In vizor

Rezultat INCREDIBIL al anchetei CJ Cluj în cazul copilului omorât de propria mamă: femeia avea retard mintal și un trecut cu episoade de agresivitate. Protecția Copilului știa că mama își bate copiii

Corpul de control al Consiliului Județean Cluj a scos la iveală detalii incredibile în cazul lui Luca, băiatul de 9 ani omorât în bătaie de propria mamă. Deși psihologul de caz a menționat clar că femeia are probleme grave mintale, Protecția Copilului l-a reintegrat pe copil în familie. Cum este posibil ca un caz atât de complicat să fie tratat cu superficialitate de către instituția care ar trebuie să îi protejeze pe copii?

Reprezentanții Consiliului Județean Cluj au transmis astăzi rezultatele controlului realizat la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului în cazul lui Luca, băiatul omorât în bătaie sâmbătă seara.

Cel mai grav aspect este cel legat de sănătatea mintală a mamei. DGASPC Cluj nu a ținut cont de problemele extrem de grave ale femeii și l-a reintegrat pe Luca în familie, deși copilul fusese câțiva ani în grija unei asistente maternale.

„Documentele ridicate relevă faptul că psihologul de caz menționează faptul că „(mama copilului) este diagnosticată cu retard mintal și tulburare de personalitate asociată cu tulburări de comportament. Doamna este încadrată în grad de handicap grav (fără însoțitor). Alte aspecte menționate: impulsivitate, toleranță scăzută la frustrare, (…) în trecut a experimentat episoade de incoerență, comportament inadecvat/agresiv, ideație suicidară…Cu toate acestea, în condițiile în care mama copilului a recunoscut că aplica pedepse fizice, psihologul de caz a considerat „că este în beneficiul copiilor reintegrarea lor în familie”, au transmis reprezentanții CJ Cluj.

Controlul realizat de CJ Cluj mai arată următoarele:

Deoarece Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj – D.G.A.S.P.C. este o instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, ieri, 8 iulie, în regim de urgență, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a dispus un control la D.G.A.S.P.C. , control efectuat de Corpul de Control;

Menționăm faptul că nu este prima acțiune pe care Corpul de Control al președintelui o desfășoară la D.G.A.S.P.C. cu privire la disfuncționalități de sistem, din septembrie 2018 până la această dată fiind desfășurate 9 controale, o parte dintre acestea finalizate cu plângeri penale și 8 comisii de disciplină;

Analiza preliminară a documentelor ridicate ieri de către Corpul de Control al președintelui indică: deficiențe generale de sistem, deficiențe care provin dintr-o legislație neclară, excesiv birocratică ce nu analizează în profunzime situația copiilor pe tot parcursul evoluției cazurilor.

Totodată, la acest moment, există și suspiciuni cu privire la abordarea superficială a interesului superior al copilului de către specialiștii instituției în cauză. În ultimii patru ani conducerea DGASPC Cluj a dat deseori dovadă de tratare superficială a cazurilor, analizând hârtii, nu copii. Aceste situații au dus la destituirea directorului general în anul 2017. Decizia de destituire a fost atacată, procesul fiind și acum pe rolul instanței de judecată;

În contextul controalelor din ultimele luni, președintele Consiliului Județean Cluj a dispus un audit general extern la D.G.A.S.P.C. Cluj, efectuat de o societate specializată neutră, audit care să releve situația clară a instituției, anume: proceduri de protecție socială, managementul de caz, personal, angajări, investiții. De asemenea, având în vedere gravitatea cazului cât și deficiențele de sistem care au dus la această situație, președintele Consiliului Județean Cluj sesizează instituția Avocatului Poporului și pune la dispoziția acesteia toate documentele necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *