Din oras

Revolutie in Hoia! Parcul Etnografic se va extinde pe bani norvegieni cu o zona noua de distractie pentru clujeni

Scris de 1,181

Norvegienii din spatele proiectului reabilitarii bisericutelor Parcul Etnografic “Romulus Vuia” au pus ochii pe terenul din stanga obiectivului si planuiesc, alaturi de autoritatile judetene, sa organizeze o competitie internationala de arhitectura, un concurs de solutii pentru amenajarea zonei, intinsa pe mai bine de 10 hectare. Totul va fi integrat intr-o “viziune coerenta asupra ansamblului reprezentat de zona Hoia, tinand seama si de potentialul pe care il ofera padurea, dar si de conexiunile cu zona centrala a Clujului”.

Consiliul Judetean (CJ) Cluj lucreaza in prezent la organizarea unei asemenea competitii.

“Vrem sa organizam un concurs de solutii pentru zona Parcului Etnografic din Hoia, spatiul din stanga. Avem acolo un proiect pe fonduri norvegiene de reabilitare a doua bisericute, din Cizer si Petrindu. Vrem sa facem alaturi de partenerii nostri norvegieni – o firma de proiectare din aceasta tara – un concurs de solutii pentru toata zona de acolo. E o zona generoasa, cu pajiste si padure pe care vrem sa o integram. Este in administrarea muzeului, dar ii vom cauta niste functiuni noi, pentru ca muzeul sa devina mai viu. Sa nu ramana la statutul de muzeu si sa fie mai prezent in viata publica”, a dezvaluit Claudiu Salanta, arhitectul sef al judetului. 

Practic, zona va putea gazdui mai multe evenimente. 

“Totul depinde si de castigarea sau necastigarea de catre Cluj a titlului de Capitala Culturala. Vrem sa vedem ce se poate organiza in acest sens acolo. Ideea e ca activitatile sa fie cat mai diversificate, asa incat zona sa poata functiona pe tot parcursul anului. Vom avea in vedere amenajari care includ si partii pentru sanius, cu diverse zone de deservire. Dorim sa devina un punct de atractie pentru clujeni. In principiu cred ca va ramane inchis, nu vrem imprejmuiri si chestii de genul acesta”, a mai spus arhitectul sef al judetului. 

Spatiul se intinde pe un teren care depaseste 10 hectare, cu padure cu tot. 

Proiectul a fost confirmat si de catre directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Salagean. 

“Am discutat, impreuna cu partenerii nostri norvegieni din cadrul proiectului de restaurare a bisericilor din Hoia, aspecte legate de elaborarea unui masterplan de dezvoltare a Parcului Etnografic. Propunerea lor, in special a lui Haakon Iversen, care este un arhitect urbanist cu o excelenta reputatie internationala, a fost sa organizam un concurs international de proiecte. Noi ar urma sa propunem tema concursului. Exista si o serie de propuneri din partea Asociatiei Capitala Culturala 2021, privind organizarea unui parc tematic, de care vom tine, de asemenea, seama”, a precizat Salagean. 

In linii generale, in spatiul expozitional existent astazi se vor amenaja spatii pentru organizarea de evenimente. 

“Ei au propus mai multe spatii, si intr-adevar acesta este trendul in muzeele nordice in aer liber. In plus, extinderea muzeului in spatiul exterior sa tina seama de evolutiile actuale din domeniul muzeologiei in aer liber, iar totul sa fie integrat intr-o viziune coerenta asupra ansamblului reprezentat de zona Hoia, tinand seama si de potentialul pe care il ofera padurea, dar si de conexiunile cu zona centrala a Clujului. Ei au facut pe jos traseul Parcul Central- Parcul Etnografic si li s-a parut foarte interesant, dar pentru multi urcarea Taieturii Turcului pe jos ar pune probleme. Norvegienii au cultura mersului pe jos, a drumetiei, mult mai bine pastrata”, a mai dezvaluit directorul.

Concret, spatiul din stanga muzeului este zona de extindere a muzeului, aflat si acum in administrarea MET. Totul se va face in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR).

“Ideea este nu sa ingradim accesul publicului, ci sa realizam o valorificare mai buna a acelui spatiu. Pentru ca exista mai multe idei legate de modul in care ar trebui realizat acest lucru, cea mai buna varianta este concursul international de arhitectura, ca sa avem intr-adevar un proiect castigator de nivel international. In plus, ar fi si o forma de promovare internationala a parcului etnografic, dar si al Clujului”, a mai spus Tudor Salagean. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 15 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 18 hours In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 23 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 23 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 2 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 2 days In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 2 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 2 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 2 days Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 2 days Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE