Din oras

Restaurarea Turnului Pompierilor va dura doi ani. Ce schimbări vor fi făcute

Lucrările de restaurare a Turnului Pompierilor ar putea începe anul acesta, cu puțin noroc. Depinde doar cât vor dura licitațiile și dacă vor fi sau nu contestații. Deocamdată, în ședința de Consiliu Local de săptămâna viitoare, va fi votat proiectul referitor la indicatorii tehnico-economici. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 10,2 milioane lei. Turnul va avea lift, încălzire în pardoseală, iar clădirile din stânga și din dreapta vor fi modernizate.

Restaurarea Turnului Pompierilor prinde contur, în sfârșit, după ani de zile în care autoritățile locale au ignorat total potențialul turistic și valoarea acestui monument. În urmă cu aproximativ cinci luni, s-a încheiat concursul de soluții referitor la modernizarea turnului, iar acum vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici. În ședința de Consiliu Local din 18 iulie va fi votat proiectul de hotărâre referitor la indicatorii terhnico-economici.

„Turnul va fi reabilitat într-o manieră care urmărește conservarea specificului acestuia. Ferestrele vor fi executate din tâmplărie din lemn stratificat cu geam termopan, conform model existent (culoare gri) și se va recondiționa poarta existentă și grilajul metalic ornamental. Ușile interioare – pline cu foi din inox luciu oglindă. Se propune înlocuirea piramidei de sticlă cu un nou segment, alcătuit din două nivele, unul închis cu sticlă și unul deschis, care să permită accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360 de grade asupra orașului. Pentru ușurarea accesibilității vizitatorilor în turn, se propune un ascensor de persoane, alături de o nouă scară de vizitare”, se arată în proiectul de hotărâre.

Odată cu repararea turnului, va fi modernizată și strada Tipografiei. 

„La exterior, turnul va fi finisat cu tencuieli pline de epocă, la zidărie de 3,5 cm, cu mortare de asanare. Zugrăvelile exterioare pentru fațade, de calitate superioară, pe bază de silicați, aplicate în două straturi, culoare crem și alb. De asemenea, vor fi reabilitată strada Tipografiei, pe tronsonul străzile David Ferenc Frederic Joliot Curie. Se va monta instalație de supraveghere video și instalație de detecție și semnalizare a efracției cu autoprotecție contra vandalismului și sabotajului. Se va monta sistem de iluminat arhitectural, realizat pentru a pune în evidență și să accentueze arhitectura, finisajele și volumetria clădirii”, mai este menționat în proiect.

Energia termică va fi asigurată de o rețea de încălzire prin pardoseală, încălzire electrică în perete, încălzire electrică cu panouri radiante și o suflantă de aer cald cu funcție de perdea de aer.

„Conform soluției câștigătoare în urma concursului organizat de Primăria Cluj-Napoca, se propune achiziționarea corpurilor de clădire aflate în stânga și dreapta Turnului Pompierilor și includerea lor în viziunea de ansamblu a reabilitării turnului, prin restaurarea și readucerea la imaginea lor inițială, contribuind astfel semnificativ la recâștigarea atmosferei urbane și arhitecturale de epocă a colțului străzii Tipografiei cu strada David Ferenc”, mai scrie în document.

Valoarea lucrărilor, potrivit devizului general, este de 10.239.694 lei, fără TVA. Durata de realizare a investiției este de 24 de luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *