația de mediu emisă în 2015 scrie că principalul furnizor al stației de piroliză trebuie să fie RADP. Nu scria niciunde că Regia trebuia să fie furnizor exclusiv, așa că firma privată a profitat de acest lucru și a importat materie primă pentru a nu își pune în cap afacerea.

Dar tot şi-a pus-o. Că-i fain la Cluj! Dar numai dacă ai o relaţie bună cu ştampila cu semnătura „olografă” a lui Boc.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *