Editorial

REPUBLICA „BĂ, TU ȘTII CINE-S EU?” ROMÂNIA

„Tu știi cine sunte eu?” e cel mai înalt nivel la care poate ajunge un șmecher în România.

Sigur, cel care scoate pe gură cuvintele magice „tu știi cine sunt eu?” s-ar putea să fie un anonim fără o chiflă-n stomac, dar asta e irelevant. Ca să spui „tu știi cine sunt eu?” nu trebuie să ai o bază, ci tupeu. Orice băiat care sparge semințe în fața blocului poate lansa în eter această întrebare.

Este întrebarea care definește un pseudomascul cvasialfa care își marchează teritoriul. Mai ales când un alt cvasimascul pseudoalfa îi invadează teritoriul. Și așa se ajunge la scena penibilă în care doi aproape masculi își măsoară… vocile, în concursul „TU ȘTII CINE SUNT EU???”.

Dar mai există cei care chiar au ajuns „cineva” în țara asta, care apelează la „tu știi cine sunt eu?” când iese cocalarul din ei. Orice cetățean care are o minimă funcție în România va folosi, la un moment dat, „tu știi cine sunt eu?” Fie că e șef de birou la ANAF în Tulcea sau fost șef DIICOT, actual vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, „tu știi cine sunt eu?” va erupe, la un moment dat, din orice român care „s-a ajuns”.

De aia nu mă miră reacția lui Daniel Horodniceanu, fost șef DIICOT și actual vicepreședinte CSM, când a fost oprit de niște polițiști din mediul rural.

Daniel Horodniceanu n-ar avea de ce să fie cunoscut de niciun „român simplu”, nici măcar de niște polițiști, fie ei și de la țară. Ca fost șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și actual vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Daniel Horodniceanu ar trebui să fie celebru doar pe scara blocului în care locuiește și între subordonați, colegi și oameni de pe palierul lui social. Niciun „român de rând” n-ar avea de ce să știe cine e Daniel Horodniceanu. Pentru că e genul de funcționar care ar trebui să vorbească prin fapte, nu prin nume.

Doar că, vedeți voi, Daniel Horodniceanu are un defect din fabrică: e român. Iar când ești român, nu contează cât de discretă e contribuția ta în angrenajul statului. Poți fi chiar de la SRI sau de la SIE, la un moment dat tot vei fi tentat să zici: „bă, tu știi cine sunt eu?”

Nicio alăturare de cuvinte nu uniformizează mai bine clasele (sau castele) din țara asta.

Între băiatul din fața blocului care spune „tu știi cine sunt eu?” și Daniel Horodniceanu, fost șef DIICOT și actual vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, care spune aceeași chestie, nu este absolut nicio diferență.