Sex

Rezolvarea problemelor in cuplul marital

Avem nevoie de doar trei cuvinte pentru a ne face relatia sa mearga: da, nu si uau! Majoritatea oamenilor insa prefera sa intre in detalii. Vorbim si de dragul de a vorbi, dar si ca sa rezolvam probleme si sa cerem ceea ce dorim. In momentele in care suntem cu adevarat intelesi, ne simtim minunat. Cand avem o neintelegere cu cei dragi sau pur si simplu nu reusim sa comunicam, ne simtim ingrozitor.

Cuplurile cu probleme descopera adesea ca “se invart in cerc”, ca nu reusesc sa ajunga nicaieri. Curand ajung sa evite subiectele sensibile de frica sa nu inrautateasca situatia. Dar asta nu face decat sa-i indeparteze si mai mult pe parteneri. S-ar putea sa se teama ca insasi relatia e in pericol. Dar nu e asa; astfel de dificultati contribuie la evolutia relatiei. Pe masura ce invatati sa rezolvati problemele, increderea si sentimentul de bunastare sporesc. E un mestesug pe care oricine il poate deprinde.
Ascultati-va sentimentele. Sentimentele iti indica pe loc ce iti trebuie aici si acum. Exista patru sentimente fundamentale, si fiecare dintre ele inseamna ca trebuie facut un anumit lucru:

Daca esti furios/furioasa – inseamna ca ai nevoie de un spatiu doar al tau sau ca ai nevoie sa fii luat(a) in serios.
Daca esti trist(a) – ai nevoie de apropiere, afectiune si apreciere.
Daca ti-e teama – ai nevoie sa incetinesti ritmul, sa vorbesti deschis despre temerile tale, sa-ti faci planuri alternative.
Daca esti fericit(a) – nici o problema. Razi, canta si danseaza!

Asadar, inainte de a actiona, intreaba, consulta-te. N-are rost sa-ti imbratisezi partenerul daca el e furios; se va simti inghesuit, invadat si mai furios. Intreaba-l ce simte si ce isi doreste. La randul tau, spune-ti pasurile. Intotdeauna se poate gasi o solutie.

Drumul fara compromisuri catre implinire. Ce pot face doi oameni care se iubesc, dar au teluri foarte diferite in viata? Ce faci daca nevoile si dorintele tale sunt in conflict cu ale celuilalt? Trebuie sa faceti amandoi compromisuri? Trebuie sa cedeze unul dintre voi? Raspunsul este “nici, nici”.

Nu e deloc recomandat sa faci compromisuri in privinta lucrurilor importante, pentru ca astfel apar resentimente. Exista o modalitate mai subtila si mai puternica de a rezolva aceasta chestiune a directiilor diferite in viata. Se numeste “drumul fara compromisuri catre implinire”.

Adesea, dorintele noastre sunt trecatoare si cauzate de anumite imprejurari. De exemplu, in miezul iernii foarte friguroase, ti-ar putea veni idea sa te muti la tropice, dar, de fapt, tot ce trebuie sa faci e sa cumperi un calorifer electric. Alteori vrei sa divortezi, insa de fapt n-ai nevoie decat de un weekend la pescuit. Deoarece dorintele noastre sunt trecatoare si intemeiate pe un “aici” si un “acum”, telurile noastre trebuie analizate la rece.

In loc sa te certi in privinta sensurilor ultime ale vietii, e preferabil sa-ti traiesti viata zi dupa zi, exprimandu-ti nevoile si facand pasi mici catre satisfacerea lor. Pemitandu-i, cu buna-credinta, partenerului sa faca la fel.

Cat de mult iti doresti asta? In cazul deciziilor mai putin importante, exista o cale mai simpla. Se numeste “Cat de mult iti doresti asta?” Un exemplu: John vrea sa faca o excursie pe munte. Helen vrea sa-si viziteze parintii. Dar au o singura masina. Si atunci, liciteaza! Dorinta lui John de a merge pe munte e de 75 % si i-ar placea ca Helen sa-l insoteasca. Dorinta lui Helen de a-si vedea parintii azi e de numai 60 %, dat fiind ca stie ca poate merge si in cursul saptamanii. Asa ca, de data asta, merg amandoi pe munte. Aceasta metoda depinde de onestitatea totala a partenerilor, altminteri, fiecare ar putea sa pluseze la nesfarsit in defavoarea celuilalt!


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *