In vizor

Reguli pentru întoarcerea copiilor la grădiniță în septembrie. Vor avea prioritate copiii din grupa mare

Scris de 115

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică Ordin pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19.  În ceea ce privește grădinițele, au fost stabilite măsuri pentru fiecare dintre cele trei scenarii: verde, galben sau roșu. Astfel, copiii vor merge cinci zile pe săptămâna la grădiniță în scenariu verde și galben, iar în scenariu roșu copiii vor sta acasă și vor interacționa doar online.  

Ministerul propune ca toți copiii să poată merge la grădiniță, dar impune distanțare de 1 metru ceea ce nu va permite grădinițelor să îi primească pe toți copiii. Astfel, s-a decis ca prioritate să aibă copiii din grupa mare deoarece începând cu acest an grupa mare de la grădiniță a fost inclusă în învățământul onligatoriu. Vor fi și mulți părinți care de frica COVID-19 vor prefera să găsească alte variante pentru copii, precum bunici sau bone.

Inspectorul școlar general Marinela Marc a menționat că fiecare grădiniță va discuta cu părinții și va găsi soluțiile cele mai potrivite pentru siguranța copiilor.

Regulile pentru SCENARIU VERDE și GALBEN 

Numărul de copii care merg la grădiniță în același timp: 100%  
Număr de zile la grădiniță / săptămână: 5 

Intrarea/ieșirea de la grădiniță 

Intrarea eșalonată la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri. Intrarea prin mai multe uși de acces. Trasee prestabilite de intrare, deplasare în interiorul grădiniței și de părăsire a grădiniței. Păstrarea distanței de 1 m între copii. 

Triaj epidemiologic zilnic, la intrarea în grădinițe. Se verifică starea de sănătate 

Accesul părinților în grădinițe este interzis. 

Distanțarea fizică de 1 metru este obligatorie în timpul programului și în pauze. 

Purtarea măștii nu este recomandată pentru copii, dar se impune pentru întregul personal. 

Igiena mâinilor trebuie să fie foarte frecventă. Se asigură săpun, prosoape de hârtie și apă curentă, dezinfectat pe bază de alcool. 

Utilizarea infrastructurii și a sălilor de grupă potrivit principiului: O sală=o grupă. Dezinfectare și aerisire frecventă. Există o sală specială pentru izolarea copiilor care prezintă simptome pe durata programului, până la sosirea părinților. 

Utilizarea diverselor materiale în grădiniță Utilizarea normală. Dezinfectare zilnică. Repartizarea individuală, pe cât posibil. Fără jucării de acasă. Interzis schimbul de obiecte personale. 

Activități sportive Doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber. Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte. 

Activități de grup (întâlniri, serbări și altele) Vor fi eliminate activități care conduc la reducerea distanței intre copii și limitarea interacțiunii între grupuri de copii. ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 9 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 10 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 22 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
 • Acum 2 days PubliNews
  Primul concert de colinde pentru bunicii săraci din Gherla
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE