Revitalizarea învățământului profesional dual, proiect inițiat anul trecut, devine subiectul unei controverse: Ministerul Educației a lansat un proiect de hotărâre în dezbatere publică, conform căruia cifra de școlarizare pentru acest sector însemnat este redusă de la 60.000 de locuri la 55.000 de locuri. De altfel, recunoscută pentru declarațiile contradictorii pe care le face, ministrul interimar Monica Anisie a afirmat miercuri că susține o creștere semnificativă a acestui număr de locuri. Din păcate, cifra de școlarizare pentru anul 2020-2021, care se regăsește în proiectul Ministerului Educației, este redus cu 5.000 de locuri, într-o contradicție totală cu declarațiile Monicăi Anisie și a Centrului Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT).
Ping-pong politic pe seama educației
Măsura anunțată anul trecut de guvernul anterior, prin care numărul de locuri din licee erau reduse pentru a fi transferate învățământului profesional și dual, măsură menită să revitalizeze acest sector, a generat dezbateri aprinse și nemulțumiri în rândul liberalilor.
Această măsură are rolul de a revitaliza învățământul profesional.
Învăţământul profesional şi tehnic (IPT) merită resurse mult mai mari decât cele care sunt alocate în prezent, iar una dintre problemele acestui sistem se referă la slaba pregătire a profesorilor, conform unui raport al Coaliţiei pentru Educaţie publicat anul trecut.
Acum, în plină campanie națională de promovare a învățământului profesional și tehnic, ministerul Educației propune reducarea cifrei de școlarizare pentru învățământul profesional de la 60.000, cât a fost cea pentru anul acesta, la 55.000 pentru anul viitor.
Propunerea de reducere a numărului de locuri alocate învățământului profesional, cuprins în proiectul de hotărâre pus în dezbatere publică de MEC vine după ce ministrul Educației Monica Anisie a anunțat marți la audierile din Parlament că a propus creșterea „semnificativă” a numărului de locuri pentru învățământul profesional și tehnic pentru anul școlar care începe în toamnă:
„Țin să vă anunț că am publicat pe site-ul Ministerului Educației proiectul de HG care prevede cifra de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și universitar și fac mențiunea că, pentru acest an, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și-a propus o creștere semnificativă a numărului de locuri pentru învățământul profesional și profesional dual, ca o măsură de susținere și dezvoltare a acestui tip de învățământ”, a declarat Monica Anisie în cadrul audierilor din Parlament și în fața Comisiei de Învățământ.
În același timp, măsura propusă de scădere a numărului de locuri, contrazice și anunțul Centrului Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a în învăţământul profesional şi tehnic. Conform CNDIPT, structura care stabilește și propune cifra de școlarizare pentru Învățământul Profesional și Tehnic către minister în vederea fundamentării hotărârii de guvern, cifra de școlarizare anunțată inițial urma să fie de 96.631 de locuri în anul şcolar viitor.
„Pe an ce trece, România înţelege că trebuie pus accentul pe dezvoltarea educaţiei şi formării profesionale, iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării încurajează un învăţământ care fructifică parteneriatul cu operatorii economici, care, la finalul şcolarizării, ne aşteptăm să angajeze viitorii absolvenţi.
Astfel, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic a sprijinit, prin colegii coordonatori regionali de la nivelul întregii ţări, proiectarea unui plan de şcolarizare pentru anul şcolar 2020-2021 care să răspundă în cea mai mare măsură solicitărilor operatorilor economici”, se arată în anunțul CNDIPT.
Cifra de școlarizare pentru învățământul profesional scade cu 5.000 de locuri pentru anul școlar 2020-2021, față de cea acordată de Ministerul Educației pentru anul școlar în curs 2019-2020, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică.
CITEȘTE ȘI: Învățământul profesional – între finanțarea privată și metehnele românești
Învățământul profesional/dual în Cluj
La nivelul judeţului Cluj, în anul şcolar 2017-2018 au fost formate zece clase de învăţământ profesional dual, cu un număr total de 247 de locuri, număr ce a plasat judeţul nostru între primele cinci din ţară.
O dezvoltare a învățământului dual este caracteristică județelor Brașov, Hunedoara, Alba.
La nivelul județului Cluj, pe parcursul anului școlar anterior, şapte unităţi de învăţământ profesional şi tehnic, în parteneriat cu peste 20 de operatori economici din judeţul Cluj au oferit noi locuri în domenii de calificare precum: construcţii, instalaţii şi lucrări publice; electric; electromecanică, automatizări; industrie alimentară; industrie textilă şi pielărie; mecanică; turism şi alimentaţie.
sursa foto: monicacristinanisie/paginapersonaladefacebook