Politica

România dosarelor cu șină: „În Europa se depun dosarele de finanțare electronic, nu cu camioanele pline de dosare cu șină” – Corina Crețu, comisar european

Comisarul european Corina Crețu, aflată într-o vizită electorală a ProRomânia la Bistrița împreună cu Ioan Rus, a adus acuze grave actualei coaliții de guvernare în ceea ce privește sistemul propriu al condiționărilor în dosarele pentru finanțări europene.

Aceasta susține faptul că există o serie de condiționări impuse nu de Bruxelles ci de București în metodologia dosarelor pentru finanțări europene, pornind de la semnăturile pe fiecare pagină dintr-un dosar și mergând până la limitarea sumelor pe un proiect la 1,5 milioane de euro.

„Am aflat că în ghiduri s-a limitat, s-a introdus o restricție care nu este europeană, aceea de a se limita investițiile la 1,5 milioane de euro. În opinia mea, este o greșeală, pentru că fondurile europene sunt pe 7 ani și sunt făcute tocmai pentru a lăsa posobilitatea autorităților locale de a creea investiții mari, care nu pot fi suportate din bugetul național. România este, din păcate, țara care adaugă cele mai multe condiționalități în plus, servindu-le autorităților locale ideea că acestea sunt norme europene. Nu sunt norme europene, de pildă, cererile legate de comunele sub 2.000 de locuitori, pentru că tuturor primarilor comunelor sub 2.000 de locuitori li se resping proiectele de apă și canalizare, motivând că Uniunea Europeană nu investește în comunitățile sub acest număr de locuitori. Din contră, fondurile noastre se duc către cei mai vulnerabili și cei mai săraci, 80% ar trebui să mergă în această direcție (…)  Interesul nostru este ca beneficiarii să se concentreze pe realizarea proiectelor, nu pe dosare. Pentru proiecte de infrastructură sunt necesare luni întregi de a semna întruna  pe fiecare pagină dosarul! Nu este regula noastră (n.r. – a Uniunii Europene), din contră, în celelalte state europene se depun dosarele în mod electronic, nu cu camioanele de dosare, sau cu dosarele cu șină” – a declarat Corina Crețu.

Comisarul european a mai precizat faptul că în buzunarele Bruxellesului încă există cei 300 de milioane de euro dedicați spitalelor regionale, bani care nu s-au cheltuit și care ar putea fi redirecționați catre alte proiecte legate de sănătate sau către alte segmente. De asemenea, mai există sume consiberabile pe capitolul infrastructură rutieră, bani la dispoziția României, dar care nu au proiecte sau dosare spre analiză și finanțare.

Corina Crețu s-a arătat mulțumită de realizările din județul Bistrița-Năsăud, în special de cele care au vizat și vizează Spitalul Județean de Urgență Bistrița, dar și de cele de la nivelul orașului Beclean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *