Diete

Relatia copilului cu mancarea

Orice parinte care a trudit la un aragaz ca sa pregateasca pentru copilul lui mancare hranitoare stie cat de frustrant este atunci cand acesta refuza sa manance. Hranitul si meseria de parinte merg mana in mana, iar mesele formeaza coloana vertebrala a fiecarei zile in care aveti grija de copil.

Cu toate acestea, masa poate fi unul dintre cele mai aprige campuri de batalie, deoarece copii isi pot exercita puterea aici, mai mult decat in alte domenii. Daca ii hraniti cu forta, nu veti reusi.

Hranirea copilului constituie baza activitatii de parinte. Atunci cand ne asiguram ca micutii nostril sunt bine hraniti raspundem unuia dintre cele mai primare si mai primitive instincte. Pentru toti parintii, prima neliniste pe care o au dupa nasterea copilului este legata de cand, cum si cat trebuie sa-l hraneasca. Primele experiente privitoare la hranirea copilului vor avea un impact important atat pentru relatia copilului cu mancarea, cat si pentru modul in care hranirea se va desfasura in viitor.

Pentru multi dintre parinti, timpul mesei poate fi un camp de batalie cu copiii lor, care este posibil sa:

–    fie foarte nervosi si pretentiosi in legatura cu ceea ce vor sa manance;
–    sa se comporte rau la masa.

In viata reala se intalnesc situatii cand copiii au probleme cu mancarea si cu mancatul in sine. In aceste situatii, parintii pot fi prinsi intr-un cerc negativ de interactionare cu ei, iar relatiile cu acesti pot deveni violente sau anxioase.

Ca si in cazul altor tipuri de comportament, felul in care copiii se comporta in legatura cu mancarea poate fi afectat de catre cei care se ocupa de hranirea lor. Daca micutul dvs. are probleme cu mancatul, cel mai posibil este ca pricina sa fie modul in care l-ati invatat sa o faca.

Poate sunteti ingrijorat ca nu manca destul, sau ca nu mananca toata gama de alimente. Poate ca va luptati cu ele ca sa stea la masa, sau poate ca arunca cu mancare prin casa. Cheia intelegerii problemei comportamentale a copilului dvs. este aceea de a va examina propriile actiuni. Ii transmiteti mesajele potrivite in preajma orelor de masa, sau nu faceti decat sa adanciti problemele acordandu-le prea multa atentie?

Puneti-va urmatoarele intrebari:

–    Are copilul dvs. un orar clar de luat masa?
–    Mananca el la masa sau, daca are varsta potrivita, intr-un scaun inalt?
–    Sta cum trebuie in scaun si se concentreaza la mancat?
–    Sta la masa sau in scaunul inalt pana termina de mancat?
–    Mananca neajutat daca poate face asta?

Daca ati raspuns “NU” la aceste intrebari, este nevoie sa incepeti monitorizarea comportamentului la masa atat al copilului, cat si al dvs. In plus, puneti-va intrebarile urmatoare:

–    Stati la masa cu copilul pentru a privi cum mananca?
–    Faceti multe comentarii referitoare la felul cum pananca?
–    Il cicaliti in legatura cu mancarea?
–    Incercati sa mituiti copilul pentru a manca?
–    Daca el refuza sa manance anumite mancaruri, automat ii dati altceva sa manace?
–    Masa dureaza mai mult de 15 minute?
–    Copilul dvs. deschide singur frigiderul sau dulapurile din bucatarie pentru a-si lua de mancare ce vrea si cand vrea, inclusiv in timpul mesei?
–    Copilul dvs. mananca de cele mai multe ori in fata televizorului?
–    Stergeti copilul la gura sau pe maini mai mult de o data inainte de a termina de mancat?

Daca ati raspun “DA” la unele dintre intrebarile acestea, atunci veti intelege de ce mancatul reprezinta o problema pentru amandoi. Este timpul sa monitorizati situatia, incepand prin a tine un jurnal pentru cel putin o saptamana.

 

Cand va veti uita in jurnal, mai intai incercati sa va dati seama daca micutul dvs. are un comportament rau sau daca are o problema specifica de alimentatie. Poate fi o combinatie intre cele doua, dar incercati sa stabiliti care este problema principala. Acest lucru va influenta modul in care veti actiona. Din Jurnal puteti afla, probabil, ca manaca prea multe dulciuri, ca “ciugulesc” diverse nimicuri toata ziua, ca indeparteaza legumele din farfurie, ca au acces nepermis la frigider si dulapurile cu alimente, ca mananca des in fata televizorului, ca masa dureaza prea mult etc.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *