Cooltura

Richard al III-lea se interzice la Teatrul Național Cluj

Scris de 794

„Richard al III-lea se interzice” e o frescă psihologică a sistemului totalitar, a oricărui sistem totalitar, chiar dacă în piesa lui Matei Vișniec este vorba despre stalinism. Piesa urmărește, pe parcursul a două ore, teroarea unui sistem de putere nedemocratic, unde pericolul subminării dictaturii „proletare” generează o adevărată psihoză în rândul oamenilor simpli și o paranoia în rândul celor înregimentați în sistem, a persecutorilor care suferă de o adevărată manie a persecuției, care caută dușmani ideologici oriunde, chiar și în artă.

Sâmbătă, 8 octombrie, în cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, „Richard al III-lea se interzice” s-a jucat în studioul Art Club al Teatrului Național Cluj, într-o îngustă sală dreptunghiulară de vizavi de clădirea TN,  improprie pentru teatru, săliță care dă impresia unei bojdeuci a lui Creangă și unde spectatorii sunt înghesuiți de-a lungul și de-a latul încăperii, spectacolul jucându-se chiar în fața lor, fără vreo separație de scenă, printre picioarele care le sunt stropite cu apă, din care papucii le sunt uneori smulși, spectatorii devenind, la rândul lor, personaje ale piesei, „proletari” care asistă pasiv la întreaga oroare.

Regizor rus Meyerhold intenționează să pună în scenă Richard al III-lea, doar că în lupta cu cenzura odioaselor vremuri personajul își pierde libertatea și viața, iar actorul care îl interpretează pe Richard își pierde capul, care le este servit pe tavă celorlalte personaje, de către însuși Stalin. Acesta este, foarte pe scurt, eșafodajul de întâmplări al piesei, pe care se construiește eșafodul de teroare pe care sunt executați toți cei care intră în contact cu arta „subversivă” a regizorului. 

În sistemul totalitar în care trăiesc personajele nu există scăpare, ele având doar libertatea de a muri pentru gândurile lor, nu și cea de a le trăi. Sistemul represiv se infiltrează până la nivel de familie, fapt exemplificat în piesă printr-o metaforă teribilă, atunci când fiul nou-născut al regizorului, imediat ce iese din burta mamei, începe să-și ancheteze tatăl, ca pe un adevărat dușman al orânduirii sociale staliniste. Și soția regizorului are un comportament scenic metaforic, femeia proletară ținându-și soțul strâns în chingile sistemului, chiar și intimitatea fizică fiind doar un prilej de îndoctrinare și reașezare a soțului în limitele ideologiei de stat. Mama și tatăl lui Meyerhold devin, de asemenea, anchetatori voluntari ai fiului, și toate personajele, începând cu generalisimul Stalin și până la ultimul sufleor din teatru, acționează pervers, ironic, subversiv, sub o înfățișare binevoitoare semănând de fapt doar moartea fizică, sufletească și psihologică a tuturor celor cu care intră în contact.

„Richard al III-lea se interzice” al Naționalului clujean beneficiază de o distribuție de excepție, care se mulează perfect pe cerințele jocului scenic, actorii reușind să compenseze ceea ce sala improprie strică, reușind să creeze atmosfera specifică epocii totalitare și să țină spectatorul în priză pe parcursul celor două ore de spectacol. Scenografia și costumele, deși minimale și austere, completează, de asemenea, reprezentația, reușind să înlăture senzația de amatorism pe care o imprimă studioul Art Club. 

Din fericire, următoarea reprezentație, cea din 30 octombrie, se va juca în Studioul Euphorion, un spațiu mult mai potrivit pentru o piesă de asemenea calibru. Cu puțină concentrare a momentelor de tăcere și de tensiune dramatică (unele sunt mult prea lungi), piesa ar fi una chiar foarte reușită. Durata însă, ușor tărăgănată, o face doar o piesă reușită. Bineînțeles, pentru amatorii genului. Celor născuți în democrație, „Richard al III-lea se interzice” le poate părea o fantezie monstruoasă și ireală, una cu care nu îți dorești neapărat să rezonezi. Persoanele mai în vârstă însă, care au trăit ororile comunismului, ar putea rezona mai profund cu tema acestui spectacol, care nu este pentru oricine.

Dacă vă doriți să petreceți o seară plăcută la teatru, pentru cei ancorați în zilele noastre Clujul are o ofertă bogată de piese mai luminoase și mai pline de catharsis. Pentru cei care își doresc însă să savureze teatral o felie de teribilă istorie totalitară, „Richard al III-lea se interzice” este o alegere potrivită.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  Păi bine, măi, Maestrică, Şefu’, dacă ştiai că te apuci să desfiinţezi parcarea de pe Universităţii, la ce ai mai turnat asfalt peste ruinele romane?
 • Acum 2 hours Eveniment
  50 de magazine Auchan din țară au fost amendate de ANPC cu 750.000 lei/ 14 magazine au fost închise temporar
 • Acum 18 hours Politica
  GEOANĂ SAU CIUCĂ, aceasta-i întrebarea? Ciolacu: ”Puțin probabil să candidez la Președinție. Eu aș merge ca PSD să poată accepta o persoană care nu este din partid”
 • Acum 21 hours Din oras
  Alertă de incendiu la Colegiul George Coșbuc din Cluj-Napoca
 • Acum 21 hours PubliNews
  Street FOOD Festival revine în Iulius Parc: live cooking show-uri, delicii și concerte cu Vunk, Șuie Paparude, Taxi
 • Acum 21 hours Politica
  Vai, săracii bugetari! Cum, în marea mila sa, le mai împing parlamentarii niște majorare salarială de la bugețel
 • Acum 22 hours Politica
  ”CETĂȚEANUL CALAFAT”, se ascunde din nou în spatele DSU care ”latră” la Rafila: ”Dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și uzine, dai în fabrici și ogoare, dai în clasa muncitoare. Și ne doare”!
 • Acum 22 hours Editorial
  Amintiri din România. Dovezi ale faptului că este o țară locuită
 • Acum 23 hours In vizor
  Ce spune rectorul UBB Cluj, Daniel David, despre plagiatul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu: ”Discuția să se mute în Comisiile de specialitate”. Ce zic ”comisiile”? Că OSĂ se mute. ”Dacă toată lumea este de acord”
 • Acum 24 hours In vizor
  PERCHEZIȚII LA CLUJ în legătură cu o rețea națională de tăiere ilegală de arbori, spălare de bani şi evaziune fiscală
 • Acum 1 day General
  Consiliul Județean Cluj OSĂ înceapă proiectul centurii de ocolire a Dejului. E pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu județean de mâine, e ca și gata
 • Acum 1 day Eveniment
  Minoră de 13 ani, din comuna Mihai Viteazu, dispărută de acasă. Dacă o vedeți, anunțați Poliția
 • Acum 1 day Politica
  Vasile Dîncu, ministrul Apărării: ”Potențialul de mobilizare al Rusiei nu este chiar aşa de slab cum pare”, ”dar poate avea efectul de bumerang în societatea rusă care până nu demult se arăta susţinătoare a lui Vladimir Putin”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE