Din oras

Rezidentii clujeni se plang iar de intarzierea burselor de la guvern

Dupa ce au intarziat inca de la prima transa, bursele de 150 de euro acordate de catre guvern medicilor rezidenti se lasa asteptata in fiecare luna. Nici luna in curs nu este o exceptie, se plang niste tineri clujeni aflati in aceasta situatie, revoltati ca sunt pusi in situatia de a avea intarzieri de plata la diverse servicii din aceasta cauza.  Liderul Asociatiei Medicilor Rezidenti (AMR) afirma ca totul e in regula si ca “doar daca nu intra in 30 iulie banii pe iunie avem motiv sa ne sesizam”.

Rezidentii se plang intr-un e-mail remis redactiei ca bursa care le este destinata intarzie din nou.

“Cineva iarasi a uitat de medicii rezidenti ? Daca eu intarzii sa platesc ceva, sunt tolerat ca si guvernul ? Daca se poate va rog frumos sa transmiteti public, cand anume se poate astepta rezolvarea acestei problem”, au scris acestia.

Asa cum spun acestia, nu e prima data cand bursa de la Guvern este virata cu intarziere in conturile rezidentilor. La sfarsitul lui februarie, cei aproximativ 2.000 de rezidenti clujeni se plangeau ca suma de 150 de euro lunar promisi inca nu au venit. Supararea cadrelor medicale era cu atat mai mare, cu cat salariile lor lunare abia ajung la 1.000 de lei, iar promisiunea sprijinului financiar a venit din parea premierului Victor Ponta inca din toamna lui 2013.

In 6 martie, rezidentii clujeni au iesit in strada si au remis guvernului o scrisoare deschisa. 

Explicatia situatiei de atunci apare intr-un comunicat al AMR.

“Pentru ca ordinul ministrului intrat in vigoare abia in a doua jumatate a lunii februarie 2014, pentru bursele aferente lunii ianuarie 2014, termenul limita prevazut a fost avansat, ceea ce a creat o situatie de exceptie in ceea ce priveste termenul de plata a burselor catre medicii rezidenti”, se arata aici.

In continuare, asociatia anunta  ca “bursele medicilor rezidenti din Romania, aferente lunii ianuarie 2014, au fost acordate de Ministerul Sanatatii in zilele de 4 si 5 martie 2014 si multumeste ministrului Nicolae Banicioiu pentru colaborare”.

“Acordarea burselor medicilor rezidenti presupune o procedura complexa de calcul si verificari, reglementata prin Ordinul ministrului sanatatii nr 167/2014 aprobat la 13 februarie 2014.

Ministerul sanatatii a aprobat spre plata 12.113 de burse aferente lunii ianuarie 2014, in valoare totala de 7 920 000 lei.

Asociatia Medicilor Rezidenti se delimiteaza, dezaproba si priveste cu ingrijorare protestele organizate de diverse persoane independente in numele organizatiei, proteste care acuza Ministerul sanatatii de neplata burselor”, continua comunicatul semnat de Clara Matei, presedinta asociatiei.

Contactata in legatura cu intarzierea bursei pe luna iunie, aceasta a precizat ca totul este in regula.

“Nu a intarziat bursa. Suntem abia in 11 iulie, iar platile la stat se fac dupa 14 ale fiecarei luni. Doar daca nu intra in 30 iulie banii pe iunie avem motiv sa ne sesizam si chiar am face asta, pentru ca am luptat mult pentru aceasta bursa”, a declarat Clara Matei, pentru Ziar de Cluj.

Oficialii Ministerului Sanatatii nu au remis inca o pozitie in acest caz.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *