Rautacisme

Întâlnire istorică între Emil Boc și ambasadorul din Kazakhstan. Din Astana în Nur-Sultan, din Cluj-Napoca în Bochistan?

Emil Boc e extrem de activ în ultima perioadă. Primarul Clujului e prezent la tot felul de întâlniri (uneori pierde și avioane din această cauză) unde prezența lui e „obligatorie”.

Motivul e simplu, acasă la Cluj-Napoca lucrurile nu sunt prea grozave, cu colectări selective dezastruoase, și realitatea prezentată pe Facebook (poze de la conferințe, întâlniri, inaugurări) e mult mai interesantă pentru cetățeni (mai ales pentru cei care dau like și share fără să le pese de nimic). 

În caz că v-a scăpat, Emil Boc s-a întâlnit recent cu Ambasadorul Republicii Kazahstan?! Probabil e un preambul la întâlnirile extrem de vitale pentru viitorul orașului cu ambasadorii din Mongolia, Kirghizstan, Tadjikistan, Afganistan. Adică, dacă tot suntem înfrățiți cu Karaganda, de ce nu am fi și cu Kandaharul?

Într-un falnic mesaj postat pe FB, Emil Boc s-a lăudat cu noua sa măreață reușită: „Am primit vizita E.S. dl Daulet Batrashev, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, la Primăria municipiului Cluj-Napoca. În cadrul întâlnirii de la finalul lunii iunie, am discutat despre parcursul economic și cultural al Clujului, despre dezvoltarea orașului pe termen mediu și lung. De asemenea, am vorbit despre oportunități de colaborare între Cluj-Napoca și orașe din Republica Kazahstan, dintre care Nur-Sultan (Astana) – capitala țării, în domeniul economic, respectiv orașul Karaganda – unde există o comunitate numeroasă de români. Totodată, am discutat și despre potențiale proiecte comune între Consulatul Onorific al Republicii Kazahstan și Primăria Cluj-Napoca, în special proiecte culturale. Pe durata vizitei la Primăria municipiului Cluj-Napoca, Excelența Sa a fost însoţit de dl Ștefan Gadola – Consul Onorific al Republicii Kazahstan la Cluj-Napoca”.

Noi la Ziar de Cluj știm să citim printre rânduri și să descifrăm dedesubturile acestei misterioase întâlniri (coincidență, fix înainte de meciul dintre Astana și CFR Cluj). Suntem convinși că adevăratul motiv al întâlnirii dintre Boc și Daulet Batrashev o reprezintă obținerea de informații logistice pentru a putea schimba numele orașului în cel al conducătorului prea slăvit, așa cum s-a întâmplat în cazul Astanei.

Pentru cei care nu știu, Astana și-a schimbat numele în Nur-Sultan, pentru a-l slăvi pe fostul președinte Nursultan Nazarbayev. În condițiile în care și rușii vor să revină la denumirea de Stalingrad pentru actualul Volgograd, de ce ar rămâne Clujul în urmă cu trendul? Primul obiectiv a fost deja îndeplinit, are un primar ales pe viață și iubit de toată lumea. Mai rămâne doar să se aleagă noul nume. Poate fi lansat un sondaj pe pagina de FB a primăriei sau, de ce nu, să fie un experiment a la bugetare participativă. 

Ce spuneți, maestre? Cum sună Bocland? Bochistan? Bocgrad?

Foto: Facebook ambasada Kazahstan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *