Jos palaria

Respect și “jos pălăria”, Salvamont-Salvaspeo Cluj!

Scris de 505

Profesorul Horea Pop de la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității Babeș-Bolyai, care a fost martor, sâmbătă, la toată acțiunea de salvare din Cheile Turzii a tânărului accidentat la picior pe traseul de Via Ferrata, a scris despre experiența trăită, pe adresa Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj. Textul și fotografiile îi aparțin profesorului clujean:

”Scriu in urma întâmplării nefericite petrecute pe traseul de via ferrata din Cheile Turzii, de sâmbătă 12.11. Accidentul s-au produs la ora 16,15, la finalul traverseului din Grota Hili, in zonă relativ plată, fără că persoana să alunece sau să se lovească cu genunchiul de stâncă. La 16,22 am anunțat incidentul la 112, datorită imposibilității de deplasare a persoanei accidentate. Intervenția salvatorilor montani a fost promptă, echipa de prim răspuns a ajuns la locul accidentului în 15 min, iar operațiunea de coborâre a accidentatului a început la ora 17,50. In acest interval de timp, au mai sosit 4 salvatori montani și s-au realizat imobilizarea membrului accidentat, montarea tărgii, punerea accidentatului in targă și operațiunile pentru lansarea tărgii. La ora 20,10 echipa de salvare, împreună cu accidentatul au ajuns pe firul văii Hășdate, iar la ora 21 “victima” a fost preluată de serviciul SMURD.

Toată intervenția membrilor Salvamont Salvaspeo Cluj la această intervenție a “transmis” accidentatului cât și persoanelor care au rămas cu accidentatul: profesionalism, siguranță, încredere, empatie.

Persoana accidentată a suferit o luxație a genunchiului drept, fără probleme ligamentare, necesitând 3 săptămâni de imobilizare ghipsată a articulației.

Respect și “jos pălăria”, Salvamont-Salvaspeo Cluj!!!”

Horea Pop,

profesor

Facultatea de Educație Fizică și Sport

Universitatea Babeș-BolyaiULTIMA ORĂ

 • Acum 18 mins Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 47 mins In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 47 mins In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 2 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 3 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
 • Acum 5 hours Politica
  În calendarul anului școlar viitor, vacanța de primăvară nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox. Păi, politicienii noştri serbează numai Paştele Cailor
 • Acum 5 hours Din oras
  Cel mai urmărit prezentator de evenimente: Alin Sălăjean, de departe cel mai popular din breaslă pe social media
 • Acum 6 hours Eveniment
  E LUNI, LUMEA SE GRĂBEȘTE LA SPITAL: Accident grav între Gilău și Căpușu Mare
 • Acum 7 hours Eveniment
  CLUJ: O minoră de 17 ani a decedat într-un accident grav la Bucea
 • Acum 18 hours Politica
  Nicolae Ciucă, în ședința PNL de la Vila Lac: ”Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”
 • Acum 19 hours Politica
  DOMN’ PROFESOR DE CONSECVENȚĂ: Ieri, Vasile dÎncu vroia privatizarea învățănântului gimnazial, azi vrea ”echitate” la admiterea în liceu și la probele de BAC
 • Acum 1 day Din oras
  Peisagistică cu barda în Parcul Farmec, gunoiae în loc de rațe pe Canalul Morii
 • Acum 1 day In vizor
  USAMV Cluj Napoca la încă o tură de judecată cu omul de afaceri din imobiliare Călin Buzoianu. Aceeași ”stațiune de cercetare experimentală”, bat-o vina!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE