Politica

Returnarea PET-ului pentru 50 de bani ”Țanțoș” Barna anunța acum un an. Ei bine, decizia se mai amână cu un an. Că repetenți la reciclare am fost și mai suntem încă

Ambalajele reutilizabile ar fi trebuit să poată fi returnate contra sumei de 50 de bani pentru fiecare bucată încă din data de 1 octombrie 2022, potrivit anunțului ministrul Mediului, Tánczos Barna, de acum un an.  

  • Hotărârea a fost adoptată în şedinţa de guvern de luni, 4 octombrie 2021, şi prevedea că fiecare producător are obligaţia să se înregistreze în sistemul care are ca dată de pornire 1 octombrie anul 2022, dată până la care trebuiau organizate punctele de colectare.

Însă deși luna octombrie 2022 a început deja, sistemul prin care ar fi trebuit să primim 50 de bani înapoi pentru returnarea oricărui ambalaj de sticlă, plastic sau aluminiu nu poate fi pus în practică.

Acest mecanism de garanție-returnare care trebuia să fie deja funcțional încă din această lună, se amână. Guvernul a decis să îl mai amâne cu un an, pentru că ar fi nevoie de o infrastructură de gestionare a ambalajelor care deocamdată lipsește.

Infrastructura de gestionare a deșeurilor nu este pusă la punct. Pentru a funcționa sistemul are nevoie de 100.000 de aparate de colectare automată, dar și de cinci fabrici unde vor ajunge toate ambalajele, a transmis digi24.ro.

”În primul an ar trebui să avem o rată de recuperare de 65% la ambalajele din sticlă, plastic şi metal. Apoi, în al treilea an, am putea ajunge la 95%”, a declarat ministrul Tánczos Barna în urmă cu un an.

România are o rată de reciclare de 11%, de 5 ori mai mică decât rata impusă de Uniunea Europeană. Iar din această cauză, țara noastră plătește penalizări. Mai exact 80 de eurocenți pentru fiecare kilogram de ambalaj de plastic nereciclat.

Prin urmare, în loc să returnăm la reciclare, aruncăm în Natură: că râul, ramul, ne e prieten numai nouă…