Pancreatitetele sunt afectiuni ale pancreasului destul de grave, unele amenintand chiar viata. Cauza incriminata in producerea acestei boli este consumul de alcool, prin efectul sau toxic asupra pancreasului.
Pancreatitele acute sunt inflamatii ale pancreasului care se dclanseaza, de regula, in plina sanatate, debutand brusc la obezi, marii gurmanzi, dupa un exces alimentar si alcoolic, prin dureri extrem de intense, localizate in partea de sus a abdomenului. Tratamentul bolii este complex si se realizeaza numai in spital.
Pancreatitele cronice reprezinta o pierdere progresiva a functionalitatii pancreasului, in urma unor episoade repetate de pancreatita acuta, de intensitate redusa. Si in acest caz, consumul de alcool este factorul favorizant major. Practic, orice persoana care consuma zilnic o cantitate, chiar redusa, de alcool, poate face, in decurs de 5-8 ani, pancreatita cronica.
Crizele dureroase, specifice acestei boli, sunt si ele precipitate de alcool, de pranzurile consistente si sunt insotite de balonare, greturi si varsaturi. In asemenea situatii este utila corectarea deficitului de enzime pancreatice, la mese, cu diverse extracte concentrate de pancreas (Triferment, Festal, Zymogen)
.
Dietoterapia. In perioada de criza bolnavii trebuie sa posteasca, ingerand numai apa pana la disparitia simptomelor majore. Aportul de lichide este esential, deoarece bolnavul pierde o mare cantitate de lichide prin migrarea apei in organism, dintr-un spatiu in altul, fara ca pierderile sa fie evidentiate prin eliminari la exterior.
Dupa trecerea fazei acute, se recomanda o dieta usoara (ceai, paine prajita, mucilagii), divizata in cinci pranzuri mici. Ratia de grasimi va fi diminuata la cel mult 25 g/zi sub forma grasimilor emulsionate, din cauza deficitului de enzime pancreatice.
De asemenea, trebuie evitati factorii care stimuleaza secretia gastrica si pancreatica (supraalimentatie, alimente care contin cofeina, condimentele, produsele cu otet etc.)
Aportul glucidic trebuie de asemenea redus, evitand toate produsele zaharoase, siropurile, prajiturile si alte deserturi. Fructele foarte dulci, ca strugurii, smochinele, curmalelel sau stafidele, sunt alimente concentrate, care trebuie evitate un an de la inceperea dietei, dupa care pot fi introduse progresiv.
Laptele poate induce hipoglicemie prin continutul sau de leucina. Cerealele rafinate, incluzand painea alba, macaroanele, orezul trebuie inlocuite cu produse integrale.
Trebuie evitate, de asemenea, toate bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar sau inlocuitori, utilizand in locul lor fructe proaspete.
Din cauza asocierii frecvente a pancreatitei cu hipertri-gliceridemia, privita in ansamblu, dieta trebuie sa fie hiperproteica, cu o cantitate moderata de hidrati de carbon si hipolipidica.
Toate aceste situatii neplacute din punct de vedere digestiv au o cauza comuna: excesul alimentar, stropit din abundenta cu alcool, si au un remediu comun: cumpatarea. In mod practic, cei mai multi pacienti cu asemenea boli stiu deja categoriile de alimente pe care organismul lor le agreeaza, precum si care sunt acele alimente fata de care organismul protesteaza.