Sex

Remedii impotriva rutinei din cuplu

Contrar concluziilor ce ar putea fi trase din statisticile privind divorturile, cuplul nu a cazut inca in desuetudine. Dimpotriva, el este, in zilele noastre, ultimul refugiu, toate celelalte fiind doar satisfactii cu bataie scurta.

Dar ca sa pastram suflul viu al cuplului si sa nu cadem in rutina si plictiseala trebuie sa parcurgem cativa pasi.

Impacati-va cu dvs. insiva!

Din pacate, insa, tindem sa asteptam si sa-i cerem uneori partenerului imposibilul, de parca celalalt ar fi responsabil cu sentimentele noastre de plenitudine. Cu totii uitam, cam prea usor, o regula elementara: pentru a fi fericiti in cuplu, trebuie, mai intai de toate, sa stim sa fim fericiti de unii singuri. Adica:

–    Ganditi-va ce va face placere si ce este necesar pentru echilibrul dvs. Este foarte important sa stiti sa va rezervati timp si pentru dvs. nu numai membrilor familiei sau celor din jur. Timp ca sa cititi o carte, sa faceti sport, sa ascultati muzica, sa vedeti un film, sa navigati pe Internet, sa va plimbati… nu are importanta. Esential este sa aveti in vedere ca, renuntand la propriile dvs. placeri, faceti de doua ori rau, si dvs. si partenerului, pentru ca astfel il obligati sa faca fata singur tuturor frustrarilor dvs. Nu este vorba, bineinteles, despre a-ti impune propria vointa, fara a tine cont de sentimentele celuilalt; dialogul este necesar. Este vorba insa de a realiza ca dragostea nu consta in a face ceea ce celalalt asteapta de la dvs., nici in a va abandona acestuia ca unui parinte care sigur stie ce e mai bine pentru noi.

–    Afirmati-va, fara teama, nevoia de a fi singur. Nu va invinovatiti ca astfel tradati cuplul. Dimpotriva, se poate spune chiar ca il hraniti. Acordati-i aceasta nevoie esentiala si partenerului. Puneti, fiecare, stapanire pe un coltisor din casa (refugiu), care sa fie numai al dvs. personal. Una din constantele unui cuplu care “functioneaza” este acela ca fiecare isi iubeste libertatea de miscare. Aceasta este si regula pasiunii fizice: cu cat ceva pare ca se departeaza de noi sau ne scapa, cu atat simtim mai mult nevoia de a-l obtine.

–    Asumati-va greselile si nemultumirile. In mod inconstient, asteptam prea mult de la celalalt sa ne faca sa ne simtim impliniti. Misiune imposibila: 80 % dintre neintelegerile iscate intr-un cuplu se datoreaza trecutului nostru, esecurilor neasumate si atent ascunse si frustrarilor care se refuleaza nedorit asupra celuilalt. Trebuie sa va intrebati in permanenta: “Ce astept eu de la el/ea? In ce punct sensibil ma ating cuvintele si atitudinea sa?” Numai asa veti putea atenua sau rezolva o serie de conflicte ce par fara solutie. In aceasta responsabilitate de a va confrunta cu propria realitate sta frumusetea cuplului.

Cultivati-va intimitatea

A trai in cuplu nu este suficient pentru a va numi cuplu. Ceea ce face diferenta intre doua persoane care traiesc una in vecinatatea celeilalte si doua persoane care traiesc impreuna este intimitatea. Si, contrar opiniei generale, aceasta nu vine de la sine. Trebuie sa stiti cum sa o intretineti. In vremurile in care traim si in care fiecare cauta, inainte de toate, satisfactia personala, acest “noi” are de suferit mai mult decat “eu-l”. Pentru a repara aceasta stare de fapt, va sugeram urmatoarele terapii:

–    “Imblanziti-va” intimitatea. Nu uitati ca, pentru oricine, intimitatea reprezinta un risc. Simtim, in acelasi timp, nevoia si teama de a iubi. Fuga de intimitate ne permite deseori sa ne ingropam adanc esecurile sentimentale si insatisfactiile. Aparent, cuplul continua sa functioneze. Dar numai aparent.

–    Oferiti-va momente de singuratate in doi. Singuratate, adica fara copiii! Gustul intimitatii se poate pierde fara ca macar sa ne dam seama. Pentru “X” motive, o data, de doua ori, si apoi din ce in ce mai des, nu mai iesim impreuna (sau nu mai facem dragoste). Si tot asa, cuplul sfarseste prin a se transforma intr-o simpla asociere… de ochii lumii.

–    Faceti-va mici surprize, un cadou, un buchet de flori, un mesaj pe mobil, un biletel lasat pe masa, un sarut… Toate aceste atentii tandre reprezinta pentru celalalt un semn ca aveti nevoie de el/ea si ca va apartineti unul celuilalt ca parte a unui intreg.

–    Reinnoiti-va permanent relatiile. Nu va multumiti cu ritualuri imuabile. Ritualurile sunt semne ale complicitatii intime… pana la momentul in care se transforma in obisnuinta, chiar in automatisme. Faptul ca mergeti in fiecare seara la un restaurant pentru o cina in doi arata mai putin dragostea decat, mai degraba rutina.

Evoluati impreuna

Este o regula de baza, mai mult sau mai putin recunoscuta, dar inevitabila, daca vreti ca si cuplu dvs. sa ramana “viabil”. Pentru aceasta:

–    Faceti schimb de insusiri. Noi cu totii ne alegem partenerul in functie de cat de bine ne completeaza. Ceea ce ne atrage la celalalt sunt calitatile pe care nu le avem. Un cuplu care “merge uns” este cel in care fiecare evolueaza insusindu-si o parte din calitatile celuilalt. Un maniac al curateniei isi va lua o sotie mai boema. Zece ani mai tarziu, ea va ajunge sa puna fiecare lucrusor la locul lui iar el sa viseze din cand in cand cu ochii deschisi. Dar atentie! Se poate intampla si contrariul: adica sa ne folosim de celalalt ca sa stam pe loc, sa ramanem blocati in identitatea noastra initiala.

–    Ramaneti deschisi fata de exterior. Avem de multe ori tendinta sa credem ca protejarea intimitatii presupune protejarea cuplului de influentele exterioare. Complet gresit! Cu cat un cuplu este mai deschis si iese mai mult si cu alti oameni, cu atat isi va consolida si imbogati intimitatea. Cu conditia sa stiti sa pastrati proportiile in echilibru, adica sa nu uitati sa va petreceti o parte din timpul dvs. liber… in doi.

–    Puneti-va cateodata si in situatia sau locul celuilalt. Straduiti-va sa intelegeti ca orice fiinta umana are defectele sale si ca nu este suficient sa iubesti pe cineva pentru ca totul sa mearga bine. Fiti atenti la modul in care actionati si reactionati, atat dvs., cat si partenerul. Veti descoperi ca, daca nu primiti “ceva”, asta inseamna pentru ca nici nu dati: afectiune, tandrete, recunoastere si toate aceste lucruri care trebuie sa fie reciproce pentru ca sa putem vorbi de cuplu.

. ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *