Jos palaria

Centrul „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca a împlinit zece ani

Creat la iniţiativa Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și susținută de Mitropolitul Bartolomeu Anania și de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” sărbătoreşte 10 ani de când alină suferinţa pacienţilor cu boli terminale.

În ultimii 10 ani, Centrul a oferit îngrijiri medicale specializate și gratuite pentru 6012 pacienți din 37 de județe din România, cu o durată medie de spitalizare de 18,52 de zile.

Centrul și-a mărit capacitatea de spitalizare continuă de la 20 la 40 de paturi și are în plan să deschidă un nou Centru Paliativ Pediatric în Sânnicoară până în 2025.

Pentru a ajunge la pacienții care nu pot ajunge la Centru, a fost înființat serviciul de îngrijiri paliative la domiciliu și a fost achiziționată o ambulanță gratuită pentru transportul lor.

De asemenea, Centrul a primit multe îmbunătățiri în infrastructură, inclusiv bucătăria proprie, amenajarea curții interioare și placarea scărilor cu granit și balustrade de inox.

Pentru întreaga activitate desfășurată în slujba aproapelui, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici părintelui director Bogdan Chiorean, iar pe secretarul din cadrul instituției, pr. Lorand Emanuel Komives, l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu.