General

„RIP DEAL” de 400.000 de euro la Cluj-Napoca. Trei bărbați, prinși în FLAGRANT când încercau să escrocheze o clujeancă

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au prins, în Cluj-Napoca, în flagrant delict, trei bărbați, bănuiți de comiterea infracțiunii de tentativă la înșelăciune prin metoda RIP DEAL. Prejudiciul care ar fi putut fi cauzat este estimat la 400.000 de euro.

Cei 3 bărbați, bănuiți de comiterea infracțiunii de tentativă la înșelăciune prin metoda RIP DEAL, au fost prinși în flagrant lmarți, 25 octombrie. În aceeași zi, a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, la locuința unuia dintre bărbați, în municipiul București, iar, în baza unui ordin european de anchetă, emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cu sprijinul autorităților germane, s-a desfășurat o altă percheziție, în orașul Nürnberg, din Germania.

„În fapt, 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 31 și 59 de ani, 3 din municipiul București și unul dintr-o localitate din Germania, sunt bănuiți că, începând din luna iulie 2022, ar fi încercat să inducă în eroare o femeie, din municipiul Cluj-Napoca, sub pretextul calității de falși investitori germani și tranzacționării aparentei sume de 10.000.000 de euro, în scopul obținerii de la aceasta 400.000 de euro în criptomonede.

Cei 400.000 de euro ar fi reprezentat comisionul pentru intermedierea tranzacției”, transmite Poliția Cluj.

Din cercetări a reieșit faptul că bărbații, sub false identități, ar fi intrat în legătură cu femeia în contextul unui anunț postat de aceasta pe o platformă online, în vederea identificării de investitori, pentru un proiect imobiliar, care ar fi urmat să fie demarat pe un teren achiziționat și deținut în acest scop.

Potrivit polițiștilor, în cadrul uneia dintre întâlnirile pe care femeia le-a avut cu un reprezentant al presupușilor investitori, i s-ar fi explicat cum cei 400.000 de euro ar urma să fie transferați de aceasta într-un portofel electronic la care doar ea ar fi avut acces, pentru a oferi garanții cu privire la seriozitatea intențiilor ei de a remite comisionul după finalizarea tranzacției.

De asemenea, în cadrul uneia dintre întrevederi, desfășurată în municipiul Cluj-Napoca, reprezentantul i-ar fi prezentat femeii un act de identitate, aparent emis de autoritățile din Belgia.

Ulterior, s-ar fi stabilit și desfășurat o întâlnire între presupușii investitori și aceasta, în  Innsbruck, Austria.

„Astfel, la data de 25 octombrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au organizat o acțiune de prindere în flagrant delict a trei dintre bărbații bănuiți de activitatea infracțională.

Aceștia au fost interceptați de polițiști în municipiul Cluj-Napoca, unde s-ar fi deplasat ca urmare a înțelegerii stabilite cu femeia, cu intenția de a obține cei 400.000 de euro, în criptomonede, prin utilizarea unui portofel electronic.

Deposedarea de suma menționată nu s-ar fi realizat, fiind întreruptă de intervenția polițiștilor.

În urma controalelor corporale si percheziției autoturismului cu care aceștia s-au deplasat, au fost descoperite și ridicate 6 telefoane mobile, 4 portofele electronice, un laptop, dar și un document de identitate fals, aparent emis de autoritățile belgiene.

În cadrul percheziției care s-a desfășurat la locuința unuia dintre bărbați, în municipiul București, au fost descoperite și ridicate alte 4 documente de identitate false, care păreau a fi emise de autorități malteze, belgiene și elvețiene.

În paralel, autoritățile germane au descins ieri, 25 octombrie, la locuința bărbatului cu dublă cetățenie (română-germană) din Nürnberg, Germania.

În baza probatoriului administrat, cei 3 bărbați din municipiul București au fost reținuți, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, cu propunere de arestare preventivă”, au mai precizat reprezentanții IPJ Cluj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului Criminalistic, Direcției de Investigații Criminale, Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș și Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Cluj-Napoca.

 

Video: Ziua de Cluj, via SIC