Analiza

Reglementarea profesiei de agent imobiliar, cea mai importantă inițiativă legislativă de profil din ultimii ani, are rădăcini și la Cluj: „Dintre toate industriile din România, aceasta este una dintre puținele care au rămas nereglementate”

Cea mai importantă inițiativă legislativă din ultimii ani din domeniul imobiliarelor, pentru reglementarea profesiei de agent imobiliar, susținută de principalele organizații din branșă, are rădăcini și la Cluj, unul dintre cele mai importante și chiar cel mai scump centru imobiliar din țară.  

Inițiativa parlamentară susținută de CEIR – Comunitatea Elitelor în Imobiliare din România (condusă de către clujeanul Cătălin Priscorniță, CEO Blitz Imobiliare), ABI – Asociația Brokerilor Imobiliari și APAIR – Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România prevede implementarea unor reguli clare de etică profesională care să genereze un nivel înalt de protecție a clienților. Cele trei asociații consideră că această inițiativă legislativă este vitală pentru susținerea dezvoltării continue a industriei de profil în România, demarând deja o serie de întâlniri de lucru pentru formularea de propuneri de îmbunătățire a legii, astfel încât statutul de agent imobiliar să fie cât mai clar definit în relația cu autoritățile și clienții.

Printre noutățile prevăzute de inițiativa legislativă se află dobândirea calității de agent imobiliar după absolvirea unui curs de pregătire, pe baza unui examen, și reatestarea agenților la un interval de doi ani. 

Inițiativa legislativă constituie un ajutor real pentru dezvoltarea industriei imobiliare din România, mai ales în perioada dificilă de acum, în contextul pandemiei de coronavirus, care și-a lăsat o grea amprentă și asupra domeniului imobiliar, afectat, la fel ca alte sectoare economice, de restricțiile de circulație și de situația sanitară și economică incertă pe plan mondial.

În prezent, cei care lucrează ca agenți imobiliari nu au nevoie de o calificare specială, brokerii provenind din rândul absolvenților tuturor facultăților, dorința de muncă, de câștiguri financiare consistente și înclinația spre vânzări fiind suficiente pentru mulți dintre cei care aleg o carieră în imobiliare. Lipsa de specializare însă se simte de multe ori, mai ales în rândul începătorilor, care învață pe parcurs, practic, tainele acestei meserii complexe, prin intermediul unor mentori sau chiar și numai pe cont propriu, din propriile greșeli.

O specializare adecvată a agenților imobiliari, prin cursuri și prin atestate profesionale, i-ar ajuta în activitatea lor, i-ar cerne pe cei cu adevărat dedicați  de colegii lor care lucrează numai pentru comisioane, i-ar ajuta pe brokeri să își câștige mai ușor poziția și demnitatea profesională în fața clienților care, contra comisioanelor plătite, așteaptă pricepere, seriozitate și profesionalism, servicii reale de intermediere imobiliară și nu doar „turism imobiliar”, servicii de republicare de anunțuri sau de taximetrie către proprietari.

Cătălin Priscorniță: „Dintre toate industriile din România, aceasta este din păcate una dintre puținele care au rămas nereglementate, deși a prins amploare în ultimii ani”

Cătălin Priscorniță, CEO Blitz Imobiliare și președintele Comunității Elitelor în Imobiliare din România, a explicat pentru Ziar de Cluj de ce consideră că este necesară reglementarea legală a activității în domeniul imobiliar, care sunt propunerile inițiate în acest sens și în ce mod se va schimba activitatea imobiliară dacă aceasta va fi legiferată sub un nou cadru, mai comprehensiv, dar și cum intenționează să promoveze propunerile sale legislative:

„Profesia de agent imobiliar este în continuă dezvoltare în România, motiv pentru care a devenit necesară reglementarea legală a activității agenților imobiliari cu scopul de a profesionaliza și a aduce la standarde înalte această profesie. Dintre toate industriile din România, aceasta este din păcate una dintre puținele care au rămas nereglementate, deși a prins amploare în ultimii ani. 

Propunerea legislativă urmărește să ajute la îndeplinirea acestui scop prin promovarea educației continue a agentului imobiliar, dar totodată ajută la creșterea standardelor în ceea ce privește desfășurarea activității de intermediere imobiliară.

Printre noutățile legislative se regăsește dobândirea calității de agent imobiliar după finalizarea unui curs de pregătire și absolvirea unui examen, astfel dându-se mai multă valoare profesiei. Agenții imobiliari care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege vor fi înscriși într-un Registru unic la nivel național, accesibil consumatorilor. Prin acesta se oferă transparență clienților și aduce acestora o siguranță în plus în derularea activității de intermediere imobiliară. O altă modalitate de realizare a educației continue este și obligația agenților imobiliari de a se reatesta periodic, ceea ce ajută agentul imobiliar să fie actualizat cu toate modificările legislative din domeniul imobiliar și asigură consumatorii de derularea intermedierilor imobiliare la cele mai înalte standarde.

Tot pentru siguranța consumatorilor, legea vine cu o condiție suplimentară pentru agentul imobiliar, și anume interdicția ca acesta să fi fost condamnat definitiv pentru anumite infracțiuni, condiție menită să asigure protecția consumatorului și să asigure o anumită conduită a agentului imobiliar.

Adoptarea acestei legi va avea un efect imediat asupra activității de intermediere imobiliară, dar și asupra profesiei de agent imobiliar și va conduce la creșterea încrederii consumatorilor în agențiile imobiliare. Considerăm de asemenea că o astfel de lege este piatra de temelie pentru dezvoltarea industriei imobiliare, respectiv a activității de intermediere imobiliară.”

Legea, respinsă în Senat, a fost înaintă spre dezbatere Camerei Deputaților

Conform imobiliare.ro, după ce a primit aviz negativ în Comisia Juridică și raport negativ de la Comisia pentru muncă, propunerea legislativă care are ca obiectiv reglementarea activității agenților imobiliari din România și implementarea unui proces de atestare pentru cei care vor să lucreze în domeniu a fost respinsă de Senat.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, camera decizională fiind Camera Deputaților.

Noua lege a fost respinsă în ședința din 28 aprilie (nr. voturi: DA= 103 NU=27 AB=0) și înaintată spre dezbatere Camerei Deputaților.

Propunerea legislativă are ca scop readucerea în vigoare a normelor din Ordonanța nr.3/2000, care au fost declarate constituționale, și completarea lor cu dispoziții pentru elaborarea unui mecanism de atestare și reatestare dedicat agenților imobiliari.

Ordonanța avea la bază Uniunea Națională a Agenților Imobiliari, creată prin reorganizarea Asociației Române a Agențiilor Imobiliare. Persoanele interesate să activeze în domeniu puteau dobândi calitatea de agent imobiliar după absolvirea unui curs de pregătire, pe baza unui examen. Reatestarea agenților trebuia făcută o dată la doi ani, iar cei care fie nu se prezentau, fie nu promovau examenul nu mai aveau voie să profeseze. În plus, pentru a deveni agent imobiliar o persoană trebuia să nu fi fost condamnată definitiv pentru intracțiuni contra patrimoniului sau pentru infracțiuni de fals.

Problema a fost că articolele 13-32, care făceau referire la modalitățile de organizare și de funcționare a Uniunii, au fost declarate neconstituționale și ordonanța a ajuns să fie abrogată în 2003, prin Legea nr. 581/2003.

Dacă nouă lege va intra în vigoare, meseria va putea fi practicată doar de cei care:

– au capacitate deplină de exercițiu;
– nu au fost condamnați pentru infracțiuni săvârșite cu violență, infracțiuni contra patrimoniului public ori privat sau infracțiuni de fals;
– au promovat examenul de dobândire a calității de agent imobiliar.

Examenul ar urma să fie organizat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), instituție aflată sub coordonarea Ministerului Educației și Cercetării, după absolvirea cursului de specializare cu o durată de cel puțin șase luni de formare profesională, dintre care cel puțin trei de practică.

O dată la fiecare 2 ani s-ar face retestarea agenților imobiliari. Cei care nu se prezintă sau care nu promovează verificarea au activitatea suspendată și sunt radiați din Registrul Național Electronic al Agenților Imobiliari (RENAI). Și acesta din urmă are la bază o idee din vechea lege. Pe atunci, se numea simplu Registrul agenților imobiliari.

Cum imobiliarele au devenit pentru marile orașe o adevărată „bancă de dezvoltare și de investiții”, reglementarea domeniului este imperios necesară, pentru a îi proteja atât pe brokerii profesioniști de colegii lor lipsiți de profesionalism, cât și pe clienții care ar beneficia de servicii mai bune pentru comisioanele pe care le plătesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *