In vizor

Relansarea economiei sau a pandemiei? Orban nu-și dorește prelungirea restricțiilor, dar o va face dacă va fi necesar. Arafat amenință cu controale „foarte serioase” și o amânare a relaxării

Scris de 766

Românii par a fi singurii responsabili nu doar pentru starea lor de sănătate, ci și pentru răspândirea noului coronavirus. Cel puțin aceasta reiese din declarațiile oficialilor: Lucovid Orban susține că nu-și dorește continuarea stării de alertă, dar o va face dacă situația o va cere. În același timp, de la un post de televiziune, secretarul de stat Raed Arafat apreciază week-end-urile drept foarte periculoase, mai ales după redeschiderea teraselor. Conform șefului DSU, care a primit poze și imagini cu români relaxându-se nepermis de mult la terase, acesta pare să fi tras o singură concluzie: la o singură masă stau adesea mai mult de 4 persoane, atât cât prevede starea de alertă impusă de Guvernul liberal-militar Orban, iar pentru Arafat este mai mult decât „clar” că cei care stau la o singură masă la terasă nu sunt din aceeași familie. Controalele bat la ușa proprietarilor de terase, iar la ușa românilor se întrevede tot mai mult o înăsprire a condițiilor ori o prelungire a stării de alertă. Din păcate, așa cum reiese din discursul oficialilor, chiar românii sunt responsabili de răspândirea virusului în comunitate. Despre numărul de teste efectuate ori despre pregătirea infrastructurii spitalicești se știe, în continuare, prea puțin. 

Într-o vizită la Suceava, premierul Ludovic Orban a informat că autorităţile urmăresc „cu mare atenţie” creşterea numărului de cazuri de infecții cu Covid-19, la nivelul țării.

Acesta a apreciat că bilanţul îmbolnăvirilor nu a a crescut „chiar atât de îngrijorător cum încearcă unii să acrediteze”, și că deocamdată nu se poate vorbi despre un val doi al epidemiei.

„Nu i-aş spune val doi.

Am putea vorbi de un val doi dacă ar fi dispărut complet răspândirea virusului în comunitate, acest lucru nu s-a întâmplat. Noi am luat gradual măsuri de relaxare (…) pe baza unor evaluări care au fost făcute de către specialişti şi care au analizat riscul epidemiologic aferent fiecărei activităţi pentru care noi am ridicat, gradual, restricţiile”, a comentat Orban.

Orban a mai spus că nu îşi doreşte impunerea de noi restricţii, în contextul pandemiei de coronavirus, dar că acest lucru se va întâmpla dacă cetăţenii nu vor respecta regulile:

„Cea mai bună modalitate de a preveni este ca românii să respecte regulile de distanţare şi de igienă. (…) Nu îmi doresc să mai impunem nicio restricţie. Dorinţa mea este ca viaţa să revină la normal, să nu mai afectăm nicio activitate economică, socială, culturală sau de altă natură. Lucrul acesta va fi posibil doar dacă, în condiţiile unei vieţi cât mai aproape de normal, oamenii vor respecta regulile, se vor păzi pe sine şi îi vor păzi pe cei din jur”, a afirmat Orban.

De la un post de televiziune, secretarul de stat Raed Arafat se arată mult mai circumspect, apreciind că o dată cu deschiderea teraselor numărul cazurilor de îmbolnăviri a crescut semnificativ.

În vreme ce spitalele anunță epuizarea locurilor pentru pacienți infectați cu Covid-19 și atingerea unui maxim al capacității, Raed Arafat consideră că o cauză pentru această situație o reprezintă faptul că românii nu respectă condițiile de distanțare socială.

Oficialul e de părere că weekendurile au devenit o problemă și că în următoarea perioadă se vor înăspri controalele în zonele cu public/consumatori.

„Vedem cum oamenii merg la cluburi, la terase. Am văzut poze, se vede clar că sunt mai mulți oameni care nu sunt din aceeași familie așezați la o singură masă.

Prevenim acest lucru doar prin respectarea măsurilor: măşti, distanţare, igienă. Week-end-urile au devenit un mare risc”, a declarat Raed Arafat, într-un interviu pentru digi 24.

Oficialul nu a precizat care sunt criteriile după care „se vede clar” că cei care stau la o singură masă nu sunt din aceeași familie, dar a anunțat controale „foarte serioase” la proprietarii teraselor și cluburilor: 

„Îmi pare rău să vă zic, dar o să înceapă controale foarte serioase, nu numai la terase, ci şi la magazine care trebuie să aibă triaj la intrare. Vor începe astfel de controale pentru că nu mai merge”, a explicat Arafat.

În Capitală, deja au fost anunțate controale și amenzi pe măsură: poliţişti de la DGPMB au descoperit nereguli la mai multe cluburi, terase, baruri şi restaurante din Capitală, fiind aplicate amenzi în valoare totală de peste 143.000 de lei.

Într-un context delicat pentru economia României, în care industria HORECA este grav afectată, iar numărul de persoane rămase fără serviciu este de cca 1 milion, economia românească nu dă semne de redresare. 

Mai degrabă, putem observa o relansare a pandemiei, în detrimentul economiei. 

De fapt, conform declarațiilor lui Klaus Iohannis, economia românească nu are nevoie de relansare, iar asta întrucât aceasta nu s-a oprit niciodată. 

Raed Arafat a mai precizat că o nouă fază de relaxare este foarte posibil să fie amânată: 

„Este posibil să se amâne faza următoare de relaxare. Este posibil, nu este deloc exclus”, a declarat Arafat.

Acesta a explicat că există îngrijorare privind evoluția numărului de infectări, în condițiile în care din etapa a doua de relaxare oamenii nu au mai respectat regulile ca în faza întâi.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 10 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 14 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 14 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 14 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 16 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 17 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 17 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 18 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 18 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 18 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 19 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE