Sanatate

Remedii naturiste pentru tuse

La indemana oricarui si usor de preparat, remediile naturiste ne pot fi de folos in lupta cu suparatoarea tuse. Exista tusea productiva, cu eliminarea de secretii, si tusea seaca, iritativa, fara secretii sau cu secretii in cantitate foarte mica. Pentru fiecare dintre acestea, rermediile sunt diferite.

Pentru tusea productiva avem nevoie de plante care sa ajute la eliminarea secretiilor acumulate in plamani. Putem folosi expectorante, cum sunt siropurile de patlagina sau de cimbru, cumparate din farmacii. La fel de eficiente ca expectorantele sunt si ceaiurile de patlagina sau cimbru. Pot fi si sub forma de infuzie (planta oparita 5 minute) sau decoct (planta fiarta 10-15 minute). Infuzia se prepara cu o lingurita de  planta la o cana (350 ml), iar decoctul cu o lingurita de planta la cana.

Cataplasmele cu faina de mustar sau cu alcool sunt foarte eficiente in lupta cu tusea productiva. Ele se aplica pe spate sau pe piept, de la baza gatului, astfel incat sa nu se situeze deasupra inimii. Se prepara o pasta din faina de mustar cu apa calda, se  intinde pe un prosop subtire si se aplica pe spate sau pe piept, timp de maximum 30 de minute. Aplicatiile se fac o data pe zi, de preferat inainte de culcare, timp de doua- trei seri. Cataplasma cu alcool se prepara din proportii egale de alcool de 40 de grade si apa calda. Cu amestecul obtinut se stropeste sau se imbiba un prosop, care se aplica pe torace si se desfasoara cu un alt prosop cald. Cataplasma cu alcool se pastreaza pe piept maximum 40 de minute. Atentie! Cele doua cataplasme sunt contraindicate persoanelor cu afectiuni cardiace si hipertensivilor.

Ceapa, cojile verzi de nuca, podbalul si ridichile negre sunt eficiente tratamente naturiste pentru tusea seaca. Ceapa se prepara sub forma de decoct. Se foloseste o ceapa alba (nu galbena sau rosie) de dimensiunea unui ou, la o cana cu apa. Ceapa se fierbe 10-15 minute, se strecoara decoctul si se consuma cu inghitituri mici, treptat. Pentru ceaiul de coji de nuca se foloseste o lingura de coji verzi la 250 ml de apa. Cojile se fierb 15 minute, iar decoctul rezultat se consuma pe parcursul unei zile. Podbalul se recomanda in special astmaticilor. Se prepara o infuzie cu o ligurita de planta la o cana cu apa, se fierbe cinci minute si se consuma imediat.

Tusea seaca se poate remedia si cu suc de ridiche neagra. Se face un orificiu intr-o ridiche mare, neagra, care se spala bine in prealabil. Se pun o ligurita de zahar sau miere si se lasa de dimineata pana seara asezata intr-o farfurie. Sucul obtinut se colecteaza intr-o sticla si se consuma  cate o lingurita seara, la culcare. Acest suc dreneaza vezica biliara. De aceea, el este contraindicat persoanelor cu dischinezii biliare.

Tusea slabeste organismul si de aceea se recomanda tratamente pentru stimularea imunitatii. Pentru tusea productiva se pot folosi extracte de muguri de plop si tinctura de echinacea. Extractul de muguri de plop se administreaza dimineata si seara, cate 40 de picaturi, iar cel de echinacea de trei ori pe zi, cate 15 picaturi pentru copii si 40 de picaturi pentru adulti. Se pot folosi si batoane sau tablete de propolis pentru intarirea sistemului imunitar. Pentru tusea seaca se recomanda un ceai de macese, trei-frati-patati si cimbrisor, in proportii egale. Amestecul se fierbe 8-10 minute si se consuma trei cani pe zi, cald si fara miere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *