Din oras

Cum arată de sus Clujul fără garajele în care timp de zeci de ani ne-am depozitat murăturile? (FILMARE AERIANĂ)

Scris de 247

Timp de zeci de ani, în cartierele Clujului a existat o tradiție. Tradiția murăturilor depozitate în garajele insalubre construite între blocuri. Vara, aceste garaje erau locul de întâlnire a clujenilor care se cinsteau cu o cinzacă în timp ce meștereau la mașinile lor. În fiecare garaj se reparau mașini mai ceva ca în service-urile auto de specialitate. În fiecare iarnă, rafturi întregi erau umplute de gospodine, cu varză, castraveți gogoșari, conopidă. Toate murate.

De câțiva ani, tradiția a început să fie spulberată de evoluția unui oraș ai cărui nevoi erau tot mai multe și mai mari. Dacă acum 30 de ani garajele erau o utilitate, acum, cu numărul tot mai mare de mașini, ele mai mult încurcă.

În momentul de față, în Cluj-Napoca există mai multe parking-uri aflate în stadiu avansat de execuție. Parkingurile au fost amplasate de primărie în locurile cele mai agomerate din cartiere, locuri în care, până ieri tronau garajele insalubre.

Asociația Pro Infrastructura a realizat o filmare aeriană cu 4 parking-uri din zona universitară Hașdeu și cartierul Mănăștur. În total, în locul garajelor insalubre, aici vor putea parca aproximativ 1250 de autoturisme.

„Un exemplu pozitiv îl reprezintă parking-ul Mogoșoaia, unde peste cele 3 nivele de parcări a fost amenajat un spațiu verde generos pentru recreere și pentru diverse activități sportive în aer liber”, arată Asociația Pro Infrastructura.

VIDEO:

Alături de filmarea aeriană, Asociația Pro Infrastructura a postat un mesaj în care salută astfel de investiții în locurile unde lipsa spațiilor verzi și a parcărilor provoacă neajunsuri.

 

foto & video: Asociația Pro InfrastructuraULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 hour In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 2 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 3 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 4 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 4 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 5 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 6 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 16 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 21 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 22 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 22 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 22 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE