Editorial

"Relaxare or not relaxare, that is the question" – ne recită guvernanţii, hamletian, cu craniul Economiei României în mână

După ce prețurile alimentelor și ale facturilor au explodat, vin noi vești despre cum îşi revine economia României în “dublu Ve”: conform celor mai noi prognoze, prețul unui litru de benzină va sări de șase lei.

Deja, la pompă un plin de benzină este mai scump acum faţă de luna trecută cu aproape 5 lei. Deja, pentru benzina premium, preţul a sărit de 6 lei, dar şi cealaltă se apropie de pragul de 6 lei. Vestea bună e că dacă staţi în apropierea graniţei cu Bulgaria puteţi face plinul acolo, că autorităţile nu au mai mărit preţurile de doi ani.

Numai la noi, după ce, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, inflația a crescut, premierul Florin Cîțu o ține gaia-mațu cu ceea ce fumează el: ”Puterea de cumpărare crește”.

Deși salariul minim nu a crescut și facturile au explodat, Cîțu spune că nivelul de trai crește (citez): „Venitul net lunar a crescut cu 7,7% în România. Veniturile nu sunt înghețate. Asta înseamnă că după ce scoatem inflația, salariile au crescut. Puterea de cumpărare crește, nu scade în România”.

Domnul acesta e personaj de “Vacanţa Mare”, nu poate fi premierul României. Asta e ca şi cum ai zice că “dacă oamenii nu ar fi murit, nu ar fi murit”. Păi, cum spumele mării, să scoţi din consum inflaţia ca să zici că puterea de cumpărare creşte?

Da, puterea de cumpărare a românilor creşte ca voinicu’ din poveste. Dar numai a celor care se învârt pe la urdinişul bugetului. Nu şi a restului de amărâţi, activi, chipurile, în economie – adică măcar 1.580.000 de români care lucrează pe salariul minim pe economie, adică 1200 de lei. Cei cărora deşeurile cu faţă umană de zapcii ai statului de la ANAF le-au calculat că angajatorul trebuie să le plătească 500 de lei pentru pensiile nesimţite şi 300 de lei pentru o Sănătate care-i omoară cu zilele. Că ei, din ce le rămâne, îşi plătesc şi singuri (că vreau, că nu vreau), accizele, co-generările de energie verde, TVA şi alte mizerii ascunse-n preţurile serviciilor şi alimentelor pe care “puterea de cumpărare” a amărăştenilor le calcă în picioare conform declaraţiilor acestui premier de operă bufă.

Păi, să nu doreşti să te întorci cu o ladă de prezervative în trecut şi să faci cunoştinţă cu părinţii lor?

Şi că tot veni vorba despre puterea de cumpărare a românilor, care le-o mai fi fiind aceasta celor care şi-au pierdut locurile de muncă în 2020 şi cât a trecut din 2021 în industria HoReCa?

Ca să îmi aduc aminte şi de apetenţa Uniunii Europene de a azvârli bani frumoşi pentru hipsterisme economice. Să-mi aduc aminte de câţi bani a s-au cheltuit în România pentru reconversie profesională, cu precădere înspre această industrie a „ospitalităţii”.

Acum e momentul ca Uniunea Europeană să vină cu alţi bani pentru alte programe de reconversie profesională. Şi unde înainte era minerit şi s-a reconversionat în HoReCa, acum să se reconversioneze în minerit. Că e nevoie de cărbune să se facă plastic, mult plastic pentru paravane.

Atât pentru mesele distanţate social care vor mai rămâne active în industria HoReCa după atâta “relaxare”, cât şi pentru un paravan pentru premier, să nu-l ajungă fix în freză opiniile românilor cu privire la trâmbiţata creştere a puterii lor de cumpărare.

Vorba lui Mike Tysson: „toată lumea are un plan până primeşte un pumn în nas”.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *