Editorial

România este mai productivă cu cetățenii în vacanţe decât cu ei la muncă. Măcar circulă banul

După ce au rupt ușa birourilor vinerea trecută să se ducă să stea înțepeniți bară la bară în trafic pe drumurile Patriei, românii s-au întors aseară către case, după 4 zile de (încă) o minivacanță. În același ritm de bară la bară, dar cu ceva în plus: cu accidente rutiere în lanț, soldate cu cel puțin un mort și zece răniți. La final, după mai multe astfel de incidente, traficul a fost oprit pe A1, A2 și DN2 (și la noi, în Cluj, pe drumul dintre Corpadea și Apahida). Vorba aceea, votați „cu intelijență”! Că, în 29 de ani, puliticienii (mi-a scăpat degetul pe tastatură) s-au învrednicit să-și facă averi, nu vouă autostrăzi și drumuri.

În rest, de ce atâta vacanță și concediu? Că România este mai eficientă cu cetățenii ei plecați din birourile lor de funcționari publici și mai ales cu cocalarii de bani gata înțepeniți prin trafic sau cluburi de fițe. Mai respiră orașele Patriei, lucrează mai fără stres particularii și circulă banul.

O știm cu toții: în România se munceşte de zor, doar că nu ne definește ca nație munca susținută întreruptă de perioade de refacere, ci doar odihna pe deșelate întreruptă de câteva zile de muncă.

Cât a durat Evul Mediu, Dieta transilvană a tot încercat să-i convingă pe credincioşii români să-şi mai rărească sărbătorile, cu precădere pe acelea care cădeau în lunile agricole, căci românii, pioși din fire, nu puneau mâna pe sapă și seceră în zi de sărbătoare… Cam așa se sabota munca cu ajutorul calendarului religios – e de mirare că PSD și-a pus Programul electoral în 2016 pe un astfel de Calendar?

Cred că eram tineri și plini de vigoare pe vremea când (chipurile) scriam tăblițele de la Tărtăria și pe vremea lui Burebista, când scoteam vița de vie din rădăcini. Și-atunci este normal să ne gândim că mai mult de 2000 de ani de istorie sunt extrem de obositori și să acceptăm faptul că suntem la apogeul oboselii noastre – în mod cert avem nevoie de cât mai multe vacanțe, sărbători și concedii.

Politicienii, binevoitori cu alegătorii lor, au numai de profitat dacă pun de-o continuitate între sărbătorile creștine și cele laice pentru niște binemeritate și binefăcătoare vacanțe. Ar profita și Patria la cum este construit bugetul de cheltuieli al României: peste 70% se duce pe salariile din sectorul public și pe asistența socială. Așa că, pentru ţară, sunt mai productive (măcar mai economicoase) zilele libere decât cele lucrătoare. România este mai productivă cu cetățenii în vacanţe decât cu ei la muncă.

O chestie pe care Klaun Werner Ciolannis a învățat-o perfect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *