Reportaj

Istoria, aruncată la gunoi! Clujul „cultural” al anilor 2020 nu dă doi bani pe cel mai vechi cinematograf al orașului, Favorit, construit în 1910

Clujul „cultural” al anilor 2020 nu dă doi bani pe cel mai vechi cinematograf al orașului, Favorit, construit în anul 1910. Primăria s-a zgârcit să îl cumpere, proprietarii, de-a lungul timpului, să îl întrețină și renoveze. Un simbol important, cultural și istoric, al orașului ”smart”, care a emis nu demult pretenții de Capitală Culturală Europeană 2021, stă astăzi să se dărâme peste trecători, dând măsura exactă a culturii clujene – una sublimă declarativ, dar care lipsește, la modul practic, cu desăvârșire!

Istoria aruncată la gunoi

Fostul cinematograf Favorit, de pe strada Horea nr. 6, este cel mai vechi cinematograf din Cluj-Napoca și unul dintre cele mai vechi din Transilvania, fiind construit odată cu Palatul Urania, în anul 1910.

„Nu putem vorbi de începuturile cinematografiei la Cluj fără să amintim de Favorit, vechiul cinematograf din Palatul Urania. Aici au fost găzduite primele filme mute din Cluj-Napoca, pe durata Primului Război Mondial. Cinematograful a fost adus la viață de András Udvardi, fierar armurier și producător de film, în anul 1910, odată cu finalizarea construcției palatului Urania. Redenumit „Cinema 23 August” în anul 1964, iar apoi Cinema Favorit, după 1989, spațiul și-a reluat funcția culturală în ultimii ani”, scria cluj.com în anul 2019.

Trecerea cinematografelor Favorit, Dacia, Mărăști și Victoria de la RADEF Româniafilm în administrarea municipalității clujene a avut loc în septembrie 2009, într-un cadru legislativ național.

Ziar de Cluj scria la începutul anului 2014 faptul că Cinema Favorit – imobil revendicat pe Legea nr. 10/2001, a pierdut jumătate din spațiu, inclusiv din sala de spectacol.

„Spațiul retrocedat este chiar cel din față, așa că momentan avem o problemă cu accesul în cinematograf”, declara Oana Buzatu, purtătorul de cuvant al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, în 2014.

La finalul anului 2014, Ziar de Cluj consemna faptul că municipalitatea scotea la vanzare sobele de teracotă și neoanele din incinta fostului cinematograf Favorit. Pentru asta, organiza o licitație cu strigare în Sala Mare a Primăriei.

„Se face recuperarea diferenței de inventar. Fostul cinematograf este retrocedat, iar spațiul trebuie eliberat”, au declarat reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei, pentru Ziar de Cluj.

Noii proprietari spuneau, la acea vreme, că, pe cât posibil, vor încerca să mențină menirea spațiului.

„Nu știm încă ce vom face exact, așteptăm niște oferte serioase. Am vrea să menținem ca un spațiu de spectacole, de artă, dar suntem deschiși oricărei colaborări. E nevoie de reparații, e jale și prăpăd înăuntru, în plus nici vecinii nu sunt de acord cu un anumit tip de activitate. 50% din spațiu este al meu, iar cealaltă jumătate a cumparat-o Vlad Căpușan (Trust Invest) de la fostele proprietare”, a precizat, pentru Ziar de Cluj, Vasile Antonie, unul dintre proprietarii fostului cinematograf.

Ziar de Cluj scria în anul 2015 că fostul cinema Favorit s-a reinventat. Reabilitat si izolat fonic, era gata să găzduiască evenimente, chiar și gratis. Cel care l-a pus la punct era Claudiu Marginean, între altele patronul fostului local Roland Garros, care promitea că îl va oferi fără bani „pentru activitățile de cultură și atât”.

„Spațiul era într-o condiție foarte proastă când l-am preluat. Bătea vântul prin el, era un adăpost pentru porumbei. Redăm orașului o sală de spectacole care a fost construită în acest sens, a fost primul cinematograf din Transilvania. Omul care a construit sala avea pasiunea filmului, a și făcut câteva filme pe care le-a proiectat aici. Pe vremea aia era o tehnologie foarte nouă. Și sala e construită în acord cu tehnologiile avangardiste ale vremii. Exista aici beton armat, ceea ce abia se inventase pe vremea aia. E o sală care merita pusă în valoare, pentru că, la fel cum se întamplă cu multe altele în perioada asta post-comunistă, au fost lăsate de izbeliște și au făcut obiectul unor ping-pong-uri financiare.

Am investit o gramadă de munca, din luna martie lucrăm aici. Plătim chirie. Nimeni nu ne ajută, din contra, dar am reușit și îi dăm drumul”, declara Marginean, în 2015, pentru Ziar de Cluj.

În anul 2016, Primăria Cluj-Napoca anunța că își va exercita dreptul de preempțiune pentru cumpărarea fostului cinema:

„Vechiul cinematograf „Favorit” – fostul „23 august” – va fi achiziționat de municipalitate. Ne vom exercita dreptul de preempțiune pentru cumpărarea fostului cinema de pe str. Horea nr. 4 și îl vom reda activităților culturale ale orașului!

Hotărârea a fost aprobată în ședința Consiliului Local de vineri, 15 aprilie 2016 și poate fi consultată pe website-ul Primariei”, anunța Boc, citat de stiridecluj.ro.

Dacă iniţial Primăria Cluj-Napoca a decis să achiziţioneze imobilul unde funcţiona cinematograful Favorit, de pe strada Horea nr. 4, ulterior municipalitatea s-a răzgândit (în două rânduri), după ce nu a ajuns la niciun acord cu proprietarii, TI Trust Invest, în privinţa preţului tranzacţiei.

„Ca urmare a demarării procedurilor de negociere şi luând în considerare diferenţa de preţ între oferta vânzătorului de 380.000 de euro şi raportul de evaluare de 310.000 de euro, s-a hotărât renunţarea la cumpărarea imobilului. Proprietarii imobilului au subliniat în nenumărate rânduri că preţul şi condiţiile vânzării nu sunt negociabile”, declarau reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca, citați de Monitorul de Cluj, în anul 2016.

Primul cinematograf al Clujului a fost, așadar, prea scump pentru Primăria Cluj-Napoca, cu toate că Favorit are o valoare simbolică și istorică inestimabilă financiar. Au fost bani în schimb pentru toate șușanelele și asociațiile pseudoculturale pe care Primăria le-a bugetat generos în anii care au urmat, pentru Untold ș.a.m.d. Primăria a avut sute de mii de euro de aruncat pentru a hrăni gurile flămânde ale „artiștilor” kitsch-ului, însă a renunțat la o clădire inestimabilă, din patrimoniul cultural al orașului, pentru a nu cheltui cu câteva zeci de mii de euro mai mult decât au evaluat imobilul niște așa-ziși experți. Când clădirea avea, pentru orice om inteligent, pe lângă valoarea obiectivă, imobiliară, și o supravaloare istorică, de mândrie a orașului.

Prin urmare, Favorit a ajuns, în zilele noastre, o rușine.

Gunoiul prezentului acultural

Clădirea vechiului cinematograf, de pe strada Horea nr. 6, stă să cadă peste trecători. Ca o măsură de precauție, trotuarul a fost acoperit cu schele. Iar sub schele fațada se macină tot mai mult, de la o zi la alta. În 1910, imobilul reprezenta o avangardă arhitecturală. 110 ani mai târziu, a ajuns o paragină, pentru că generația de astăzi nu a fost capabilă sau interesată să își renoveze și să își pună în valoare istoria și cultura:

În spatele zidurilor clădirii ce pare părăsită funcționează „Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Sucursala Cluj”. Fotografiile realizate astăzi, prin geamurile prăfuite, par a fi capturate cu o mașină a timpului, aducându-ne, într-o clipită, în anii 1980:

Fostul cinematograf Favorit a fost parte din dosarul de candidatură al Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Titlu pe care nu este de mirare că l-am pierdut, din moment ce ne tratăm cu nepăsare adevăratele valori culturale, în timp ce bugetăm toate mizeriile pseudoculturale, doar pentru că acestea sunt aducătoare de voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *