In vizor

România Centenarului: Populaţia se reduce cu cinci români pe oră

România, în anul Centenarului, se confruntă cu cel mai mare dezastru demografic de până acum. Datele demografice arată că, în fiecare oră, populaţia scade cu 5 români. Fie mor și nu sunt “înlocuiți” prin nașteri, fie pleacă văzând cu ochii, România pe locul doi la migraţie, după Siria. Numai că în Siria este un război, iar în România pace… Și liniștea necesară celor care fură.

În acest condiţii se pune întrebarea cine va mai fi aici peste alţi 100 de ani?!

În ţara nostră se nasc sub 200.000 de copii pe an

Datele dintr-un proiect de lege depus la Parlament prin care se încurajează naşterile noi, inclusiv prin posibilitatea ca mamele cu mai mulți copii să poată ieşi la pensie mai devreme, ne arată că rata totală de fertilitate în România a scăzut sub pragul critic (de 2,1 sub cel care duce către scăderea ireversibilă a aportului de populaţiei) ajungând la un minim istoric de 1,428. Vorbim despre un declin demografic dramatic – practic populaţia României se reduce cu cinci români în fiecare oră.

„Dacă se menţine acelaşi ritm, în 15-20 de ani va fi pusă în dificultate atât piaţa muncii ce va rămâne fără salariaţi cât şi bugetele de sănătate şi de pensii care vor avea nevoie de sprijn tot mai mare de la bugetul de stat”, se arată în proiectul depus la Senat şi semnat de zeci de parlamentari.

Un studiu făcut public de Institutul Naţional de Statistică arăta că, în cel mai pesimist scenariu, în anul 2060, în România populaţia va fi de 12,5 milioane locuitori, iar în varianta medie – România ar urma să aibă o populaţie rezidentă de 13,8 milioane locuitori.

La toate se adaugă exodul populaţiei. Potrivit ultimelor estimări, peste cinci milioane de români sunt în străinătate. Un raport ONU arată că suntem pe locul doi, după Siria, în ceea ce priveşte migraţia în ultimii 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *