Din oras

Restaurantele s-ar putea reînchide din cauza creșterii numărului de infectări. Boc vrea schimbarea legislației naționale: „Testăm în continuare foarte mult și suntem victima propriului succes”

Restaurantele din Cluj-Napoca s-au redeschis recent cu o capacitate de 30%. Însă acestea riscă să fie iarăși închise din cauza creșterii numărului de infectări și a ratei de incidență la mia de locuitori. Emil Boc explică situația delicată în care se găsește municipiul prin numărul mare de testări și vrea schimbarea legislației naționale în acest sens. Din păcate, după cum punctează acesta, la nivelul Comitetul Național pentru Situații de Urgență NU se dorește revizuirea normativă prin ponderarea numărului de infectări cu numărul testelor realizate. 

„Vom vedea cum evoluează starea pandemiei, evident că aceste cifre sunt date de lege şi atâta vreme cât nu sunt ponderate de numărul de teste, evident că îți crează un asemenea risc. 

De aia spun că nu e fair play şi nu e corect cu economia locală această modalitate de raportare. 

Nu e corectă, pentru că nu e acelaşi lucru să ai zeci de teste făcute într-o localitate şi să ai sute în altă parte. Aici, într-adevăr, Comitetul Naţional pentru Situații de urgență ar trebui urgent să reevalueze și să pondereze aceste cifre”, a explicat Emil Boc în privința riscului reînchiderii restaurantelor. 

„Aici, marele municipii sunt dezavantajate – și în special Clujul – de faptul că noi testăm în continuare foarte mult și suntem victima propriului succes”, a adăugat Emil Boc. 

Acesta a spus că la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență NU SE DOREȘTE revizuirea legislației, astfel încât municipiile și orașele care testează masiv să nu fie dezavantajate: 

„Dar, nu e un subiect nou, l-am spus de-atâtea ori, dar se pare că nu se dorește de la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență să se pondereze cu numărul testelor această rată de incidență ceea ce, repet, ar fi absolut normal”, a concluzionat Emil Boc. 

Acesta a amintit riscul de carantinare în care s-a aflat municipiul Cluj-Napoca în urmă cu câteva luni de zile când rata incidenței la mia de locuitori a ajuns la 9/1000 și a declarat că a reușit „să țină spatele” împreună cu fostul prefect pentru a nu lua o decizie care ar fi blocat economia Clujului prin carantinarea municipiului: 

„Atunci ne-am apărat total, țin minte că eram la 9/1000 și toți strigau: „Carantină, carantină!”

Atunci, cu prefectul Abrudean, am ținut spatele și n-am carantinat Clujul”, și-a reamintit Emil Boc. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *