La sfârșitul săptămânii trecute, România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauză că nu a închis cele 68 de gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009. Bineînțeles că și rampa de la Pata Rât se află pe listă, așa că și Clujul a contribuit la condamnarea României. Să ne așteptăm acum la cheltuieli din banii județului pentru plata către Uniunea Europeană pentru neputința autorităților să închidă groapa de deșeuri?
După condamnarea de joi pe care a primit-o România de la Uniunea Europeană, conducerea Ministerului Mediului a ieșit la… rampă cu precizări. Mai precis, cum că din 2015 tot încearcă închiderea a 41 de depozite. Mai mult, ar trebui făcute modificări legislative.
„Începând cu anul 2015, din cele 109 depozite de deșeuri neconforme, la acea dată (pe care era sistată totuși activitatea de depozitare, dar, datorită faptului că nu erau închise conform legislației europene, puteau reprezenta o amenințare pentru mediu), s-a reușit să se închidă 41 de depozite, astfel încât, în momentul sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene de către Comisia Europeană, mai existau încă 68 de depozite pentru care măsurile de remediere și închidere nu erau finalizate”, au precizat reprezentanții Ministerului Mediului.
Celelalte rampe nu pot fi închise pentru că e nevoie de modificări legislative. Aceste schimbări presupun „modificarea normativelor privind închiderea și monitorizarea post-închidere, diferențiate pentru depozitele municipale și pentru cele industriale nepericuloase; completarea atribuțiilor Administrației Fondului pentru Mediu pentru derularea demersurilor necesare în relație cu Comisia Europeană în vederea finanțării din fonduri europene (POIM) a închiderii acestor depzoite neconforme și a costurilor generate de monitorizarea post închidere”, mai transmit reprezentanții Ministerului Mediului.
Ziar de Cluj a semnalat, în urmă cu câteva zile, faptul că autoritățile județene riscă să plătească amenzi către Uniunea Europeană pentru neînchiderea rampei de gunoi.
Citește și:
Rampa de deșeuri de la Pata Rât trebuia închisă încă din 2011, dar nici acum la 7 ani distanță de la acest prim termen situația nu este rezolvată. Cresc doar costurile pentru închidere. În urmă cu 3 ani se estima un cost de 6 milioane euro pentru închiderea rampelor neconforme Pata Rât, Huedin, Turda și Gherla. Între timp costurile au crescut, așa că în iulie 2018, Consiliul Județean a aprobat o alocare suplimentară de 5 milioane euro pentru construirea unui zid care să oprească alunecările de teren de la Pata Rât. Suma a fost stabilită în luna iulie, printr-un proiect de hotărâre.
În data de 23 mai 2017, Comisia Europeană a introdus o acțiune împotriva României privind 68 de depozite de deșeuri existente. Bineînțeles că și Clujul se află pe lista celor 68. Prin această acțiune, Comisia dorește să se constate că, prin faptul că nu se conformează obligației de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil, în conformitate cu Directiva 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri, siturile care nu au primit o autorizație care să le permită să funcționeze în continuare, România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul dreptului Uniunii Europene. Potrivit unor surse din Ministerul Afacerilor Externe, România urmează să fie condamnată de CJUE.