In vizor

După 29 de bugete ale Sănătății, tocate pe te miri ce interese personale ale baronetului din Sănătate, de la 1 ianuarie, fiecare Spital județean va fi dotat cu un Centru de stroke (accident vascular- cerebral)

Fiecare spital județean va avea câte un centru de stroke (accident vascular- cerebral), Ministerul Sănătății urmând a aloca fonduri pentru acest program național care ar putea începe să funcționeze de la 1 ianuarie 2019, a anunțat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, în deschiderea celei de- a VIII-a ediţii a Cursului European de Neuroreabilitare-RoNeuro Brain Days, care are loc în perioada 29 iunie- 1 iulie, la Eforie Nord.

”Sunt mai multe aspecte legate de recuperarea neurologică pe care le-am discutat cu specialiștii noștri. Știm cu toții că partea de neurologie afectează cel mai mult calitatea vieții unor pacienți post- traumatic, adică după accidente vascular- cerebrale și alte diagnostice. În primul rând ne gândim să definim foarte clar recuperarea neurologică. De altfel, în cadrul acestui curs, prof. dr. Dorel Săndesc va prezenta proiectul nostru cu privire la recuperarea neurologică încă din terapia intensivă. Apoi, vorbim de înființarea acestor centre de stroke în fiecare spital județean. Deja avem 11 centre de stroke, dar pentru a le putea pune în funcțiune pe toate 41 pe care ni le dorim medicii se vor pregăti la București, într-un centru de training. Vom aloca resurse pentru acest program național care sper eu că va începe să funcționeze din plin de la 1 ianuarie 2019. De exemplu, în Spitalul Județean de Urgență Baia Mare se face tromoboliză în unitatea de primiri urgențe, care ajută incredibil de mult persoanele afectate. Încercăm să punem pe hârtie o colaborare foarte bună între unitatea de primiri urgențe și serviciul de ambulanță, astfel încât pacientul să ajungă în timp util, în 3 ore, să putem face această tromboliză”, a declarat Sorina Pintea.

Potrivit demnitarului, fiecare pas va trebui bine gândit: de la prezența pacientului în unitatea de primiri urgențe până la internarea lui în unitatea de stroke, apoi externarea și reabilitarea neurologică, unde și cât este cazul.

”Pentru pacienții care vor începe să fie recuperați încă din partea de terapie intensivă – o parte din finațare va fi pe programele AP-uri (Acțiuni Prioritare), o parte din alte fonduri”, a anunțat ministrul

Potrivit dr. Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, din punct de  vedere al infrastructurii, în acest moment avem tot ce ne trebuie ca să pornească programul în toate cele 41 sau mai multe centre județene.

”Ne mai trebuie o repartizare bugetară penru cheltuielile legate de medicamente și de materiale sanitare necesare acestui program de combatere a  efectelor stroke-ului. În mod cert vom câștiga ani de viață de calitate și vom face economii importante pentru bugetul României, nu doar pentru bugetul ministerului Sănătății. În momentul de față suntem în stadiul în care facem o centralizare a capacităților românești în ceea ce privește centrele de reabilitare, de recuperare, de balneoterapie, unde stăm destul de bine. Cu un efort minim am putea obține rezultate extraordinare și, în același timp, am putea ajuta România să-și îmbunătățească rata turismului, combinând zona medicală de tratament, în care avem expertiză și medici care pot să fie purtători de drapel pentru această specialitate, cu resursele extraordinare existente din punct de vedere al turismului”.

”Este, cred, una dintre cele mai importante dezvoltări pe care sistemul de sănătate din România le poate crea, pentru că vorbim de o boală care este sursă majoră de mortalitate și dizabilitate. Și dacă acest lucru se întâmplă în acest mandat, suntem înaintea tuturor. Pe partea de neurologie avem o colaborare foarte bună cu Ministerul Sănătății. Pentru pacientul român este o dezvoltare de neconceput”,a  afirmat prof. dr. Dafin Mureșanu, de la Universitatea de Medicină si Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, preşedinte al Fundației Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare

Bla-bla-bla-bla! “Ar putea funcționa” – acesta este cuvântul de ordine. Și „urmând a fi alocate”. Întotdeauna viitorul sună bine, păcat de ziua prezentă și de cei care mor sau nu se recuperează din cauză că nu există astfel de centre și în România. După 29 de bugete ale Sănătății, tocate pe te miri ce interese personale ale baronetului din sănătate și ale celor care căpușează sistemul, minstrul Sănătății vine să anunțe că s-ar putea să avem asemenea centre, absolut vitale în recuperarea neurologică. Cum s-ar zice, România avansează pe noi culmi în domeniul medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *