Int-un bloc nou din cartierul Zorilor, 33 de familii se incalzesc cu lemne. Constructorul le-a promis locatarilor ca vor avea gaz in cel mai fericit caz dupa sarbatori, cu conditia ca Primaria sa faca receptia imobilului. In tot acest timp agentii de la urbanism din cadrul Politiei Locale dau amenzi pe banda rulanta proprietarului cladirii care refuza sa se prezinte la Primarie cu documentatia de santier. Pretul platit de cetateni pentru un apartament de doua camere a fost un chilipir pentru zona respectiva a orasului, valoarea ajungand de pana la 35.000 de euro pentru 57 de metri patrati. Cu toate acestea, datorita problemelor de constructie si a nerespectarii proiectului, exista riscul ca noii proprietari sa nu isi poata intabula prea curand proprietatile achizitionate.
Lucrarile la blocul de pe Miko Imre numarul 14 au inceput in urma cu mai bine de 4 ani. Desi nu este finalizata constructia, in imobilul cu 8 etaje din cartierul Zorior locuiesc mai multe familii care au profitat de pretul scazut al apartamentelor si au incheiat cu constructorul antecontracte de vanzare – cumparare pe sume cuprinse intre 25.000-35.000 de euro pentru o locuinta cu doua camere. Astfel, 33 de proprietari sunt nevoiti sa stea in frig in prag de sarbatori pentru ca reteaua de gaze se afla in prezent doar la limita de proprietate a terenului pe care este construit blocul. Pentru ca o parte dintre noii locatari au luat credite pentru plata apartamentelor, s-au mutat in bloc, sunt nevoiti ca in secolul 21, in Cluj-Napoca, in cea mai ravnita zona imobiliara din oras, sa se incalzeasca cu lemne sau chiar sa se spele la lighean cu apa inclazita pe plite electrice. Potrivit inspectorilor de la urbanism din cadrul Primariei Cluj-Napoca intabularea apartamentelor de catre noii proprietari va fi destul de dificila, deoarece dezvoltatorul imobiliar nu a respectat proiectul, fapt ce va determina un proces in instanta si plata unor amenzi pentru intrarea in legalitate.
In cursul acestei dimineti pe santierul de pe strada Miko Imre cativa muncitori fara echipamente de protectie conforme lucrau la nivelul trei al blocului aflat in vecinatatea imobilului fara incalzire, unde 33 de familii, cu paturi la geam, se incalzesc cu lemne pentru ca apartamentele in care s-au mutat, desi sunt dotate cu centrale termice, nu sunt legate la reteaua de gaze naturale.
Intr-un Opel Corsa model mai vechi, constructorul sta la caldura de povesti cu o domnisoara blonda. Acesta „politicos” ne-a luat la intrebari ce cautam in santier. Dupa ce i s-a explicat ca dorim sa vorbim cu cativa dintre locatarii blocului fara incalzire, Traian Florea ne-a interzis accesul spre locuintele inghetate, explicand care este situatia reala si stadiul lucrarior de pe santierul pe care il coordoneaza.
“Nu aveti ce cauta aici, este proprietate privata. Ce va pot spune de cei care locuiesc aici e ca au canalizare, curent si apa. Da, recunosc ca nu au gaz, pentru ca abia dupa receptia blocului de catre Primarie cei de la gaz vor face conectarea. Speram ca dupa sarbatori sa rezolvam problema. Sunt 33 de apartamente locuite in prezent. Urmeaza sa fie finalizate in total 160. S-au spus multe povesti despre familia mea si nu e cazul si aici. Vom finaliza lucrarea, iar oamenii vor fi multumiti de ce au cumparat”, a declarat Traian Florea.
Pe drumul plin de noroi isi fac aparitia cativa tineri cu ziar de anunturi imobiliare sub brat. Mirati, se uita in stanga si in dreapta. Privesc lung spre blocul finalizat in proportie de 80%, privesc mirati spre muncitorii care lucreaza la structura de rezistenta a noului imobil ajuns deja la etajul al treilea. Cu pasi timizi o tanara insotita de mama acesteia intra pe aleea ce duce la parterul blocului fara incalzire. Aici, dupa cateva minute de discutii cu Traian Florea si cu inca doi indivizi parasesc dezamagite santierul.
“In anunt spunea ca are CF si ei nici nu au terminat blocul. E frumoasa zona, insa fara CF nu cumparam. Au fost multi care s-au pacalit si oricum banca nu nu imi da credit daca nu e intabulat apartamentul”, se confesa tanara mamei in timp ce paraseau zona de santier.
In scurt timp in zona a venit si un inspector din cadrul biroului de urbanism al Politiei Locale a Primariei Cluj-Napoca. Acesta a recunoscut ca, in acest an, proprietarul imobilului in care locuiesc 33 de familii fara caldura, a fost amendat pentru nerespectarea proiectului. Totodata inspectorul a aratat ca din punct de vedere legal administratia locala nu poate interveni in situatia actuala, pentru ca in baza unor antecontracte de vanzare-cumparare noii locatari s-au mutat pe proprie raspundere, amagiti de catre constructor, care le-ar fi promis ca vor avea facuta conexiunea la gaz in regim de urgenta.
“Noi nu putem interveni in relatia dintre constructor si cumparatori. Cumparatorii au platit un avans, poate chiar intreaga suma si s-au mutat fara a avea confortul promis de catre constructor. Din cate stiu, exista autorizatie de construire pentru aceste imobile, insa vom face verificari mai amanutite, pentru ca din cate am observat eu, asa, la prima vedere, constructorul nu respecta proiectul. Se poate vedea cum au inchis balcoanele pe latura estica, nu cred ca asa ceva era prevazut in proiect”, a afirmat inspectorul de teren din cadrul Primariei.
Unul dintre proprietarii care au achizitionat un apartament in blocul fantoma considera ca a facut investitie buna si spera sa vanda imobilul odata cu finalizarea costructiei, cand apartamentele vor putea fi intabulate.
“Eu am cumparat apartament aici, dar nu m-am mutat inca. Nu este gaz si inca e santier si multa mizerie. Am avut niste bani si am vrut sa investesc pentru ca pretul mi s-a parut foarte bun. In blocul de langa, asta mare alb, un apartament de aceeasi suprafata ca si al meu s-a vandut cu 70.000 de euro, dublu fata de cat am cumparat eu. Nu stiu daca ma voi muta aici sau nu, sau poate ca am sa il vand. Ramane de vazut cum va evolua problema cu intabularea”, a declarat unul dintre porprietarii de pe Miko Imre nr. 14.
Potrivit reprezentantilor Primariei drama locatarilor de pe Miko Imre va continua multa vreme de acum incolo, ca urmare a faptului ca in luna septembrie a acestui an constructorul a fost amendat cu 10.000 de lei pentru ca nu a prezentat documentele de autorizare. In urma controlului Politiei Locale s-a dat dispozitie pentru incetarea lucrarilor, fapt ce nu s-a intamplat. Azi in timpul unui nou control inspectorul de specialitate a constatat ca muncitorii continua sa lucreze pe santierul blocului de pe Miko Imre nr. 14. Prin urmare, pentru ca nu s-au conformat celor impuse in urma controlului, reprezentantii Primariei urmeaza sa intocmeasca o plangere penala pentru nerespectarea autorizatiei de construire.
In bloc, aproape jumatate dintre apartamente sunt locuite. Proprietarii au profitat de pretul scazut si s-au resemnat cu gandul ca sunt nevoiti sa se spele la lighean sau ca isi vor petrece sarbatorile in frig. O parte dintre ei insa au reusit sa isi achizitioneze sisteme de incalzire electrice ceea ce inlocuieste, cu costuri mai mari, lipsa gazului din apartamente.
“Sunt oameni care s-au mutat si de doi ani in bloc. Nu stiu ce au facut pana acum si cum s-au incalzit iarna trecuta. Am auzit ca unele familii au soba cu lemne pentru ca nu s-a introdus gazul. Noi ne-am cumparat o aeroterma si un boiler electric pentru a face baie. Nu stiu ce fac oamenii care au copii mici. Recunosc, a fost ieftin pentru zona in care e construit blocul, insa nu am crezut ca ne vom petrece sarbatorile de iarna in frig”, a afirmat Maria, proprietara unui apartament in blocul de pe Miko Imre.
Cert este faptul ca pana la solutionarea problemei oamenii care s-au bucurat de un chilipir achzitionand un apartament in cartierul Zorilor cu doar 35.000 de euro vor ramane in aceasta iarna fara incalzire.