Reportaj

REPORTAJ CU RAMPA INCHISA. Clujenii produc zilnic 500 de tone de gunoi care de maine va fi pe strazi

La intrarea pe rampa de la Pata Rat nicio masina de salubritate nu a intrat inca de azi noapte. Camioanele  asteapta incarcate in parcarea firmelor care opereaza in municipiu sa li se dea unda verde. Soferii sunt tinuti peste program, iar in tot acest timp nimeni nu stie nimic. Cert este ca incepand de maine gunoiul clujenilor nu va mai fi ridicat. Peste 500 de tone de gunoi stranse azi din Cluj-Napoca stau si asteapta ca cineva sa isi asume responsabilitatea faptului ca Salprest Rampa S.A a interzis accesul la descarcare.

Pe drumul ce duce la rampa de gunoi de la Pata Rat un grup de copii se joaca in noroiul pana la glezne. Portile care permit accesul pe rampa sunt inchise. Pe semnul care interzice libera trecere scrie destul de vizibil “Salprest-Rampa S.A. Intrarea Interzisa.”

“Nu ai ce cauta aici. Ce sa fotografiezi, nu ai ce face. De pe drum daca vrei, aici e proprietate privata. Nu stim nimica deocamdata, suntem neutri aciea. Avem sefi care stiu mai multe. Numa’ de pe drum ai voie, astea-s ordinele, nu-i de la mine domnu’, fiecare avem un serviciu si ne respectam treaba. Nu vreau sa am necazuri cu nime’, is camere de vedere si nu vreu sa am necazuri. De pe drum faceti cate poze vreti” a afirmat paznicul din zona cantarului de acces in rampa de gunoi.

O angajata de la Salprest Rampa la volanul unui autoturism incearca sa treaca cu greu noroiul de langa cantarul rampei. Se opreste sa-i strige paznicului Valentin.  

“Vezi ca vine Ratucu, lasa-i sa intre. Vine ….ratucuu dupa detinuti.”

Prin mocirla pana la glezne ne-am apropiat cu incetinitorul de masina angajatei Salprest intreband care e situatia si ce se intampla de nu a intrat nicio masina de gunoi pe rampa inca de aseara.

“Nu stiu nimic si suntem si noi angajati aici. Stim si noi ce am citit de prin ziare. Nu stim nici unde o sa descarce gunoiul. E foarte ciudat ce se intampla”, a dialogat soferita pornind in tromba.

La cateva minute dupa plecarea angajatei apare un buldo-excavator, iar paznicul ii indruma pe cei doi muncitori sa incarce doua butoaie de pe cantarul de la intrare pe lama din fata a utilajului. Microbuzul de la “RATUC” in care sunt urcati detinutii care lucreaza la rampa de gunoi se impotmoleste la iesire. Abia dupa cateva minute reuseste sa iasa din mocirla si sa isi urmeze traseul. Un grup de romi incaltati cu cizme de cauciuc si cu tigara aprinsa in coltul gurii discuta, in drum spre intrarea rampei de gunoi, despre faptul ca inca de aseara nu s-a mai descarcat nimic si ca odata cu inchiderea definitiva a platformei de depozitare de la Pata Rat isi vor cauta de lucru la noul Cetru de Management Integrat al Deseurilor care nimeni nu stie cand va fi finalizat .

“Ii bai mare. Is acolo pe rampa mai multi ca si in “Dallas”. Is vreo 700 de suflete. Traiesc acolo sus in cocioabe, dincolo de rampa. Apoi noi nu am vazut sa se descarce nimic de azi noapte. Nu stim ce va fi daca se va inchide. Tati din asta traim. Scormonim in gunoaie da’ de s-o inchide se asteapta sa merem sa le dam in cap sau ce? Ne-om angaja la astia noi de dincolo de deal. Am auzit c-or face angajari da’ mai este pana atunci”, a afirmat unul dintre cei trei romi.

In timp ce paznicul Valentin umbla de colo-colo deschizand si inchizand bariera dupa fiecare autovehicul de la Salprest, grupuri intregi de “scormonitori” prin gunoaie ies pe poarta incleiata de noroi. Cer tigari si daca nu le dai te ocarasc, desi nu par sa aiba mai mult de 14 ani.

Ciorile zboara in stol deasupra rampei asemeni unui cadavru acoperit de zapada. Zapada amestecata cu noroi iti umezeste bocancii. Cainii de pe langa casele construite langa intrarea in rampa de gunoi incep sa latre aratandu-si fiorosi coltii . De nicaieri apare pe drum un tiganus cu un ied in brate strigand cat il tine gura de mare.

“Nu ma fotografia ba. Nu ai voie, cine esti? Ce, ma? Ce daca ai facut cu iedu, ii iedu meu si nu iti dau voie sa ii faci poza”, striga tiganul tinand cu o mana iedul, iar cu cealalta sticla de lapte. 

Parcarea firmei de salubritate Bratner Veres S.A. e plina de camioane. Pentru a afla ce se intampla am stat de vorba cu unul dintre cei responsabili de parcul auto. Acesta ne-a spus ca in cazul in care nu vor primi acceptul de descarcare in rampa temporara de la Pata Rat gunoiul clujenilor nu va putea fi ridicat incepand de maine dimineata. 

“In momentul de fata rampa este inchisa, masinele sunt incarcate toate aici in curte, n-am reusit sa le descarcam. Nu stim inca exact ce se va intampla. In situatia actuala, maine dimineata nu vom putea ridica gunoiul clujenilor. Nu avem cu ce, toate masinile sunt pline. Daca nu se rezolva porblema in cursul zilei de astazi. Soferii masinilor de gunoi s-au dus acasa. In caz ca se deschide pentru noi nu e o problema ca avem telefon si ii chemam sa vina sa descarce, daca ne vor permite cei de la Salprest bineinteles. Noi platim pentru descarcare, iar referitor la gunoiul care va trebui transportat de pe rampa temporara in alta parte costurile din cate am inteles vor fi impartite intre primarie si firmele de salubritate. La ora actuala firma noastra are blocate in parcare 20 de masini pline. Mi-as dori sa se gaseasca o solutionare a problemei. Pana la urma tot noi o sa avem de suferit alaturi de clujeni care vor avea disconfort, iar noi o sa avem mult mai mult de munca.

Din municipiul Cluj-Napoca intr-o zi normala se ridica de catre Bratner-Veres unul dintre cei doi operatori de servicii de salubritate care opereaza la nivelul orasului, aproximativ intre 230-300 de tone ceea ce inseamna la un calcul simplu ca in Cluj-Napoca la ora actuala sunt blocate peste 500 de tone de gunoi in masinile celor doi operatori. Potrivit unor surse din cadrul Garzii de Mediu pe rampa de gunoi  autorizata temporar se mai pot depozita  pana la 46 mii de tone ceea ce inseamna ca in 3 luni nu vor mai fi solutii legale de depozitare a deseurilor menajere ale clujenilor.

Din 2009 autoritatile locale si judetea au motait pe scaune caldute ignorand problemele reale ale cetatenilor si implicit ale orasului. La intalnirea din aceasta dimineata la care au participat toti factorii de decizie care ar putea solutiona problema gunoaielor a lispit cea mai importanta piesa de puzzle si anume Salprest Rampa S.A. Fara ei si fara acceptul lor gunoaiele clujenilor vor ramane neridicate in zilele care urmeaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *