Reportaj

Ridicarea barajelor provizorii de la Podul Garibaldi a dezvăluit albia Someșului în toată splendoarea și putoarea sa

Ridicarea barajelor provizorii de la Podul Garibaldi, soldată cu scăderea nivelului apei în amonte, a dezvăluit o imagine grotescă a albiei mizerabile a Someșului, până în dreptul Parcului Babeș, adică exact în zona de promenadă a râului.

Cei care se plimbă în aceste zile pe malul apei trebuie să poarte mască, nu pentru a nu se îmbolnăvi de Covid, ci pentru a nu face hepatită în urma adulmecării miasmelor teribile, care se ridică dinspre algele împuțite cu gunoaie.

Pet-uri, haine, papuci, diverse ambalaje, pubele, trotinete, cauciucuri, resturi menajere – de toate pot fi văzute pe insulele de vegetație uscată la soare, din mijlocul apei:

Ciorile au la Cluj parte de cea mai bună calitate a vieții, pe „insulele” Someșului existând depozite de gunoaie „hrănitoare”, aproape ca la Pata Rât!

Cum condiții de promenadă pentru oameni oricum nu existau, malurile pietonale ale apei fiind fetide sau periculoase, măcar acum râul e primitor pentru frumoasele păsări negre ale Clujului de 5 stele!

„Timp de 8 ani și jumătate, procedura de scoatere a 3-4 din cele 12 batardouri (baraje provizorii) de la Podul Garibaldi a fost sistată, motiv pentru care albia Someșului în amonte de Podul Garibaldi arată… așa cum se vede. Nu știu dacă, în prezent, stavilele de la piciorul Podului Garibaldi țin de Primăria Clujului sau aparțin, în continuare, de Apele Române. Interesant este faptul că acum s-au scos 7 batardouri (stavilele 5-11)”, a explicat un clujean pe grupul de Facebook Clujul Civic.

Zona plină de alge și de gunoaie, care se întinde de la podul Garibaldi până la pasarela pietonală din dreptul Parcului Babeș, a fost curățată inutil, timp de ani de zile, de către oamenii city-managerului Gheorghe Șurubaru, cu „lebăda”.

O altă măsură ”smart”, dar inutilă, de combatere a poluării apei este reprezentată, de jumătate de deceniu, de  tubul gonflabil verde întins de-a curmezișul albiei în zona din Grigorescu unde Someșul penetrează municipiul cu fel de fel de mizerii scurse din amonte (în special din Florești).

În ciuda „eforturilor” autorităților de a ține sub control nivelul de mizerie, dacă apa din zona de promenadă a Someșului nu a mai fost drenată de un deceniu, întregul areal s-a transformat într-o mlaștină scabroasă, sub nivelul pretențiilor orașului „smart”. La nivelul genunchiului broaștei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *